VIDEO Predsjednik Milanović: Desetljećima sam ovdje ljetovao. Krk je danas Eldorado za moderni turizam

“Ogroman je put prošao otok Krk. Ovo nikada nije bio Balkan, bio je to uvijek zapad – i po mentalitetu, kulturi, umjerenosti i odmjerenosti, a opet jednoj plemenitoj provincijalnosti”

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović danas je, u društvu gradonačelnika Grada Krka Darija Vasilića i župana Zlatka Komadine, svečano otvorio 10. energetsku konferenciju otoka Krka, u organizaciji Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Regionalne energetske agencije Kvarner i Udruge Eko Kvarner.

Kako je istaknuto na konferenciji, zelena ekonomija budućnost je Hrvatske, ali i otoka, jer održivi razvoj znači gospodarski i društveni rast usklađen s ekosustavima u kojima djeluje, pa je kao takav i dugoročno održiv. Budućnost otoka temelji se na razvojnim strategijama za korištenje obnovljivih izvora energije, uz istovremeno i pravovremeno smanjivanje štetnih utjecaja globalnih klimatskih promjena.

Upravo u ovim sferama otok Krk je svojevrsni europski vizionar, predvodnik i ogledni primjer dobre zelene prakse, ali i odlične suradnje stanovnika, lokalnih samouprava, županije i svi ostalih dionika.

Koliki je uspjeh, ali i napredak Krka u svom obraćanju okupljenima opisao je i sam predsjednik Milanović, koji se prisjetio sedamdesetih godina i svojih tadašnjih boravaka na Krku – od samog dolaska na otok trajektom, dugih čekanja u redovima, loše opskrbe i izrazito lošeg gospodarenja otpadom, koji se u to vrijeme “spaljivao po drmunima”.

“Desetljećima sam ovdje ljetovao i zato sam svjedok promjena. (…) Ogroman je put prošao otok Krk. Ovo nikada nije bio Balkan, bio je to uvijek zapad – i po mentalitetu, kulturi, umjerenosti i odmjerenosti, a opet jednoj plemenitoj provincijalnosti. Nekada su stvari zaista izgledale loše, a Krk je danas destinacija koja možda nije elitna u smislu najskupljih hotela i šminkerskih svjetskih lanaca, ali je obiteljska, i to za obitelji koje imaju vrlo visoke standarde i ukuse. Krk je Eldorado za moderni turizam. Sve što se sada ovdje radite, radite prvenstveno za sebe i zato je ovdje tako lijepo i ugodno živjeti”, rekao je Milanović na otvorenju konferencije.

„Opredjeljenje naše Županije je digitalno i zeleno, među prvima smo u RH osnovali regionalnu energetsku agenciju koja je zacrtala smjernice zelene tranzicije“, rekao je pak župan Zlatko Komadina. Župan je naglasio da PGŽ ima niz svijetlih primjera korištenja obnovljivih izvora energije, spomenuo je između ostalog najveću solarnu elektranu u RH koja se gradi na Cresu, zatim pilot projekt Unija, samoodrživog otoka, te istaknuo da postoji veliki interes za izgradnju vjetroelektrana u zaleđu Novog Vinodolskog. Dodao je da je puno učinjeno i na smanjenju emisije CO2 te izrazio nadu da će i Termoelektrana Urinj uskoro prijeći na plin. Sve to, istaknuo je župan, doprinijelo je povećanju kvalitete zraka koji je danas gotovo u cijeloj županiji u prvoj kategoriji.

Nakon otvorenja predsjednik se susreo i s načelnicima svih krčkih općina te s gradonačelnikom Grada Krka, a zatim je obišao i komunalno poduzeće Ponikve.

U nastavku dana, predsjednik Milanović u Vrbniku će se susresti s vinarima i maslinarima otoka Krka te prisustvovati uručenju nagrade obitelji Toljanić za Europsku veliku obitelj godine.

error: Content is protected !!