LINK IN ART 8: Grafičarka Celestina Vičević donijela meditativni, crveno-bijeli svijet vizualnih metafora

Inspirirana pojmom Shakti, nastavlja Kocijan, koji predstavlja život, energiju, ženski princip stvaranja, rasta, transformacije, neukroćene prirode i nježnosti, Celestina Vičević već nekoliko godina stvara savršeno zaokruženi opus čiji se radijus postupno širi uvođenjem novih tehnika, formata i materijala

Izložbom grafika i knjiga umjetnika pod nazivom Shakti, autorice Celestine Vičević, 23. lipnja 2022. godine, u krčkoj Galeriji Decumanus otpočelo je osmo izdanje izložbenog projekta LINK IN ART tijekom kojeg će se na temu Art & Language (ArtBooks), također, predstaviti i grafičarka Melinda Kostelac. Izložbe priređuje Centar za kulturu Grada Krka.

Kustoski zadatak ovom je prigodom povjeren povjesničarki umjetnosti Bruni Kocijan, ujedno i autorici recenzije publicirane u katalogu kojim su objedinjena oba izložbena poglavlja.

Projekt LINK IN ART, piše Kocijan, već osmu godinu zaredom združuje umjetnike koji se izražavaju u istom mediju i tehnici ili obrađuju istu temu. Ovaj put riječ je o dvije grafičke umjetnice i sveučilišne nastavnice Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Celestina Vičević i Melinda Kostelac pomiču granice grafičke umjetnosti, istražujući i otkrivajući nove dimenzije tehnika tiska te tumače svoje unutarnje svjetove i slikom i riječima.

Pred nama su, dakle, dva različita senzibiliteta koja će prostor Galerije Decumanus za vrijeme trajanja ciklusa pretvoriti u intimne ambijente oblikovane proširenim spektrom grafičkog medija: grafičkim listovima, grafikama-objektima, knjigama umjetnika  i pisanom rječju. Inspirirana pojmom Shakti, nastavlja Kocijan, koji predstavlja život, energiju, ženski princip stvaranja, rasta, transformacije, neukroćene prirode i nježnosti, Celestina Vičević već nekoliko godina stvara savršeno zaokruženi opus čiji se radijus postupno širi uvođenjem novih tehnika, formata i materijala. Neovisno o podlozi koju koristi (žutica, papir) i načinu na koji prezentira radove (grafički listovi u prostoru, grafički objekti, knjige umjetnika), autoričine su grafike kohezivne u temi, koloritu i senzibilitetu.

Njezin posebno istančan i prepoznatljiv izričaj, odlikuje tehnička i značenjska višeslojnost, maksimalno reducirana paleta na crveno i bijelo te svrhovit odabir podloge, pri čemu istražuje mogućnosti tradicionalnog otiska na papiru i otisaka na platnu koje, kao najrecentniju stepenicu na istraživačkom putu, dodatno ukrašava vezom. Radovi su najvećim dijelom u tehnici bakropisa koju odlikuju delikatne, baršunaste linije i snažna površina i čine ju idealnom za umjetnike poput Celestine koji gaje osoban, introspektivan pristup umjetnosti.

Svoja promišljanja o životu, osobnim iskustvima i univerzalnim emocijama kroz rad, koji poima kao način spoznaje, destilira i tako dobivenu esenciju pretače u delikatne floralne oblike. Nenametljivo i diskretno pruža sadržaj koji potiče na promišljanje, a ispisane riječi i naslovi, kao i naknadno dodani vezeni detalji, dodaju značenjske slojeve. Stvara emocijom nabijene atmosferične kompozicije birajući teme i motive iz prirode koji nude čitavu lepezu značenja i simbolike, pružajući nam slobodu autonomne interpretacije viđenog i pročitanog.

