Malinska: Svečano otvorenje DUBoaka uz atraktivnu partencu Fiumare, Gustafe, klape i Sensu

U Malinskoj se 27. svibnja otvara DUBoak, interpretacijski centar maritimne baštine. Bit će to centralno mjesto svih kulturnih događaja, mjesto u kojem se može upoznati povijest, sadašnjost i zaviriti u budućnost Dubašnice

Kvarner će od ovoga svibnja biti bogatiji za još jedan interpretacijski centar. U Malinskoj se otvara DUBoak, interpretacijski centar maritimne baštine. Prekrasna, suvremena građevina ponajbolje simbolizira kakva je Dubašnica danas, idealni spoj suvremenosti i tradicije. Tako će i ovaj interpretacijski centar svojom vanjštinom naglašavati suvremenu komponentu, dok će priča koju priča postav centra pričati jednu sasvim drugu priču, priču o neraskidivoj vezi čovjeka, hrasta i broda. Priča je to u kojoj je danas nemoguće odrediti tko je na što više i značajnije djelovao, brod na čovjeka, čovjek na drvo ili drvo na čovjeka i brod. Ove tri sastavnice čine srž Dubašnice i njene maritimne baštine.

Malinska i cijela Dubašnica već su dulje vrijeme prepoznatljivi prvenstveno po turizmu, no upravo je to zaprijetilo identitetu Dubašnice pa su općinski oci, uvidjevši tu veliku opasnost odlučili da je došlo vrijeme za to da se ustanovi interpretacijski centar maritimne baštine koji će gradu i svijetu ponosno pričati zanimljivu, a opet zanemarenu priču o baštini i povijesti Dubašnice.

Kultura i baština pokazale su se kao jedan od važnih potencijala suvremene turističke ponude, a jedan od osnovnih ciljeva pokretanja Interpretacijskog centra maritimne baštine DUBoak je stvaranje turističkog proizvoda koji se temelji prvenstveno na maritimnoj baštini, ne zanemarujući pritom vezu s bogatim šumama Dubašnice koje su kroz povijest i omogućile razvoj brodogradnje i unosnu trgovinu drvom.

Za gradnju objekta Općina Malinska Dubašnica je iz svoga proračuna odvojila 11,5 milijuna kuna, povjerivši ovaj iznimno složeni projekt slovenskoj građevinskoj tvrtki Pomgrad, dok je za opremanje postava u pomoć priskočila Europa, odnosno sredstva osigurana iz EU projekta Arca Adriatica programa Interreg Italija-Hrvatska, za što je Općina Malinska-Dubašnica kao jedan od projektnih partnera sufinancirana u iznosu od 318.414 eura.

DUBoak će svojim sadržajima iznimno obogatiti kulturnu ponudu Malinske, Dubašnice pa i cijelog Kvarnera, i predstavljat će doista istinski maritimni centar, jer tu će, osim interpretacijskog, odnosno baštinskog središta, svoje mjesto naći i Jedriličarski klub Malinska i Sportsko ribolovna udruga Lastavica.

Svečano otvorenje DUBoaka zakazano je za 27. svibnja. Bit će to kruna svečanih događanja koje ispunjavaju cijeli taj tjedan u kojem se obilježava i blagdan Spasova, odnosno Sensa, kako se naziva u Dubašnici.

“Već sada se zna da će, posluži li vrijeme, otvorenje uveličati brojni uzvanici, a posebno vesele najave dolazaka velikog broja tradicijskih plovila koja i predstavljaju bit cijele ove priče. Uz domaće, malinskarske barke, čuvene pasare, bit će tu i gajete, batane, guci, lovranski guci, bragoc, pa čak i veliki, impresivni loger Nerezinac! Bude li vrijeme naklonjeno, možemo najaviti i veliko iznenađenje, još jednu iznimno vrijednu novost u floti tradicijskih brodova sjevernoga Jadrana. A želite li otkriti o čemu se radi morat ćete 27. svibnja doći u Malinsku”, ističu organizatori.

Nakon otvorenja, DUBoak će svakodnevno biti na raspolaganju svim zainteresiranim posjetiteljima, od 9 do 13 i od 18 do 22 sata. Osim suvenirnice koja nudi prvenstveno autohtone proizvode Dubašnice i otoka Krka, zanimljivog interaktivnog postava i educiranih interpretatora baštine, u sklopu DUBoaka nudit će se i interpretacijske šetnje te igraonice i radionice za djecu i odrasle koje će svojim polaznicima omogućiti da Dubašnicu dožive na jedan potpuno novi način.

