FOTO U požaru na Krku izgorjelo je oko 52 000 četvornih metara raslinja, sumnja se na ljudski faktor

“Apeliramo i ovoga puta prema ljudima da oprezno i odgovorno vrše spaljivanje na otvorenom prostoru te da svako spaljivanje obavezno prijave na 221 008 (JVP Krk)”

U požaru koji je u subotu kasno navečer planuo na otoku Krku kod Kampelja izgorjelo je oko 52 000 četvornih metara raslinja, potvrdio je zapovjednik JVP Grada Krka Goran Grubišić.

Prema prvim neslužbenim informacijama, uzrok požara je spaljivanje raslinja, budući da su vidljivi tragovi namjernog spaljivanja, no točne uzroke tek treba potvrditi policijska istraga.

“Apeliramo i ovoga puta prema ljudima da oprezno i odgovorno vrše spaljivanje na otvorenom prostoru te da svako spaljivanje obavezno prijave na 221 008 (JVP Krk) i pogase kad završe. Također, ukoliko u narednih nekoliko dana ne padne kiša uvest će se zabrana spaljivanja na području otoka”, ističe zapovjednik JVP Grada Krka Goran Grubišić.

Požar je planuo u subotu kasno navečer, a gasilo ga je 13 vozila i ukupno 41 vatrogasac JVP Grada Krka, DVD-a Vrbnik, Krk, Dobrinj i Malinska-Dubašnica. Požar je ugašen oko 1 sat u nedjelju.

Podsjetimo, loženje vatre na otvorenom podrazumijeva spaljivanje smeća, korova, papira, suhe trave, žbunja, šikara, gustog šumskog raslinja, šiblja, slame i kukuruzovine, strništa, otpadnih grana i lišća nastalih pri sječi stabala, bilja i ostalog otpada. Otvorenim prostorom smatra se posebice poljoprivredno zemljište, zaštićeni dijelovi prirode, šume, šumska zemljišta, zemljišta u neposrednoj blizini šume, zemljište na kojima su građevine javne i poslovne namjene, obalni pojas, odlagalište otpada, gradski parkovi i okućnice.

Otvorenom vatrom ne smatraju se roštilji u metalnom ili vatrootpornom kućištu izrađeni tako da ne postoji mogućnost da se iz kućišta vatra prenese na otvoreni prostor te improvizirani roštilji postavljeni na okućnicama u naseljenim mjestima.

Zakonom o zaštiti od požara propisane su oštre kazne za osobe koje izazivaju požare. Fizička osoba koja izazove požar kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 15 do 150 tisuća kuna ili kaznom zatvora do 60 dana, a za slučaj izazivanja požara iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od dvije do 15 tisuća kuna. Pravna osoba koja propustom izazove požar kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 15 do 150 tisuća kuna, a odgovorna osoba u pravnoj osobi novčanom kaznom od dvije do 15 tisuća kuna.

error: Content is protected !!