Izlet u Istru: Dotjerana biciklistička staza i jedinstveni photo point u Parku kažuna

Maslinici, šume i lokve, kažuni i suhozidi, konobe i podrumi, tajanstvene crkvice i ruševine, arheološka nalazišta – sve ljepote Vodnjanštine mogu se umrežiti kroz biciklističke staze

Na području Vodnjanštine 86 je kilometara obilježenih biciklističkih staza i desetak kilometara avanturističkih biciklističkih staza. Atraktivan i raznolik prirodni okoliš, bogata kulturno‐povijesna baština iz raznolikih perioda, povoljna klima, blizina velikih tržišta, sigurnost zemlje te mnoštvo cesta s manjim intenzitetom motornog prometa i puteva pogodnih za kretanje bicikala pružaju Vodnjanštini brojne komparativne prednosti za razvoj cikloturizma.

Biciklističke staze na Vodnjanštini idealan su način za otrkivanje njezinih prirodnih ljepota. Maslinici, šume i lokve, kažuni i suhozidi, konobe i podrumi, tajanstvene crkvice i ruševine, arheološka nalazišta – sve njezine ljepote mogu se umrežiti kroz biciklističke staze.

Kružna staza 327 – staza Kažuna i suhozida u 2020. godini proglašena je jednom od top biciklističkih staza u Istri. Kako bi korisnicima biciklističke staze još više olakšali snalaženje biciklističkim stazama i uljepšala doživljaj, staza je nadopunjena dodatnom signalizacijom. Nadopunjenom signalizacijom dodatno se potiču korisnici da uz samu stazu posjete skrivene ljepote – lokaciju tri kažuna, lokaciju dva kažuna, crkvu sv. Mihovila Banjolskog te da upoznaju prirodne ljepote uz stazu – lokvu Fontana i lokvu „laco Nu“.

Na samoj stazi osim brojnih maslinika, suhozida i kažuna, posjetitelji dolaze do veličanstvene crkve sv. Foške  te do, tlocrtom manjih, ali predivnih crkvica poput sv. Tome i sv. Martina. Sa staze je moguće skrenuti u Peroj, spustiti se do plaže i uživati uz more.

Start staze je iz centra Vodnjana, s parkirališta u Istraskoj ulici u Vodnjanu, iz Parka kažuna a moguće je krenuti i iz Peroja.

U Parku kažuna ovih je dana postavljen jedan malo drugačiji „photo point“. Radi se o velikoj ljuljački postavljenoj uz park. Posjetitelji ovdje mogu odmoriti, uživati u pogledu na kamene divove, kažune, napraviti fotografiju za uspomenu i podijeliti je na društvenim mrežama.

Osim biciklističkih staza, na području vodnjanštine nalaze se i pješačke staze, informacije o njima nalaze se na službenoj stranici Turističke zajednice grada Vodnjana – www.vodnjandignano.com

error: Content is protected !!