Morate ih probati: Pjenušava Vina Kvarnera za pravi doživljaj ljeta

Najveći broj vinara nalazi se u vinogorju Krk odnosno u Vrbniku, i tamo pjenušce proizvode Estate Winery Katunar, Kuća vina Ivan Katunar, Vinarija Šipun, Vinarija Gospoja, Poljoprivredna zadruga Vrbnik i Vinarija Nada

Latinska poslovica kaže – kada si u Rimu ponašaj se kao Rimljanin i nastavlja, da parafraziramo – ponašaj se onako kako se ponašaju autohtoni stanovnici (Si fueris Romae, Romano vivito more, si fueris alibi, vivito sicut ibi). Dakle kada vas put nanese na more ponašajte se kao i mi Primorci i uživajte u „Pjenušavim Vinima Kvarnera“ za pravi doživljaj ljeta – poručuju iz Udruženja Kvarner Wines.

Vinska regija Kvarner je prema nekim podacima treća regija u Hrvatskoj po proizvodnji pjenušaca s količinom od preko 55.000 boca na godišnjoj razini. Ono što je najveća karakteristika ove vinske regije su pjenušci pripravljeni od autohtonih kvarnerskih vinskih sorti – žlahtine, jabole, kupaže belica isl. Iako su pjenušci sve popularniji među općom populacijom potrošača, još uvijek u Hrvatskoj nije zaživjelo pravo potrošačko domoljublje koje prepoznaje kvalitetu domaćih autohtonih proizvoda. Kako bi skrenuli pozornost na kvalitetu pjenušaca koji se nude na Kvarneru Udruženje Kvarner Wines odlučilo je predstaviti cjelokupnu pjenušavu ponudu vinske regije Kvarner.

Pjenušava vina Kvarnera općenito su izrazito svježa i mineralna, preporuka je posluživati ih kao aperitiv ili uz sir kao predjelo, ali i kao dižestiv uz kolače sa smokvama i orašastim plodovima kao desert ili sireve. Potrebno ih je ohladiti na 4 stupnja kako bi u čaši postigli preporučljivu temperaturu od 6 do 7 stupnjeva celzijusa. Svi se pjenušci mogu nabaviti u Kašetici primorsko – goranskoj u Rijeci i nositelji su Zaštićene oznake izvornosti Hrvatsko primorje.

U vinogorju Opatija – Rijeka – Vinodol tri proizvođača proizvode pjenušce – Vinarija Ružić, Vinarija Plovanić vina i Vinska kuća Pavlomir. Najveći broj vinara nalazi se u vinogorju Krk odnosno u Vrbniku, i tamo pjenušce proizvode Estate Winery Katunar, Kuća vina Ivan Katunar, Vinarija Šipun, Vinarija Gospoja, Poljoprivredna zadruga Vrbnik i Vinarija Nada. U vinogorju Pag pjenušce proizvodi Vinarija Boškinac.

 

PJENUŠAC RUŽIĆ

Kako i sam vlasnik OPG-a Ružić Franko voli reći ovo je jedini pjenušac od vinske sorte jarbola, karakteristične za Matulje i kastavštinu, na svijetu. Proizvodi se klasičnom metodom fermentiranja u boci, leži na kvascima prosječno 24 mjeseca, izrazito je svjež (brut natur) i mineralan s 12% alkohola. Nosi oznaku vrhunski pjenušac i može se nabaviti u vinariji Ružić na Zvonećoj.

PJENUŠAC PLOVANIĆ

Pjenušac Plovanić je kupaža autohtonih vinskih sorti kastavštine verdić, divjaka i jarbola koje čine fantastičan sklad svježine i mineralnosti, pripravljen je klasičnom metodom fermentiranja u boci. Pjenušac Plovanić nosi oznaku vrhunski pjenušac, ima 12% alkohola, suho je pjenušavo vino i može se nabaviti u Vinariji Plovanić na Kastvu.

