64. Ljetne priredbe: Folklorna fuzija ansambla Acoustic Project

Program se u cijelosti sastoji od skladbi koje ne samo da revitaliziraju nacionalni folklor već ga i osuvremenjuju.

U završnici glazbenog programa 64. Ljetnih priredbi, u četvrtak, 20. kolovoza 2020. godine, na Sceni Zidine (Trg krčkih glagoljaša), s početkom u 21.30 sati, koncertni program pod nazivom Folklorna fuzija izvest će renomirani zagrebački ansambl Acoustic Project.

Folkolorna fuzija projekt je stvaranja glazbenog programa inspiriranog bogatstvom folklornih tradicija koje još uvijek opstoje na našim prostorima. Vrijedi spomenuti kako njegov cilj nije aranžirati narodne plesove i napjeve već stvoriti novu glazbenu materiju koja istovremeno ocrtava korijene, ali i suvremeni glazbeni trenutak. Projekt je sastavljen od novih skladbi Dubravka Palanovića i Srdjana Berdovića inspiriranih hrvatskim folklorom. U izvođačkom smislu nositelj projekta je Acoustic Project koji je svojim dosadašnjim djelovanjem na području spajanja izvođačkih tradicija klasične glazbe s jazzom, tangom, rockom ili orijentalnom glazbom, zauzeo vodeću poziciju na hrvatskoj glazbenoj sceni. Razlog stvaranja ovakvog koncertnog programa proizlazi iz analize glazbenih struja i tendencija koje oblikuju suvremenu glazbu. Naime, pojave kao što su World Music te nepregledan niz raznih kombinacija glazbenih izričaja koji se svode pod nazivnik Crossovera istinski su doprinos razvoju glazbene umjetnosti 21. stoljeća. Ti su fenomeni direktan proizvod utjecaja globalizacije na razvoj glazbene umjetnosti u cjelini i nije iznenađujuće da sa sobom donose, kako dobre, tako i one nešto lošije komponente. Dočim je potreba klasičnih glazbenika da obogate svoje izvođačke mogućnosti i elementima drugih glazbenih stilova sasvim prirodna, u isto vrijeme dolazi i do opasnosti od sve veće unificiranosti i neprepoznatljivosti te u konačnici potpunog gubitka onih jedinstvenih kvaliteta koje proizlaze iz kulturnih sredina iz kojih pojedini umjetnici dolaze, a koje su u konačnici i najvažnije. Upravo iz tog razloga, sve su kreativne snage upregnute u stvaranje nove umjetnosti bazirane na našim korijenima. Spoj folklornih izvođačkih tradicija sa specifičnim tehnikama klasičnih instrumenata razvijenim u suvremenoj klasičnoj glazbi tako otvara nove i svježe mogućnosti koje garantiraju uspješan spoj inovativnosti i tradicije. Osim same jedinstvenosti glazbene materije koja se stvara ovim procesom, ovakav program sa sobom donosi i dodanu vrijednost kulturnog proizvoda kao istinskog predstavnika identiteta jednog naroda i njegove kulture. Jer, program se u cijelosti sastoji od skladbi koje ne samo da revitaliziraju nacionalni folklor već ga i osuvremenjuju.

Ansambl Acoustic Project, 2008. godine, zajedno s kolegama i prijateljima, osnovao je skladatelj i kontrabasist Dubravko Palanović, koji ga otad i vodi. Deset vrsnih glazbenika, okupljenih u ansamblu, jedinstvena su pojava na domaćoj glazbenoj sceni. Uzimajući u obzir godine djelovanja, mnoge transformacije događale su se, kako u postavi glazbenika, tako i u samim glazbenim izričajima čiji širok glazbeni spektar, od klasike, jazza, folklora, pa čak i rocka, daje jasan pečat prepoznatljivosti u ideji i izvedbi. Koncertno djelovanje ansambla krenulo je ciklusom Za noćne ptice u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a nastavilo se brojnim koncertima na vodećim festivalima u zemlji i inozemstvu. Godine 2012. Acoustic Project snimio je svoj prvi nosač zvuka u izdanju Aquarius Recordsa i Morris studija.

Ansambl Acoustic Project danas čine: Dani Bošnjak (flauta), Branko Mihanović (oboa), Nikola Fabijanić (saksofon), Mario Čopor (klavir), Stanislav Muškinja (udaraljke), Marco Graziani (violina), Val Bakrač (violina), Aleksandar Jakopanec (viola), Petar Kovačić (violončelo) i Dubravko Palanović (kontrabas).

S obzirom na trenutne epidemiološke prilike, organizatori mole da se ulaznice za koncerte preuzimaju u Galeriji Decumanus, J. J. Strossmayera 2 (stari grad), unutar njezinog redovnog radnog vremena, od ponedjeljka do subote, između 10.00 i 12.00 te 19.00 i 22.00 sata, a sve kako bi se izbjeglo stvaranje gužvi na blagajni (tj. ulazu) Scene Zidine. Također, potrebno je voditi računa o tome kako će broj ulaznica biti ograničen s obzirom na smanjeni broj mjesta, radi provođenja epidemioloških mjera. Publici se preporučuje nošenje zaštitnih maski uz obvezno poštivanje socijalne distance, i napomenu kako će se gledalište otvarati čak 45 minuta prije početka programa.

error: Content is protected !!