Ministarstvo turizma i sporta objavilo upute za cijepljenje djelatnika u sektoru turizma

Cijepljenje pružatelja usluga smještaja u domaćinstvu (iznajmljivači) također je jedan od prioriteta nakon što se dovrši cijepljenje zaposlenih u većim tvrtkama gdje su i veći rizici od širenja zaraze. Program cijepljenja iznajmljivača bit će objavljen nakon usuglašavanja načina prijave s HZJZ-om.

Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske na svojim je službenim internetskim stranicama objavilo upute vezane uz cijepljenje djelatnika u sektoru turizma, nastavno na ankete koje su provedene krozHrvatsku gospodarsku komoru i Hrvatsku udrugu turizma.

Detaljniji protokol odnosi se isključivo na zaposlene u pravnim osobama i obrtima u turističkom sektoru, dok će informacije za cijepljenje vlasnika obiteljskog smještaja (tj. iznajmljivače) tek uslijediti.

“Interes za cijepljenjem je veliki, što pokazuje odgovornost turističkog sektora. Imajući na umu kako je cjepivo trenutno najučinkovitije sredstvo u borbi s pandemijom, anketirali smo turistički sektor koji je iznimno zainteresiran za cijepljenje, čak 70 % ispitanika iskazalo je interes za cijepljenjem, a anketu su proveli HGK i HUT na inicijativu Savjeta za oporavak i razvoj turizma, realizaciju turističke 2021. godine te unaprjeđenje turističke ponude. Ministarstvo turizma i sporta uputilo je dopis strukovnim udrugama na temu cijepljenja djelatnika u sektoru turizma”, obavijestili su iz Ministarstva.

“Ministarstvo turizma i sporta je putem strukovnih udruga iniciralo prikupljanje osobnih podataka zaposlenika s ciljem dobivanja kvalitetne baze podataka za potrebe javno zdravstvenih službi koje su zadužene za provedbu Programa cijepljenja, kojim bi sektor turizma bio stavljen u prioritetnu skupinu.Napominjemo ovim putem da je spomenuto prioritetno cijepljenje, dobrovoljno i odnosi se samo na zaposlene u pravnim osobama i obrtima u turističkom sektoru. Važno je napomenuti da iskazivanje interesa za uvrštenje na listu prioriteta u ovom trenutku ni na koji način ne utječe na već iskazani interes za cijepljenje bilo putem liječnika obiteljske medicine ili putem portala cijepise.zdravlje.hr te se isti ne treba otkazivati do trenutka poziva na cijepljenje od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo”, ističu iz Ministarstva.

Poduzetnici u svojstvu poslodavaca trebali su anketirati svoje zaposlenike, te one koji iskažu želju za cijepljenjem razvrstati u dvije skupine sukladno epidmiološkim rizicima koji proizlaze iz njihovog radnog mjesta.

  • Prioritet 1. – zaposlenici koji ostvaruju veće kontakte prema gostima i oni zaposlenici koji zbog prirode posla nisu u mogućnosti osigurati kvalitetnu slocijalnu distancu poglavito u zatvorenim prostorima ili su direktno u kontaktu s proizvodima koji idu pred gosta (npr. kuhinja, točionik i sl.)
  • Prioritet 2. – zaposlenici koji poslove mogu obavljati bez bliskog direktnog kontakta s gostima te ostvaruju povremene kontakte prema gostima i u obavljanju posla mogu osigurati epidemiološku distancu (primjerice razne tehničke službe, računovodstvo i sl.)

Vezano za sezonske radnike koji će se zapošljavati kasnije kao i za stranu radnu snagu, sektor će biti pravovremeno obaviješten nakon dogovora sa HZJZ-om. Cijepljenje pružatelja usluga smještaja u domaćinstvu (iznajmljivači) također je jedan od prioriteta nakon što se dovrši cijepljenje zaposlenih u većim tvrtkama gdje su i veći rizici od širenja zaraze. Program cijepljenja iznajmljivača bit će objavljen nakon usuglašavanja načina prijave s HZJZ-om.

Nakon primitka podataka o mjestu rada i broju zaposlenika koji se žele cijepiti, Hrvatski zavod za javno zdravstvo će u kratkom vremenu izraditi plan cijepljenja na način da će za zaposlenike u većim gospodarskim subjektima nastojati organizirati cijepljenje u samim tvrtkama odnosno njihovim objektima, dok će se za zaposlenike manjih gospodarskih subjekata cijepljenje organizirati na zajedničkim punktovima za cijepljenje opće populacije ili na neki drugi prikladan način o čemu će biti pravodobno obaviješteni.

Termini cijepljenja ovisit će isključivo o prioritetima koje određuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo te nadležni lokalni i područni zavodi za javno zdravstvo i institucije koje provode cijepljenje, dok će mogućnost odabira određene vrste cjepiva ovisiti o dostupnosti cjepiva na određenoj lokaciji u trenutku cijepljenja.

error: Content is protected !!