PJENUŠCI 1288, SAN MARINO, RUŽICA VINODOLA, PALINKAŠ GRASSECCO

Vinarija koja prednjači s proizvodnjom pjenušaca je Vinska kuća Pavlomir koja proizvodi čak tri različita vrhunska pjenušca. Kupaža vinskih sorata chardonnay, pinot bijeli i žlahtina čini pjenušac 1288 nazvan prema godini potpisivanja Vinodolskog zakonika koji je proglašen najboljim pjenušcem Hrvatske i Slovenije na ocjenjivanju pjenušaca „Salon of sparkling Wines 2020.“, te je osvojio zlatnu medalju na Vinistri 2016. godine. Proizveden je klasičnom metodom fermentiranja u boci, izrazito je mineralan i ima 13% alkohola. Pjenušac San Marino proizveden je od autohtone vinske sorte žlahtina, klasičnom metodom fermentiranja u boci i ima 13% alkohola. Ovaj je pjenušac šampion ocjenjivanja vina autohtone sorte Hrvatske 2020. na manifestaciji Vina od davnina. Ružičasti pjenušac Ružica Vinodola proizveden je klasičnom metodom fermentiranja u boci od vinske sorte cabernet sauvignon i ima 13,5% alkohola. PZ Palinkaš u svojoj ponudi ima obiteljsko vrhunsko pjenušavo vino Palinkaš grassecco proizvedeno od vinske sorte graševina iz obiteljskog vinograda u Šarengradu. Ovaj pjenušac ima 13% alkohola i zbog svojeg cjenovnog ranga vrlo je popularan za posluživanje u miješanim pićima. Sva se vina mogu nabaviti u vinariji Pavlomir u Novom vinodolskom i u dućanu Pavlomir u Crikvenici.

PJENUŠCI PORIN BRUT, PORIN ROSÉ, BISER MORA (frizante)

Vrhunsko pjenušavo vino od vinske sorte žlahtina proizvedeno tankovskom metodom Porin brut dolazi nam iz Katunar Estate Winery i ima 12% alkohola. Vrhunsko pjenušavo vino proizvedeno klasičnom metodom extra brut od vinske sorte plavina s 11.5% alkohola je Porin rosé. Biser mora je sec frizante (s ostatkom šećera), pjenušavo vino od sorte žlahtina proizvedeno tankovskom metodom s 11% alkohola. Pjenušce je moguće nabaviti u vinariji na Vrbniku.

BISER ŽLAHTINE

Kuća vina Ivan Katunar proizvodi vrhunsko prirodno pjenušavo vino od sorte žlahtina Biser Žlahtine. Ovaj se pjenušac proizvodi tankovskom metodom, izuzetno je mineralan i svjež i ima 12% alkohola. Biser žlahtine je nositelj srebrne medalje 50 Great Sparkling Wines of the World 2021. i zlatne medalje PAR Wine Award International 2021. Može se nabaviti u vinariji na Vrbniku i u vinotekama u Puntu i Crikvenici.

PJENUŠAC MALIČIĆ

Vinarija Šipun od ove, 2021. godine na tržište stavlja „nestašan“ Pjenušac Maličić, proizveden od vinske sorte žlahtina tankovskom metodom s 11% alkohola extra brut. Pjenušac se može nabaviti u Vinariji u Vrbniku.

PJENUŠAC GOSPOJA

Najbolji pjenušac Istočne Europe prema ocjenama sa Vinitaly 2019. je pjenušac Gospoja proizveden u istoimenoj obiteljskoj zadruzi na Vrbniku od vinske sorte žlahtina, klasičnom metodom fermentiranja u boci i ima 12,8% alkohola. Može se nabaviti u vinariji na Vrbniku i vinotekama u Rijeci i Crikvenici.

PJENUŠAC VALOMET, VALOMET ROSÉ

Poljoprivredna zadruga Vrbnik iako najpoznatija po proizvodnji Zlatne vrbničke žlahtine, proizvodi i dva vrhunska pjenušca klasičnom metodom fermentiranja u boci. Valomet je proizveden od vinske sorte žlahtina i sadrži 13% alkohola. Zanimljivost je da ovaj pjenušac izuzev klasičnog odležavanja u podrumu, odležava i pod morem, pa tako PZ Vrbnik u ponudi ima i Pjenušac Valomet podmorski. Pjenušac Valomet Rosé proizvodi se bez maceracije od crnih autohtonih sorti vrbničkog polja brajdice, sansigota, kamenine i debejana. Pjenušci se mogu nabaviti u vinariji u Vrbniku.

PJENUŠACI SOUBZE, DRASCHITZA

Kvalitetno pjenušavo vino od vinske sorte žlahtina Soubze dolazi iz Vinarije Nada. Proizveden je klasičnom metodom fermentacije u boci i sadrži 12,5% alkohola. Vinarija Nada proizvodi i ružičasti pjenušac klasičnom metodom fermentiranja u boci Draschitza što je kupaža od autohtonih vinskih sorata debejan, brajdica, kamenina, sansigot. Moguće ih je nabaviti u Vinariji Nada na Vrbniku.

PJENUŠAC VIAZ

Suho bijelo pjenušavo vino od sorte ugni blanc Viaz 2014. Vintage dolazi nam iz vinarije Boškinac s Paga. Ovaj je pjenušac 2 godine odležavao na kvascima i ima 12,5% alkohola, a moguće ga je nabaviti u vinariji Boškinac u Novalji.

error: Content is protected !!