Kombinirajući razne materijale i umjetničke medije, konstantno se kreće između tradicije i suvremenosti grafičke tehnike, vješto spaja crtež i sliku finom gradacijom intenziteta linija te svjetla i sjenki. Bakropisni crtež promišlja, skicira i iscrtava, primjećuje Kocijan, a vez dodaje bez pripreme i unaprijed napravljene skice. Vez predstavlja intuitivni dio rada koji postaje meditacija i prostor za otkrivanje i kreiranje novih detalja. Ovaj tradicionalno ženski metje, iziskuje mnogo vremena, preciznosti i strpljenja i njime se umjetnica povezuje s arhetipskom figurom žene – vezilje , svojevrsnim simbolom vjernosti, koja vrijeme (čekanja) ispunja ručnim radom. Niti konca probijaju tkivo platna, negdje dokraja napeti, negdje savijeni u labave uzlove te strukturi površine daju taktilnu sastavnicu, a slici posebno značenje. Otisci crvene boje kojom je ispisano mnoštvo detalja i gusto raspoređenih linija, djeluju kao renesansna carmina figurata, sveta slika namijenjena tihoj meditaciji prilikom čitanja načinjena istaknutim crvenim slovima. Crvena boja je nabijena simbolizmom i značenjima – to je boja krvi, života, stvaralačkog principa, snage, vatre, autoriteta. Njome su načinjene nježne, decentne, organske linije krhkih oblika kojima vladaju snažne prirodne sile. Savijene travke tvore vlaknaste mreže metaforičkog likovnog prostora na kojima su vezom akcentuirane crvene točke, sažete forme crvenog kruga kao dominantnog ženskog znaka.

Bijelo nije samo podloga, ono u svojoj (punoj) praznini dodatno naglašava crvenu te služi poput pauze u glazbenoj kompoziciji, ostavlja nam vremena za udah, za procesuiranje onog što smo doživjeli i kao priprema za sljedeću senzaciju. Autorica u bijeloj boji vidi muški princip, simbol svijesti koja sa crvenom energijom čini savršenu cjelinu. Kontrast snažne crvene i tihe bijele boje, odražava dihotomiju koja zaokuplja Celestinino umjetničko istraživanje, a može se spoznati u motivu obične vlati trave; meke i podatne, a opet dovoljno snažne da probije kroz tvrdi asfalt.

Nazivi radova izrazito su važni jer zaokružuju doživljaj koji nam Celestina Vičević pruža kroz svoje radove, zaključuje Kocijan, pozivajući nas da na tren isključimo racio, istupimo iz buke svakodnevice i zaronimo u njen tihi, meditativni svijet vizualnih metafora. Jednostavni naslovi i snažne riječi, služe kao putokazi kroz Celestinin unutarnji svijet gdje je profinjenim, elegantnim i izrazito ženskim rukopisom ispisana priča o rađanju, umiranju, razvoju, stvaranju, mijenama, ranjavanju i iscjeljenju, priča o ciklusu Života.

LINK IN ART je projekt koncipiran kao suvremena umjetnička platforma za intermedijsko, interdisciplinarno i multimedijsko umrežavanje različitih suvremenih vizualnih praksi i različitih konceptualnih strategija, u svrhu oblikovanja otvorenog, pristupačnog i netradicionalnog sustava suvremene vizualne komunikacije. Osmišljen je po uzoru na koncept internetskog umrežavanja (na što asocira i nazivom) te direktnog, brzog i globalnog komuniciranja na društvenim mrežama, nudeći kroz matricu odabrane teme, interpretirane kroz samostalne izložbe odabranih autora, kreativni model umrežavanja autora, autorskih koncepcija i izričaja, likovno-filozofskih ideja i umjetničkih strategija te medijskih praksi i pristupa. Stvarajući tako, unutar platforme, intrigantni multidimenzionalni i multisegmentni vizualni sklop, koji kroz svaki svoj novoumreženi link uspostavlja živu i interaktivnu (često i društveno – osviještenu) komunikaciju autora, publike i zajednice.

Izložba Shakti Celestine Vičević ostaje otvorena sve do 14. srpnja, a postav je moguće razgledati svakim danom (izuzev nedjelje) od 10.00 do 12.00 te od 20.00 do 23.00 sata, odnosno uz prethodnu najavu organizatoru telefonom na 051 220 041 ili mailom na kultura@gradkrk.net.

error: Content is protected !!