Kakva je točno situacija s koronavirusom na Krku? Evo podataka po općinama, u školama i domu za starije

U krčkom Domu za starije osobe Mali Kartec situacija je također stabilna – dosad su u domu zabilježena dva slučaja koronavirusa među korisnicima, uz 4 zaraženih djelatnika.

Krivulja s brojem zaraženih na Krku posljednjih dana prati nacionalne trendove i u određenom je porastu, no situacija na otoku i dalje je vrlo dobra, potvrdio nam je načelnik Stožera civilne zaštite Grada Krka Čedomir Miler.

Njegove riječi potvrđuju i podaci – iako se u posljednja dva dana bilježi rast od ukupno 51 novozaraženih, mahom je riječ o mlađim, radno sposobnim ljudima, dok među učenicima i umirovljenicima nema značajnije transmisije virusa.

“Uglavnom je riječ o nekoliko žarišta u kojima se virus širi u užem krugu kontakata. Budući da je i PGŽ donio strože epidemiološke mjere, a i najavljuje ih i Nacionalni stožer CZ, zasad na lokalnoj razini ne razmatramo neke dodatne mjere nego pratimo situaciju, koja je kod nas još uvijek dobra”, kaže nam Miler, dodajući da je u krčkim školama zaražen manji broj djece, a preventivne izolacije razreda polučile su rezultate i u školama nema većih žarišta.

Na području otoka najbolje je stanje na Dobrinjštini, gdje su u posljednjih 15 dana zabilježena tek dva slučaja koronavirusa, slijedi Punat sa 4, Baška sa 6, Malinska sa 17, Omišalj sa 18, Vrbnik sa 25 i Krk sa 59 oboljelih u istom periodu. Manji “boom” dogodio se ovoga tjedna u Vrbniku, gdje je nakon niza dana bez ili tek s jednim novozaraženim, u posljednja tri dana zabilježeno 23 nova slučaja.

U krčkom Domu za starije osobe Mali Kartec situacija je također stabilna – dosad su u domu zabilježena dva slučaja koronavirusa među korisnicima, uz 4 zaraženih djelatnika. Još je dvoje korisnika preventivno u samoizolaciji budući da su bili u kontaktu sa zaraženima.

U Domu Mali Kartec dva asimptomatska slučaja

“S obzirom na situaciju, možemo biti zadovoljni stanjem u domu, budući da imamo samo dvoje pozitivnih korisnika. Oboje su asimptomatski, dobro su, a njihovi su kontakti u izolaciji iako su testovi negativni”, kaže nam ravnateljica doma.

“U stalnom smo kontaktu sa epidemiolozima i svi se redovno testiramo, kako korisnici tako i djelatnici. Većini djelatnika koji su trenutno s pozitivnim nalazom ostali kod kuće izolacija istječe sljedeći tjedan i vraćaju se na posao. Sve nam službe uredno rade bez problema”, ističe ravnateljica Gordana Stolfa.

Djelatnicima doma posljednjih su tjedana muke zadavali tek pojedini “neposlušni” korisnici koji su, zabrani posjeta i izlaska unatoč, povremeno odlučili prošetati izvan kruga Malog Karteca. Zabrana posjeta i izlazaka iz prostora doma na snazi je još od 21. listopada, međutim pojedini korisnici uspjeli su izmaknuti djelatnicima koji imaju nezahvalan zadatak nadziranja 166 ljudi i 30 tisuća četvornih metara okućnice Doma.

“Iako imamo zaista divnu okućnicu, uključujući i maslinik i brojne staze za šetnju, neki su korisnici prethodnih tjedana ignorirali upozorenja i zabrane i na svoju ruku se udaljili iz Doma. Međutim s pojavom prva dva slučaja koronavirusa i oni su shvatili ozbiljnost situacije. Sada su svi vrlo disciplinirani. Idemo dan po dan, svjesni smo situacije oko nas i zadovoljni smo što dosad nismo imali većih problema. Nadamo se da će, uz sve mjere koje poduzimamo, tako i ostati”, kaže ravnateljica.

error: Content is protected !!