Kako želimo da nas nadolazeće generacije pamte: Uključite se u kreiranje prve Civilne zbirke muzejskih predmeta u Hrvatskoj

Predlagati se mogu materijalni (fizički) predmeti koji se, nakon odabira, doniraju Muzeju. Također, predlagati se mogu i predmeti nematerijalne naravi, primjerice doživljaji ili sjećanja, i to putem fotografskog, video, audio ili pisanog zapisa.

Građansko muzejsko vijeće Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka objavljuje drugi po redu Javni poziv za predlaganje predmeta za Civilnu zbirku muzejskih predmeta, a koja se formira upravo na području Primorsko-goranske županije. Poziv je otvoren do 30. lipnja 2021. godine.

Predmeti prikupljeni u muzejima čuvaju sjećanja naše zajednice i kreiraju priče čitavog društva. Odgovornost odabira svega onog što je vrijedno čuvanja dosad je ležala isključivo na muzejima, no, ovom se inicijativom i građane naše županije želi učiniti dijelom tog procesa. Stoga, iz Vijeća pitaju: Kako želimo da nas nadolazeće generacije pamte? A temeljem zaprimljenih prijedloga jednom godišnje birat će se do pet novih predmeta te tako nastaviti graditi prva Civilna zbirka muzejskih predmeta u Hrvatskoj.

Podsjetimo, kao sudioničko tijelo Muzeja sastavljeno od predstavnika organizacija civilnog društva, Vijeće odabire teme te sastavlja godišnje pozive. No, predlaganje i odabir predmeta u potpunosti prepušta građanima.

Dovoljan je tek jedan pogled na proteklu, 2020., godinu, kako bismo zaključili da prikupljanje predmeta, iskustava i doživljaja iz svakodnevice dolazi u pravom trenutku. Naime, pandemija bolesti COVID-19 značajno je utjecala na naše živote u koje se zavukla trajna zabrinutost za vlastito zdravlje te zdravlje bližnjih. Promijenio se način na koji radimo, družimo se i odmaramo se. Promijenila se naša pojavnost i način ophođenja. Sve su to za nas posve nova iskustva. Korisno ih je podijeliti, zabilježiti i sačuvati za buduće naraštaje.

Članice Vijeća – Udruga gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije, Udruga u kulturi Stol Kraljevica, Udruga za pomoć ovisnicima Vida Rijeka, Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata Ajkula te Kreativni kolektiv Kombinat – pažnju kod predlaganja predmeta ove godine usmjeravaju na sljedeće aspekte pandemije bolesti COVID-19:

– primjere uredbi, preporuka i mjera kojima se upravlja zdravstvenom krizom, ali i ponašanjem građana (Udruga u kulturi Stol Kraljevica),

– plakate, letke, brošure, reklame te ostale oblike komuniciranja pandemije prema javnosti te na vizualne i medijske reprezentacije (Udruga za pomoć ovisnicima Vida Rijeka),

– iskustva i posljedice koji proizlaze iz obveze nošenja zaštitnih maski: poteškoće u komuniciranju, nemogućnost razaznavanja tuđih ekspresija i emocija, otuđenje, izolacija… (Udruga gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije),

– implikacije nošenja maski u kontekstu pokladnih običaja (Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata Ajkula).

 

Koji predmeti mogu činiti Civilnu muzejsku zbirku?

Predlagati se mogu materijalni (fizički) predmeti koji se, nakon odabira, doniraju Muzeju. Također, predlagati se mogu i predmeti nematerijalne naravi, primjerice doživljaji ili sjećanja, i to putem fotografskog, video, audio ili pisanog zapisa. Ako predlagatelj nije vlasnik podnesenog prijedloga, Muzej će u skladu sa Zakonom o autorskim i srodnim pravima provjeriti mogućnost njegova korištenja.

Kako predložiti predmet za Civilnu muzejsku zbirku?

Prijedlozi se dijele putem nove mrežne platforme Muzeja: muzejbuducnosti.eu, odabirom opcije Predloži predmet te ispunjavanjem jednostavnog obrasca.

Kako se među prijedlozima odabire pet predmeta za Civilnu muzejsku zbirku?

Pet prijedloga s najviše oznaka: sviđa mi se postaje dijelom zbirke. Postupak predlaganja i odabira ponavlja se svake godine.

Što s predmetima nakon odabira?

Pet novih predmeta odabranih za Civilnu muzejsku zbirku bit će predstavljeno javnosti putem izložbe, nakon čega ulaze u fundus Muzeja što znači da se, poput ostalih muzejskih predmeta, inventiraju (obrađuju), interpretiraju te čuvaju za buduće generacije.

error: Content is protected !!