Ivana Kovačić: Veliki povratak koncerata i zabave – u Krk stižu Massimo, Mia Dimšić, Simfonijski orkestar HRT-a, Food truck festival…

“Prvi mjeseci 2022. godine već pokazuju odlične rezultate. Zaključno s ožujkom,  ukupno ostvarena noćenja veća su za 113% posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, dok hotelijeri bilježe porast broja noćenja od 253% u odnosu na lani”.

Nakon dvije turističke sezone pod čizmom pandemije covid 19 virusa, grad Krk posljednjih je dana ponovo prodisao punim plućima i na krilima odličnih rezultata zabilježenih u prva tri mjeseca 2022. godine krenuo s pripremama za ljeto. U razgovoru s direktoricom TZ-a Grada Krka Ivanom Kovačić, dok velika grupa ranih turista lovi selfije ispred pisanice na Veloj placi, otkrivamo sav šušur u mjesecima koji slijede:

“Prvi mjeseci 2022. godine već pokazuju odlične rezultate. Ukupan broj ostvarenih dolazaka u siječnju u veljači veći je za 183% u odnosu na 2021. godinu, a u usporedbi s ukupnim ostvarenjem 2019. godine, radi se o rastu od 294 posto u noćenjima i 331% u dolascima”, ističe Ivana Kovačić. Pritom dominiraju redom Slovenci, domaći gosti i Nijemci, a najveći broj noćenja ostvaren je u kampovima. Zaključno s ožujkom, brojke su jednako optimistične: ukupno ostvarena noćenja veća su za 113% posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, dok hotelijeri bilježe porast broja noćenja od 253% u odnosu na lani”.

No, ovakve brojke ne iznenađuju – osim što se Krk i u najtežim pandemijskim periodima pokazao kao svijetao primjer uspješne turističke destinacije, sličnim tempom nastavlja i u post-pandemijskom periodu. Prvenstveno zahvaljujući pomno osmišljenom programu, nizu edukacija, promocija te sportskih, glazbenih, kulturnih i zabavnih manifestacija, kao i konstantnim naporima za očuvanje tradicionalnih i osmišljavanje novih programa.

Već ovoga ožujka Krk se predstavio na turističkim sajmovima u Katowicama i Ljubljani, dok su krčki iznajmljivači i turistički djelatnici sudjelovali u nizu online edukacija s ciljem aktivnog praćenja trendova i novosti na turističkim tržištima.

Vođene šetnje Krkom, cvjetne i sportske manifestacije

U predsezonu Krk je, već tradicionalno, ušao uvijek atraktivnom gastro kampanjom “Put do okusa Krka”, koja kroz travanj i svibanj u nizu krčkih restorana donosi prepoznatljive otočne delicije i sezonske namirnice. Istovremeno, 16. i 17. travnja Krk i Punat domaćini su prve etape Krk Bike Story manifestacije, a u sklopu uskrsnih blagdana 17. travnja u 11.30 na trgu pred TIC-om bit će organizirana podjela tradicionalnih uskrsnih pinci, uz promenadni nastup klape Intriga. Istoga dana na Veloj placi od 20 sati koncert će održati Gradska glazba Krk.

Novost na ovogodišnjem programu svakako su zanimljive besplatne interpretacijske šetnje krčkom starogradskom jezgrom, pod nazivom “Od krša do zlata”. U tri termina kroz travanj i svibanj zaljubljenike u lokalnu predaju i povijest čekaju posve nove priče, što predstavlja prigodu da se krčka baština kojom obiluje stari grad doživi iz jedne drugačije perspektive.

“Među novitetima valja spomenuti i jednu cvjetnu manifestaciju – sajam cvijeća, edukacije i radionice koje pripremamo za početak svibnja. Riječ je o višednevnoj manifestaciji koja je upravo u fazi dogovora, a kad smo kod svibnja moram spomenuti i dvije outdoor zanimljivosti: Adventure Race Croatia je pustolovna utrka s 240 prijavljenih koja se održava od 14. do 21. svibnja i obuhvaća 550 kilometara uzduž i poprijeko otoka Krka; Camino Krk vikendi donose nam pak u proljetnim i jesenskim terminima predavanja i vođene ture izuzetno atraktivnom krčkom Camino rutom”, ističe direktorica TZG Krka Ivana Kovačić.

Spektakl s pozornicom od 400 sjedala na rivi

Najveća promjena u odnosu na prethodne dvije turističke sezone odnosi se svakako na glazbene manifestacije, pa sa velikim zadovoljstvom možemo najaviti i povratak koncerata u grad Krk. Prva glazbena manifestacija na rasporedu je petodnevni Krk Music Fest koji starta 15. lipnja. Line up je izuzetno zanimljiv: Massimo, Mia Dimšić, koncert Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije, Croatia Pink Floyd tribute bend, MusiCool Fest… I sve to uz Food Truck Festival na kojemu će, među ostalima, istovremeno gostovati Mate Janković food house i Kužina by Ivan Pažanin, kao i Picnic mingle & Fun te Capra Istrian Street Food.

“Koncert Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije bit će posve nov događaj u našem gradu, budući da u suradnji s Centrom za kulturu Grada Krka planiramo postavljanje pozornice sa 400 sjedala na rivi. Bit će  to jedinstven spektakl”, najavljuje Ivana Kovačić.

Sličan tempo nastavit će se i u srpnju: Triola Kamplin fest kroz tri utorka, četvrtka i subote donosi gostovanje niza klapa, jazzera i bendova, poput klapa Nono, Vejanke i Kaštadi te Karin Kuljanić, Duška Jeličića, Love Runnersa, Infinity banda…

Kolovoz je pak rezerviran za Krčka jedra, najstariju regatu tradicijskih plovila na ovom dijelu Jadrana, koja ove godine slavi 25 godina postojanja.

Novi krčki suveniri i manifestacije

“I ove godine planiramo održati bogat program, u periodu od 13. do 20. kolovoza, s raznim sadržajima. Organizaciju potpisuju JK Plav, TZG Krka, Grad Krk i partneri, a pripremne aktivnosti su već u tijeku”, kaže Ivana Kovačić.

“Pokrenuli smo i nabavku dva vanjska samostojeća touch screen interaktivna info totema koji će biti postavljeni u Pinezićima i Korniću, kao moderni info pointovi na raspolaganju turistima i lokalnom stanovništvu, s informacijama dostupnima od 0 do 24 sata. Drago mi je što mogu reći i da nam je i ove godine na 11. natječaj Dar iz Krka stiglo 28 prijedloga za nove krčke suvenire, a ovoga puta s temom boja, mirisa i okusa otočne flore. Velik interes bio je i za naš natječaj za dodjelu potpora za događanja, programe i manifestacije u turizmu, za koje smo zaprimili 27 zahtjeva”, ističe direktorica krčke Turističke zajednice.

Sjajan je to pokazatelj sinergije lokalnog stanovništva, pojedinaca i udruga s institucijama, a ujedno i garancija za brojne kvalitetne sadržaje i programe koji će tek ugledati svjetlo dana i dodatno obogatiti već izuzetno atraktivan program na području grada Krka.

Svemu navedenom valja dodati i promotivnu kampanju kojom će se grad Krk predstaviti na stranim tržištima, kroz samostalne i zajedničke aktivnosti s TZ-om Kvarnera, a prvenstveno na području Austrije i Njemačke, za što je predviđeno 120 tisuća kuna.

error: Content is protected !!