InNoPlastic dani u Krku zaključeni pravom “poplavom” školaraca na rivi

Ovom su akcijom, nakon uspješno provedenog monitoringa i čišćenja krčkih plaža te predavanja i radionica odrađenih u suradnji sa Srednjom školom Hrvatski kralj Zvonimir, zaključene aktivnosti vezane uz InNoPlastic dane u gradu Krku

Krčka je riva ovoga četvrtka bila preplavljena školarcima, i to s njih 215 iz Osnovne škole Fran Krsto Frankopan – Matične škole Krk. Učenici su, dakle, tijekom dana, prema unaprijed zakazanom rasporedu (razred po razred) dolazili do edukativnog kontejnera smještenog na gradskoj rivi gdje su ih, s ciljem educiranja, dočekivali djelatnici krčkog komunalnog poduzeća Ponikve eko otok Krk. Riječ je o edukativnom programu u čijem je fokusu problem zagađenja otpadnih i oborinskih voda mikro i makro plastikom koja potom završava u morima i oceanima, a hranidbenim lancem i na našim stolovima.

Ovom su akcijom, nakon uspješno provedenog monitoringa i čišćenja krčkih plaža te predavanja i radionica odrađenih u suradnji sa Srednjom školom Hrvatski kralj Zvonimir, zaključene aktivnosti vezane uz InNoPlastic dane u gradu Krku održane između 10. i 18. svibnja.

Podsjetimo, EU Horizon projekt InNoPlastic (10./2020. – 10./2023.) pokrenut je s ciljem uspostave učinkovitog i automatiziranog procesa čišćenja i prikupljanja mikro i makro plastike, koji bi trebao spriječiti zagađenja otpadnih i oborinskih voda. Poduzeće Ponikve eko otok Krk, kao jedan od projektnih partnera, uspostavilo je monitoring i odredilo početno stanje pojedinih krčkih uvala i plaža, pogodnih za čišćenje automatiziranim procesima, tj. upotrebom robota. Dvaput godišnje, tijekom trajanja projekta, bile su organizirane kampanje čišćenja, s time da se čišćenje odvijalo uz pomoć korištenja posebne mobilne aplikacije. Pritom prikupljena plastika obrađivala se kako bi od nje mogao biti proizveden filomen za 3D printanje.

Foto i izvor: Grad Krk
error: Content is protected !!