Iz pera Petra Kopanice: Kako je Marija Katarina Frankopan preminula u Veneciji, a pokopana na Košljunu

Piše: Petar Kopanica

Ivan VII bio je najmlađi od devetoro braće. Na žalost, prevarom su on, kneginja i kćerka Katarina odvedeni u Veneciju. Jedino je Katarina nadživjela dva brata i oca…

Nedilja 11.02. 2024., blagdan Majke Božje Lurdske.

Kiša neumirno lije, lije i lije.
Pogledi prema Košljunu.
Gotovo se nikada nije dogodilo da je bila prekinuta veza između Punta i Košljuna. Ne puše jako jugo, ali plima je, i bojimo se da li ćemo moći koštat / pristati / na Košljunu. Poslije malog dogovora zaplovili smo prema Košljunu. Pristali smo na sjeverni vanjski dio rive, i zahvaljujući velikom zidu uspjeli smo se iskrcati na Košljun.

Zašto smo (sam) danas toliko željeli otići na Košljun, na misu? Danas je na Košljunu služena misa za plemenitu kneginju Mariju Katarinu Frankopan, koja je preminula u Veneciji 1520., a prema njezinoj želji i oporuci pokopana je na Košljunu 10.02. 1529. godine.

Dugo bih mogao pisati o poveznici knezova krčkih Frankopana i Košljuna. Zauzimanjem krčkih knezova Frankopana franjevci su 1447. došli na Košljun. Trajni frankopanski spomenik na Košljunu je sadašnja velika crkva. Ona je usključivo zadužbina Ivana VII, kao i dobrotvorke Marije Katarine Frankopan, kćerke Ivana VII., posljednjeg krčkog kneza koji je boravio na otoku Krku. Ivan VII bio je najmlađi od devetoro braće. Na žalost, prevarom su on, kneginja i kćerka Katarina odvedeni u Veneciju. Jedino je Katarina nadživjela dva brata i oca.

Katarina je u Veneciji bila dva puta udata, prvi puta za plemića Franju Dondola, a drugi puta za plemića Andriju Foscola. U miraz je dobila posjed na padovanskom polju od 5000 dukata. Potomstva nije imala.

Prije nego što je umrla napisala je oporuku, kojom franjevcima ostavlja 1000 dukata, uz želju da bude pokopana na Košljunu. Dugo je Venecija osporavala tu oporuku.

Kada su ju pitali zašto želi biti pokopana na Košljunu? Zar i ovdje nisu redovnici sv. Franje, kao i na Krku? Odgovorila je:
“Jest, ali čini mi se da ću ondje imati više razloga da me se spominju i za me mole, jer je ono mjesto bilo moga oca, jer sam ja ondje poznata, a ovdje me toliko ne poznaju, a i jer je moja odluka.”

Kneginja je nadodala:
“I učinit ću to tako da će imati zašto da me spominju i za moju dušu mole”.

Danas smo i mi molili za dušu plemenite Marije Katarine Frankopan, koja je svoj konačni spokoj našla u grobu koji se nalazi na lijevoj strani ulaza u crkvu Navještenja Marijina. Današnju misu je predvodio fra Mate, uz fra Stipu, koji je vjernike upoznao s značenjem krčkih knezova Frankopana, kneza Mikule IV, Ivana VII, i Marije Katarine Frankopan za Košljun.

Hvala grupi Mir i dobro, s orguljašem gospodinom Anđelom, kao i vjernicima koji su pjevali i molili za plemenitu kneginju. Vjerujemo da će se sveta misa za Mariju Katarinu Frankopan održati i iduće godine 10. veljače (najbliža nedjelja).

Ovo je samo mala crtica iz bogate povijesti Frankopana i duhovnog života na otočiću Košljunu. U nastavku iduće nedjelje moći ćete pročitati o liku Marije Katarine Frankopan koji se nalazi na velikom oltaru.

Nedeljna misa na Košljunu za pok. Mariju Katarinu Frankopan

Košljun Kapela sv.Bernardina

Košljun

Košljun Vela crikva Navještenja Marijina

Grob Marije Katarine Frankopan

Poliptih Košljun Sv. Katarina (Katarina Frankopan) Sveti Kvirin Sveti Ivan Krstitelj (Ivan VII)

Košljun ATRIJ

Video nazor Košljun

Nedilja Košljun 11.02. 2024. I rive ” plivaju”

Povratak Košljun Plima

error: Content is protected !!