Krčko podmorje 2020.: Podržite Morske akcijske dane

Od ronjenja na dah do spašavanja periski i čišćenja podmorja, pred nama je vikend s naglaskom na podmorje otoka Krka.

Pod zajedničkim nazivom Krčko podmorje 2020. – Morski akcijski dani, između 05. i 12. rujna, na području i u okolici grada Krka, odvijat se čitav niz atraktivnih događanja, od programa međunarodnog natjecanja u ronjenju na dah Adriatic Depth Trophy, preko znanstvenog skupa na temu Proširenje Ekološke mreže Natura 2000 na morska područja s ciljem očuvanja staništa periske, pa sve do eko-akcije čišćenja krčkog podmorja. Pa krenimo redom.

Adriatic Depth Trophy: Međunarodno natjecanje u ronjenju na dah

Natjecanje najboljih međunarodno priznatih ronioca na dah Adriatic Depth Trophy odvija se između 05. i 12. rujna. Dakle, na području između Krka i Cresa, točnije otočića Plavnika i Cresa, u kanalu Krušija, svjetska ronilačka elita roni doslovce do samog dna Kvarnerskog zaljeva. Riječ je o državnom prvenstvu u ronjenju na dah ne samo Hrvatske, već i Slovenije, Srbije i Mađarske, odnosno jednoj u nizu kup utakmica za Adriatic Freediving Trophy čiji pobjednik ima najviše bodova u bazenskim i dubinskim disciplinama, a iza čije organizacije, uz brojne suradnike, stoji AIDA Hrvatska, kao jedna od najaktivnijih svjetskih AIDA asocijacija. Inicijator ovog prestižnog natjecanja, koje se u Krku po prvi put odigralo u srpnju prošle godine, je Riječanin Vitomir Maričić, prvi na AIDA ljestvici ronioca te višestruki svjetski rekorder i instruktor ronjenja na dah, inače predsjednik AIDA Hrvatska. Unatoč svim komplikacijama i mjerama koje ograničavaju putovanja, natjecanje je okupilo impresivan broj sudionika iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Mađarske, Italije, Njemačke, Austrije, Švedske, Češke, Rusije, Kanade, Maroka i Brazila, što govori u prilog činjenici kako ovo može postati zaista atraktivan proizvod s velikim potencijalom da postane tradicionalna stanica svjetskoj ronilačkoj kremi.

05_krcko-podmorje-2020-promo-4.jpg

Znanstveno-stručni skup Proširenje Ekološke mreže Natura 2000 na morska područja s ciljem očuvanja staništa periske

U okviru godišnjeg programa MIO-ECSDE i Mediteranskog akcijskog dana 2020., u organizaciji Udruge Eko Kvarner iz Njivica, između 10. i 12. rujna, priređuje se znanstveno-stručni skup na temu Proširenje Ekološke mreže Natura 2000 na morska područja (sjeverozapadnu obalu otoka Krka i Riječki zaljev) s ciljem očuvanja staništa plemenite periske. Središnje događanje ove inicijative, odnosno sam znanstveni skup održat će se, 11. rujna, u Velikoj gradskoj vijećnici, u vremenu od 09.00 – 15.20 sati, a kao predavači najavljeni su: Tatjana Bakran-Petricioli, Tomislav Šarić, Andrej Jaklin, Valter Kožul, Dario Đerđa, Želimir Gržančić, Neven Iveša, Milvana Arko-Pijevac i Marta Matić. Tijekom trajanja skupa bit će održano i predstavljanje polusatnog dokumentarnog filma Plemenito utočište čiju režiju potpisuju: Matko Mičić i Matea Stankić. Sljedećeg dana, 12. rujna, na redu je akcija bilježenja periski u akvakatoriju oko otoka Krka s naglaskom na zapadnu obalu: potez rt Šilo – rt Glavotok i Vinodolski kanal, a koja će se provesti u suradnji s ronilačkim klubovima s područja Kvarnera. Ovaj je trodnevni program motiviran masovnim pomorom periski u Sredozemnom i Jadranskom moru, a održava se s ciljem očuvanja bioraznolikosti i povezivanja kopnenih i morskih staništa u cjelovito Natura 2000 područje. Prema tome, naglasak će biti na analizi postojećeg stanja bioraznolikosti na kopnu i moru, s posebnim osvrtom na stanje populacije strogo zaštićene vrste školjkaša – plemenite periske. Jasno definirani zaključci skupa o značaju proširenja Natura 2000 područja na morski eko-sustav javnosti će, naposljetku, biti predstavljeni putem prigodnih brošura i medijskih istupa.

07_krcko-podmorje-2020-promo-4.jpg

Eko-akcija čišćenja podmorja na području luka Krk i Dunat

Usporedno s akcijom bilježenja periski, na području luka Krk i Dunat, 12. rujna, izmeđi 09.30 i 15.00 sati, pod vodstvom Udruge Termen iz Malinske, odvijat će se eko-akcija čišćenja krčkog podmorja, zajedno s pripadajućim edukativnim segmentom za koji su zadužene Ponikve eko otok Krk, a koja će okupiti više od 120 domaćih i inozemnih ronioca, s time da će se iz grada Krka događanju priključiti članovi sedam ronilačkih klubova, kao i predstavnici krčkog Športsko-ribolovnog društva Lovarata. Značajnu financijsku podršku ovoj inicijativi, pored ostalih sponzora i pokrovitelja, dao je i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Akcija, kratkim sastankom, kreće s Ribarskog mola, a priključiti joj se mogu i svi zainteresirani građani.

08_krcko-podmorje-2020-promo-4.jpg

error: Content is protected !!