Na Krku 30 oboljelih, u županiji čak 300 novih slučajeva. Viši razredi i srednje škole idu na online nastavu

Zbog velikog skoka novozarađenih Stožer PGŽ-a donio je odluku o prelasku nastave na C model za više razrede osnovnih škola i srednjoškolce te provođenje strožeg nadzora postojećih mjera. 

Danas je u PGŽ-u točno 300 novozaraženih osoba, ukupno je broj obrađenih testova 1072 a udio pozitivnih testova je 28 posto. Ukupno je u županiji 1247 aktivnih slučajeva dok su 74 osobe ozdravile. Među novozaraženima je i 30 osoba s otoka Krka, potvrđeno nam je iz Županije.

Udio hospotaliziranih je 5%, 9 osoba je na respiratoru, a umrlih srećom u protekla 24 sata u PGŽ-u nije bilo.

Zbog velikog skoka novozaraženih Stožer PGŽ-a donio je odluku o prelasku nastave na C model za više razrede osnovnih škola i srednjoškolce te provođenje strožeg nadzora postojećih mjera.

“Od nadležnih službi tražimo pojačan nadzor provođenja epidemioloških mjera s naglaskom na javna i privatna okupljanja, na rad trgovačkih centara i na javni prijevoz. Poslodavcima se preporučuje da gdje god je to moguće prijeđu na online način rada ili rad u smjenama. Stožer također preporučuje da od 22. ožujka sve osnovne i srednje škole prijeđu na online nastavu. Također apeliramo na lokalne stožere da pojačaju nadzor i ukoliko uoče potrebu za strožim mjerama, da se obrate županijskom stožeru”, riječi su načelnika stožera Mladena Šćulca.

“Mi smo jedna o 5 županija s ovakvim porastom broja slučajeva. Imamo rast od nekih 40% i zato smo išli s inicijativom povećanog nadzora nad postojećim mjerama. Srećom, broj hospitaliziranih ne prati tako nagli skok oboljelih, na sreću u pitanju su mlađi oboljeli. S druge strane utvrdili smo da su žarišta postale određene tvrtke i ustanove gdje je došlo do popuštanja mjera, uočili smo i clustere slučajeva u školama i zarazu povezanu sa sportskim aktivnostima u zatvorenim prostorima, osobito u onom dijelu kontakata koji se odvija u svlačionicama”, rekao je epidemiolog Dobrica Rončević.

“U školama kojima je osnivač Primorsko-goranska županija radi se o preventivnoj mjeri u predmetnoj nastavi, ali i srednjim školama. U dogovoru s ministarstvom i ravnateljima utvrdit ćemo tijekom dana nova pravila za maturante i učenike završnih razreda”, pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin.

“Mi očekujemo da će britanski soj prevladati, on se nešto brže širi, ali zato moramo istaknuti važnost pridržavanja postojećih mjera i ne smijemo si dozvoliti opuštanje”, istaknuto je na press konferenciji.

error: Content is protected !!