U Rijeci kreće masovnije cijepljenje protiv koronavirusa. Evo kakva je situacija sa cijepljenjem na Krku

“Ovoga puta cijepljenje se neće vršiti putem mobilnog tima nego upravo u ordinacijama liječnika obiteljske medicine.”

Na području grada Rijeke ove srijede starta glavnina cijepljenja na dva organizirana punkta. Ukupno, po pristiglim dozama trebalo bi biti cijepljeno preko 3000 osoba, mahom starije životne dobi i kroničnih bolesnika. Nastavak je to “masovnijeg” cijepljenja – iako su brojke dostupnih cjepiva i dalje relativno male u odnosu na broj zainteresiranih.

Na području otoka Krka cijepljenje je započelo prošloga tjedna putem mobilnog tima. Tijekom dva dana tada je procijepljeno 80 pacijenata, a nastavak cijepljenja očekuje se i ovoga tjedna.

“Ovoga tjedna očekujemo 20 cjepiva po ordinaciji. Ovoga puta cijepljenje se neće vršiti putem mobilnog tima nego upravo u ordinacijama liječnika obiteljske medicine. Zasad su to male brojke, usporedimo li 20 cjepiva po ordinaciji koja broji po 300 pacijenata, no dobra je vijest da svakoga tjedna stiže sve više doza pa se nadamo da će vrlo brzo biti i više mogućnosti za cijepljenje većeg broja ljudi”, pojašnjava nam dr. Alemka Žic, koordinatorica ispostave Doma zdravlja Krk.

Krk je, inače, jedini otok koji je uopće imao organizirano cijepljenje putem mobilnog tima. U prvoj fazi cijepljeni su djelatnici i korisnici domova za starije i nemoćne osobe te medicinski djelatnici, a prema najavama cjepivo bi tijekom sljedećih tjedana i mjeseci trebalo postati dostupno i široj populaciji.

“Velik je interes za cjepivom, iako je dio građana o ovoj temi još uvijek podijeljenog mišljenja. No, jako je bitno povjerenje, jer cjepivo nam je trenutno jedina sigurna karta za normalizaciju života. Ne samo kao turističkoj destinaciji, nego i zato što je na Krku od početka pandemije bio priličan broj zaraženih”, dodaje dr. Žic.

error: Content is protected !!