Na Krku s mališanima: Top destinacije i aktivnosti za odmor s najmlađima

Osim plaža i mora, Krk ima i mnogo drugih avantura za ponuditi kako odraslima, tako i najmlađima. U ovom ćemo tekstu pokušati izdvojiti neke od najzanimljivijih, kao inspiraciju za istraživanje i upoznavanje otoka uz mnogo dobre zabave.

Otok Krk mnogi biraju za ljetovanje, vikend odmor ili jednodnevni izlet zbog svoje pristupačnosti i dobre povezanosti s kopnom, ali i činjenice da je riječ o prilično child friendly destinaciji. Sva otočna mjesta ulažu velik trud u održavanje visoke razine čistoće i kvalitete plaža, plaže imaju dobru ili izvrsnu kvalitetu mora, a gotovo svugdje se može naći i nešto hlada, parkić za najmlađe, tuševi i održavani javni wc-i, kao i popratni sadržaji u vidu “vodenih gradova” za skakanje.

No osim plaža i mora, Krk ima i mnogo drugih avantura za ponuditi kako odraslima, tako i najmlađima. U ovom ćemo tekstu pokušati izdvojiti neke od najzanimljivijih, kao inspiraciju za istraživanje i upoznavanje otoka uz mnogo dobre zabave.

1. Najuža ulica na svijetu i Kugina kuća u Vrbniku

I odraslima i djeci uvijek je doživljaj izgubiti se u uskim uličicama Vrbnika, no malenima je poseban doživljaj potraga i prolazak najužom ulicom na svijetu. Klančić je širok tek 40 centimetara, a ako se usput date u potragu i za Kuginom kućom te mališanima ispričate priču o malčićima koji se krivaju po vrbničkim potkrovljima i zanovijetaju stanare, bit će to prava pustolovina. A ako baš dobro naćulite uši i otvorite oči, možda u uskim uličicama uspijete i sresti kojega od ovih nestašnih čovječuljaka…

2. Poprivić i Misučajnica

Na putu za Vrbnik, uz samu cestu, nalazi se stoljetno, impresivno stablo poprivića. Legenda kaže da ga je zasadio kralj Krešimir prilikom posjete otoku negdje između 1058. i 1074. godine. U neposrednoj blizini moćnog stabla nalazi se i poznata lokva Misučajnica, u kojoj ćete vidjeti nekoliko razbacanih većih stijena. Prema legendi, to su ovce pretvorene u kamen, nakon što jedan mladi pastir nije izdržao držati pogled podalje od prelijepe šumske vile.

3. Ljekovito blato i nepregledni plićak

Plaža u mjestu Meline nadaleko je poznata po svom ljekovitom blatu, ali i vrlo toplom, plitkom moru koje i stotinu metara od pješčane plaže i dalje seže tek do gležnja. Ova kombinacija čini je savršenom za obiteljski izlet uz mnogo smijeha nakon što, uz pomoć blata, čitava obitelj naglo “pocrni”. Na plaži nema hlada pa je poželjno uzeti suncobran ili šator.

4. Špilja Biserujka

Špilja Biserujka oduševljava već i pri samom ulazu. Dugačka je samo 110 metara, ali je vrlo bogata stalaktitima, stalagmitima i stalagnatima. Ni njezina dubina od ulaza do dna nije velika, svega 12 metara. Prema legendi, špilja je dobila ime prema blagu koje je u njoj pronađeno, a pripadalo je lokalnim gusarima. Tko zna, možda se negdje skriva još koji biser koji će upravo vaš mališan uspjeti primijetiti… Cijena ulaznice je povoljna – za odrasle iznosi 30 kuna, za djecu od 5 do 12 godina 20 kuna, a mlađi od 5 godina ne plaćaju ulaz.

