Komadina uputio protestnu notu zbog najave gradnje terminala za amonijak u Omišlju

Plan je da se početkom 2028. godine uveze prvih milijun tona amonijaka, 2030. godine ta bi brojka trebala iznositi 4 milijuna tona, a do 2035. 10 milijuna tona

Nastavno na informaciju iz medija da bi na prostoru bivše Dina Petrokemije trebao biti izgrađen terminal za uvoz i distribuciju amonijaka, župan Komadina uputio je, kako je rekao, protestnu notu.

„Moram izraziti nezadovoljstvo da nismo službeno upoznati s tom inicijativom, a tu je vrlo važna komunikacija jer, po mojim spoznajama, amonijak je otrov. Vrlo je važno da je sve detaljno objašnjeno i u sigurnosnom aspektu izvedeno. Malo je čudno da mi kao regionalna zajednica, a vjerujem i Općina, čitamo iz novina što će se zbivati u našem okruženju“, rekao je župan.

Kako piše Novi list, delegacija brazilske savezne države Piaui prije nešto više od tjedan dana posjetila je lokaciju nekadašnje Dina Petrokemije u Omišlju, gdje je najavljeno pokretanje projekta Green Energy Park (GEP) Krk. Riječ je o opskrbnom lancu za uvoz zelenog amonijaka koji će se koristiti za opskrbu hrvatskog i okolnih tržišta vodikom, a predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je prošlog tjedna novi paket sredstava za sufinanciranje proizvodnje i korištenja zelenog vodika, kao i potpisivanje sporazuma s brazilskom državom Piaui, za proizvodnju amonijaka. Kako je naglasila von der Leyen, amonijak bi se se u Europu dobrim dijelom trebao uvoziti upravo preko Omišlja.

Plan je da se početkom 2028. godine uveze prvih milijun tona amonijaka, 2030. godine ta bi brojka trebala iznositi 4 milijuna tona, a do 2035. 10 milijuna tona, te bi se amonijak u Omišalj trebao uvoziti s osam različitih lokacija diljem svijeta, doznaje Novi list.

error: Content is protected !!