Krčka posada intervencijskog broda baze EmergenSea nominirana za prestižnu “Plavu vrpcu Vjesnika”

Rene Urban i Dragan Pajić prošloga su tjedna spasili posadu jedrilice koja je isplovila iz Raba, bez obzira na buru koja je divljala 140 kilometara na sat i bez obzira na upozorenja iz baze chartera Smart Sail u Novom Vinodolskom

Krčka posada intervencijskog broda baze EmergenSea i službeno je nominirana za prestižnu nagradu “Plava vrpca Vjesnika” koja se dodjeljuje od 1966. godine za posebnu  hrabrost i čovječnost na moru.

Zapovjednik broda Rene Urban i član posade Dragan Pajić 8. listopada ove godine izašli su na poziv charter baze Smartsail iz Novog po orkanskoj buri i spasili češku posadu broda jedrilice kojoj je bura razmotala i blokirala prednje jedro i počela ju nositi prema hridi Kormat. Od preko trideset intervencija ove godine pet je odrađeno po ekstremnim uvjetima i niti jedan poziv nije ostao bez odgovora i izlaska u pomoć.

Prošloga tjedna nesretna jedrilica je isplovila iz Raba, bez obzira na buru koja je divljala 140 kilometara na sat i bez obzira na upozorenja iz baze chartera Smart Sail u Novom Vinodolskom.

– Inače upozoravamo nautičare kad stiže nevrijeme. Sve smo uspjeli vratiti u bazu prije nevremena, no češki skiper nas nije slušao. Objasnili smo mu da ne treba žuriti, da ostane u sigurnoj luci, da nećemo naplatiti dodatni dan, da je sigurnost na prvom mjestu. No, skiper je odlučio isploviti. Kad smo vidjeli da je ipak isplovio u 7,49 sati, poslali smo mu skicu sa ucrtanim područjem gdje ga čeka najveća opasnost od bure, objašnjava menadžer charter baze Smart Sail u Novom Borna Prgić, čiji dečki rade za službu pomoći i podrške na moru EmergenSea.

U bazu je stigao dramatičan poziv u pomoć. Skiper nije znao što napraviti, moralo se najprije umiriti skipera koji je jedrio po buri od 75 čvorova, a moralo se umiriti sve na brodu. Nije bilo druge no pohitati na podivljalo more.

– Kad smo čuli da je dijete na brodu, u tri minute smo bili spremni, kaže Anddy Vukelić koji se s kolegama zaputio u pomoć na gumenjaku od 8,60 metara, s 250 KS.

Stigli su do jedrilice koja se nalazila točno na crti između Plavnika i Stare Baške.

– Dijete od devet godina se treslo, nije se moglo smiriti, žena je plakala. Skočili smo na brod, skinuli genovu, za tri minute riješili problem i doteglili jedrilicu i Čehe na sigurno, u marinu Punat. Bilo je 14,56 sati. Svi su bili u šoku. Pitao sam ih da li treba zvati hitnu. Rekli su da ne treba, spakirali stvari i ravno za Češku, prepričava Luka.

– Skiper nije ni hvala rekao, vjerojatno od šoka, dodaje Anddy.

U bazi EmergenSea u Novom, koja ima 10 do 15 intervencija u sezoni, upozorit će na još nešto.

– Skiperi završe akademiju, ali očito ne nauče kako se snaći u zahtjevnoj situaciji. I još nešto što treba naučiti, uvijek morate imati dozu poštovanja prema moru, upozorava Prgić.

error: Content is protected !!