“Interpretacijske šetnje upoznat će ljude s onom skrivenom stranom Dubašnice, kroz radionice će naučiti nove vještine i doživjeti iskustva koja su inače prolazila potpuno nezapaženo, ispod radara, a tako su bitna, možemo reći da su čak i neophodna želite li se pohvaliti da ste zaista upoznali neko mjesto. To je jedini pravi način da doživite istinski duh Dubašnice i povežete se s njome na onim razinama koje su svima ostalima nedostupne”, napominju organizatori.

I Dubašnica, i njeni žitelji, i svi njihovi gosti upravo će zahvaljujući novom Interpretacijskom centru maritimne baštine DUBoak napokon moći kapitalizirati svoju bogatu maritimnu baštinu kroz turističku valorizaciju, ali još je i važnije da će se na taj način početi organizirano, planski i sistematizirano raditi na buđenju svijesti o važnosti baštine kao istinskog jamca očuvanja identiteta u ovim osjetljivim vremenima.

“Zapišite dakle u svoje kalendare 27. svibnja i Malinsku, jer bit će to dan u kojem će drvene barke i tradicija ponovno sjesti na zasluženo mjesto”, kažu iz Općine i Turističke zajednice Malinska-Dubašnica.

FIUMARE jedri u Malinskoj povodom otvaranja

Ovogodišnji Festival FIUMARE započet će u Malinskoj kako bi uveličao otvorenje novog Interpretacijskog centra maritimne baštine. Velika je to stvar za Dubašnicu, ali i za cijeli sjeverni areal ljubitelja tradicijskih drvenih barki na jedra koji na ovaj način samo još više naglašavaju svoje zajedništvo u borbi za očuvanje i valorizaciju maritimne baštine.

FIUMARE je od prvoga dana bio osobiti festival koji je na sebe preuzeo tešku zadaću povezivanja i inspiracije. I kao što je riječka Fiumara nekoć bila stjecište ljudi i brodova, tako je i FIUMARE kao festival postao motivator, zamašnjak koji potiče sve one ljude i brodove koji su i kroz povijest gravitirali ovoj luci. Stvorila se tako, a i još se stvara, čitava jedna mreža smotri, regata, festivala i interpretacijskih centara diljem sjevernoga Jadrana koji se međusobno podupiru i upotpunjuju, i slobodno možemo reći kako sve njih okuplja upravo FIUMARE kao točka u kojoj su se i kroz povijest ispreplitali putevi, prekrcavali brodovi, i susretali ljudi.

Sve će, kao i prošlih godina početi predstavljanjem tradicijskih drvenih barki na riječkom Korzu. Nakon toga uslijedit će brojna predavanja, predstavljanja i otvorenja izložbi, a onda slijedi i jedna novost; Fiumare putuje u goste!

Nakon lanjske godine, i promjene termina izazvane pandemijom koronavirusa, FIUMARE se vraća u svoj stari termin s kraja svibnja, a kako je u to vrijeme zakazano i otvorenje interpretacijskog centra u Malinskoj, koje je pak vezano uz blagdan Spasova, inače vrlo bitan za Dubašnicu, tako su organizatori da se izbjegne preklapanje, odnosno cjepkanje flote, odlučili s festivalom započeti gostujući u Malinskoj. Velika je to stvar za Interpretacijski centar, ali i za sam Festival koji na ovaj način otvara možda potpuno novi modus operandi!

Tako će ovogodišnji festival zapravo u petak 27. svibnja gostovati na otvorenju interpretacijskoga centra maritimne baštine u Malinskoj da bi sljedećega dana, u subotu 28. svibnja konvoj tradicijskih barki isplovio za Rijeku, kao u ona stara vremena. I teško je sada reći što će biti atraktivnije, petak, kad je zakazano otvorenje i večernja regata s feštom, ili pak subota 28. svibnja kad iz Malinske isplovljava konvoj prema Rijeci. A možda bi najbolje bilo vidjeti sve! I otvorenje, i regatu u petak, i partencu iz Malinske, i impresivno uplovljavanje u riječku luku koje se očekuje u poslijepodnevnim satima kad se Festival vraća u svoje okruženje, gdje se nastavlja bogati program.

Kao i svake godine Fiumare će ponuditi atraktivne regate tradicijskih barki na jedra, niz radionica, predavanja, izložbi i brojne druge sadržaje za posjetitelje i sudionike kojih iz godine u godinu ima sve više. Polako, ali sigurno, Rijeka se vraća moru, a to prepoznaje i sve veći broj turista i posjetitelja koji upravo to vrijeme odabiru za posjet, privučeni čarolijom drvene barke i starih vremena.

Sada još samo preostaje nadati se lijepom vremenu, jer jedino se ono može ispriječiti između organizatora i posjetitelja.

error: Content is protected !!