Izložba “Mrgari – kameni cvjetovi Baške” gostuje u Budimpešti

Izložba fotografija autora Sanjina Ilića posvećena je bašćanskim mrgarima, jednim od najvažnijih primjera pučke arhitekture ovoga kraja, i važan je korak prema realizaciji višegodišnjeg projekta Društva Sinjali u obnovi i redovnom održavanju pojedinih mrgara

Nakon uspješnog izlaganja u galeriji AMZ Arheološkog muzeja u Zagrebu, na poziv gospodina Mladena Andrlića, veleposlanika Republike Hrvatske u Mađarskoj, izložba Mrgari – kameni cvjetovi Baške gostuje u Mađarskoj.

Otvorenje izložbe održat će se u galeriji Hegyvidéki Polgármesteri Hivatal Folyosó u Budimpešti, u srijedu 4. svibnja 2022. godine, s početkom u 17.30 sati.

Na ceremoniji otvorenja goste će pozdraviti Stipan Đurić, predsjednik HS XII okruga u Budimpešti, dr.sc. Mladen Andrlić, veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj te Branka Polonijo, predsjednica Društva Sinjali. Izložbu će potom otvoriti Zoltán Pokorni, načelnik XII. okruga Budimpešte i Toni Juranić, načelnik Općine Baška.

Organizatori gostovanja izložbe su Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Mađarskoj, Hrvatska samouprava XII. okruga u Budimpešti, Društvo Sinjali, Općina Baška, Turistička zajednica Općine Baška i Arheološki muzej u Zagrebu.

Izložba fotografija autora Sanjina Ilića posvećena je bašćanskim mrgarima, jednim od najvažnijih primjera pučke arhitekture ovoga kraja, i važan je korak prema realizaciji višegodišnjeg projekta Društva Sinjali u obnovi i redovnom održavanju pojedinih mrgara te zaštite i označavanja svih preostalih značajnijih kamenih građevina u bašćanskoj dolini, kao i podizanju svijesti o potrebi očuvanja graditeljske baštine i jedinstvenog krajolika.

Izložba ostaje otvorena do 18. svibnja.

“Svoju podršku naporima za očuvanje ovih suhozidnih građevina možete dati i tijekom vikenda 20. – 22. svibnja u Baški. U sklopu još jednog izdanja popularnog bašćanskog festivala Crna ovca održat će se ovčarski pohod iz centra Baške, prema Ljubimeru, sve do rta Škuljica, a povratak slijedi prema prijevoju Vraca, do vrha Bag te kroz borovu šumu natrag do Baške. Putem ćete čuti i priču o prekrasnim mrgarima, a na vrhu posjetiti mrgar na Ljubimeru kojeg će u to vrijeme zajednički obnavljati brojni volonteri pod stručnim vodstvom udruge 4 grada Dragodid i Društva Sinjali”, napominju iz TZO Baška.

Informacije i prijave za ovčarski pohod dostupne su OVDJE.

error: Content is protected !!