5. Akvariji u Baški i Krku

Na Krku se mogu razgledati dva akvarija, u Baški i Krku. Akvarij u samom centu Baške nudi razgledavanje više od 100 vrsta riba i 400 vrsta školjki i puževa na prostoru od cca 200m2. Akvarij u Krku je prvi tropski akvarij u Hrvatskoj i pruža jedinstveni doživljaj morskog i slatkovodnog svijeta tropskih krajeva (koraljni morski pas, pirana, riba klaun, diskusi, koralji…), upotpunjen zbirkom školjki i puževa tropskih krajeva. Cijene ulaznica za odrasle iznose 30 kuna, za djecu od 5 do 12 godina 20 kuna, a mlađi od 5 godina ne plaćaju ulaz.

6. Biciklističke staze i pješačke staze

Čitav otok premrežen je kilometarima obilježenih biciklističkih staza, a u većini mjesta postoji mogućnost najma vrlo popularnih e-bicikala. Dostupne su i dvije mobilne aplikacije, Krk Bike te Krk Hike, koje će vam ponuditi pregršt mogućnosti i opis svake od staza – kako onih šumskih, tako i asfaltiranih. Osim toga, tijekom većeg djela godine redovito se održavaju i organizirane, vođene biciklijade, od kojih su neke prilagođene i djeci različite dobi.

7. Frankopanski kašteli i arheološki ostaci

Krk je prepun napuštenih naselja, frankopanskih utvrda i kaštela, pa i nalazišta iz vremena Rima i antike. Mnoga od njih još se nalaze u zagrljaju guste šume i tek se radi na njihovom raščišćavanju, no drugi su vrlo lako dostupni i uz slikovit opis davnog načina života mališanima mogu biti vrlo zanimljivi. Do frankopanskih kaštela Salatić i Gradec moguće je doći automobilom, kao i do Fulfinuma, antičkog rimskog grada nedaleko Omišlja. Tu je arheološki lokalitet Cickini u blizini Malinske, ostaci rimskog naselja iz 1. i 2. stoljeća te crkve iz 6. stoljeća. Za sve navedeno ulaz je slobodan.

8. Jahanje

Čak dva ranča nalaze se uz glavnu cestu nedaleko skretanja za Njivice, a riječ je o Konjičkom klubu Njivice i ranču Moj prijatelj, iza kojega stoji Udruga za terapijsko jahanje. Oba se uz prethodnu najavu mogu posjetiti čak i ako do sada niste imali iskustva s konjima.

9. Zipline

Zipline Edison namijenjen je obitelji i ljubiteljima pustolovina. “Šetnja među krošnjama” posjetiteljima omogućava nezaboravni doživljaj kroz vožnju terenskim vozilom, hodanje po nezaboravnim krajolicima, spuštanja sajlama i to sve na više od 2 km dužine.

Puno manji zipline dostupan je i u samom Krku, u blizini Activity centra Krk, gdje možete isprobati kako je to “letjeti” iznad uvale.

10. Skriveni parkovi

Najbolji način za istraživanje otoka je izgubiti se po njegovim šetnicama, uvalama i stazama, no s mališanima to može biti riskantno iskustvo. Ako poželite sasvim drugačiji ugođaj od onog otočnog, preporučujemo da dio dana provedete u debeloj hladovini visokih stabala u parku na području Dobrinja. Park s ljuljačkama, potočićem, patkicama i uređenim mjestom za roštiljanje nalazi se uz glavnu cestu u neposrednoj blizini dobrinjske osnovne škole, a uz prostrane livade za sigurno trčanje malih nožica može biti sjajan izbor za dan proveden podalje od gužve na plaži.

Na kraju, valja napomenuti i vrlo važnu stavku – tijekom ljeta na izlasku i dolasku na Krk nerijetko se stvaraju velike gužve, stoga je dobro i znati kada putovati kako ne bi s mališanima zaglavili u kilometarskoj koloni. Gužve se najčešće stvaraju subotom prije podneva u dolasku na Krk te u nedjelju nakon 16 sati u odlasku sa Krka, stoga je te termine najbolje izbjegavati – ili se barem opskrbiti dovoljnim količinama vode i hrane za najmlađe, za slučaj višesatnog čekanja u koloni. Već s početkom rujna gužve međutim jenjavaju, a uz i dalje toplo more i prirodu koja odijeva rumeno jesenje ruho, Krk postaje još atraktivnija destinacija za cijelu obitelj.

error: Content is protected !!