Nakon dvije godine pauze, održan 20. amaterski plivački maraton Vrbnik-Risika

Odličnu organizaciju maratona i ovoga puta potpisuje Udruga Parapet, čiji članovi su i idejni začetnici i pokretači maratona

Nakon dvije godine korona-pauze, ove je subote održan 20. amaterski plivački maraton Vrbnik-Risika.

Već tradicionalno, maraton je startao iz Novog porta u Vrbniku, a do Risike se plivalo 3200 metara. Za “obične” plivače prilično izazovna dionica okupila je više desetaka natjecatelja različitih dobnih skupina, a sve je zaokruženo i feštom za sve uključene.

Odličnu organizaciju maratona i ovoga puta potpisuje Udruga Parapet, čiji članovi su i idejni začetnici i pokretači maratona. Naime, sve je počelo još davne 2001. g. s trojicom plivača koji su svakodnevno plivali oko poluotočića Sv. Marka s osnovnom zamisli da nastupe za blagdan Vele gospe na tradicionalnom maratonu Šilo – Crikvenica. To su bili Emil Brusić, Bruno Strčić i Igor Štefanić.

Zbog zakašnjele prijave ideja o nastupu na tom maratonu nije se realizirala, no zato se po prvi puta plivalo na drugoj ruti. Tada se još nije znalo, no upravo će ti događaji začeti ideju koja će dovesti do osnivanja udruge Parapet.

Udruga danas broji 52 člana, osnovana je prvenstveno s idejom podizanja kvalitete života žitelja mjesta Risika. Osim organizacije maratona u planu je organiziranje i drugih manifestacija, kao što su izložbe, koncerti, izleti, predavanja, skupovi, tribine, a u suradnji sa mjesnim odborom Risika i podnošenje prijedloga i peticija nadležnim tijelima općine Vrbnik u svrhu postizanja pozitivnih promjena na području uređenja okoliša, zaštite zdravlja i kulturnog života.

Foto: Visit Vrbnik

error: Content is protected !!