Na 8. međunarodnom festivalu ružičastih vina „Pink day Zagreb“ predstavile se i vinarije iz Udruženja Vina Kvarnera

Osmi međunarodni festival ružičastih vina održao se 27. lipnja 2021. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu i na njemu su nastupili i predstavnici Udruženja vina Kvarnera Vinska kuća Pavlomir, Kuća vina Ivan katunar i Vinarija Šipun.

Vinska kuća Pavlomir predstavila je ružičasto vino Ružica Vinodola od sorte cabernet sauvignon koji se zbog specifičnosti pozicije ističe svojom svježinom i jasnim voćnim jagodastim notama. Ovo je ružičasto vino, berba 2020., ocjenjeno, kao jedini u svojoj kategoriji, zlatnom medaljom na ovogodišnjoj Vinistri 2021. Fantastično se sljubljuje s laganim toplim predjelima poput rižota s plodovima mora, a može se poslužiti i kao aperitiv. Vinska kuća Pavlomir predstavila je i klasičnom metodom fermentacije u boci proizveden vrhunski ružičasti pjenušac Ružica Vinodola također od sorte cabernet sauvignon. Vina se mogu nabaviti u vinariji u Novom Vinodolskom ili u prodavaonici u Crikvenici.

Kuća vina Ivan Katunar predstavila je rosé Ivan Katunar u kojem je kupažirano 60% cabernet sauvignona i 40% merlota, a ujedno je ovaj rosé najnagrađivanije ružičasto vino Kvarnera s prestižnom nagradom s International Rosé Championship 2021 – Rose Ivan Katunar 2020 Kuće vina Ivan Katunar ocijenjen srebrnom medaljom. Zreo i mekan, polusuh rose, srednjeg tijela s aromatikom kandirane jagode, malo ušećerene korice mandarine, te suhog lista mente. Fine kakvoće okusa, harmoničan i topao. Zbog svoje mekoće izuzetno iskoristiv pri uparivanju sa hranom srednje teksture. Preporučena temperatura serviranja od 10 do 12 stupnjeva Celzijusa u čaši tulipan oblika. Ugodno i osvježavajuće vino primjereno je za konzumaciju uz jela od morskih plodova i sezonskog povrća. Iskričavo kristalno bistre i svijetlo ružičaste boje u skladu su sa sortom, tehnologijom i dobi vina. Mirisom je diskretno, ali dovoljno jako iskazano s dosta voćnosti. Finog kiselkastog okusa, polusuho i dobro zaobljeno. Prijedlog za serviranje: odličan kao aperitiv, uz morske delicije, uz mediteransku kuhinju. Može se nabaviti u vinotekama Kuće vina Ivan Katunar u Vrbniku, Puntu i Crikvenici.

Vinarija Šipun je predstavila jedino ružičasto vino autohtone kvarnerske vinske sorte trojšćina Rosé Šipun koji je ocjenjen kao najbolji rosé Istre i Kvarnera prema ocjenjivanju Dobre hrane za berbu 2019 godine. Ružičasto vino od trojšćine karakteriziraju voćne arome dinje, lubenice, breskve i maline, te lijepa trajnost. Ovo ružičasto vino se može poslužiti kao aperitivno vino i sljubiti sa školjkama, pršutom, salatama s morskim plodovima i uz pržene inćune. Može se nabaviti u vinariji na Vrbniku.

error: Content is protected !!