Na Krku nema novih slučajeva koronavirusa, u PGŽ-u prevladava BA2 podvarijanta omikrona

Prevladava tzv. BA2 podvarijanta omikrona, koja se ne ističe značajnom razlikom u simptomima i zaraznošću

U Primorsko-goranskoj županiji je 39 pozitivnih od 358 ukupno testiranih uzoraka, izvijestio je glavni epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Dobrica Rončević. Napomenuo je kako na tjednoj bazi raste broj novozaraženih, a prevladava tzv. BA2 podvarijanta omikrona.

„Ta varijanta nije identificirana kao značajno drugačija od dosadašnje BA1, niti je se treba tretirati kao novi val zaraze budući da se ne ističe značajnom razlikom u simptomima i zaraznošću“, objasnio je Rončević.

27 novooboljelih su osobe iz Rijeke te općina i gradova riječkog prstena, 5 sa Liburnijskog područja, 3 iz crikveničko-vinodolskog područja, 2 iz Gorskog kotara, te po 1 s otoka Cresa i otoka Lošinja.

Do prošlog tjedna bilježio se pad hospitaliziranih pacijenata, a s današnjim danom ih je 73 na bolničkom liječenju, dok je jedna osoba na respiratoru. Rončević je istaknuo kako je značajan dio pacijenata hospitaliziran zbog drugih razloga, a infekcija koronom je otkrivena u sklopu redovnih testiranja prilikom prijema pacijenata na bolničko liječenje.

Govoreći o cijepljenju, naveo je kako se dnevno cijepi 50-ak osoba, a bilježi se sve više dolazaka osoba koje su odgađale primanje treće doze cjepiva zbog nedavne infekcije COVID-om. Pozivajući sve koji to još nisu učinili, epidemiolog Rončević je istaknuo važnost cijepljenja i pripreme za jesenski period kako bi se s dolaskom hladnijeg vremena i eventualnog novog soja virusa smanjila mogućnost izbijanja novog vala zaraze.

Za situaciju u školama je naveo kako od uspostave novog režima samotestiranja djece nije bilo većih zaraza. Zaključio je da se postojeće rješenje pokazalo dobrim jer se ne bilježe veći izostanci s nastave, a značajno je olakšan posao školskom i zdravstvenom sustavu.

Covid-19 PGŽ- stanje 27.03.22.
error: Content is protected !!