Greenpeaceov prosvjed kod LNG-a u Omišlju: “Da miru, ne (ruskoj) nafti!”

Aktivisti su istaknuli poruku „MIR, NE NAFTA“ u blizini tankera “NS Leader1” koji je na JANAF-ov Terminal u Omišlju na Krku dovezao naftu iz Rusije. Kod Omišlja je usidren i tanker “Primorsky Prospect2” koji je pak u utorak završio istovar nafte iz Rusije

Greenpeace Hrvatska u srijedu ujutro održao je novi prosvjed na području LNG-a u Omišlju, s porukom – da miru, ne (ruskoj) nafti.

“Rat koji ruska vlada vodi u Ukrajini moguć je i zato što je Europska unija ovisna o uvozu nafte, ugljena i fosilnog plina iz Rusije. Greenpeace zahtijeva hitne i konkretne mjere od Vlade Republike Hrvatske i EU kako bi se prekinuo uvoz fosilnih goriva iz Rusije i ubrzao prijelaz na obnovljive izvore energije, za koje Hrvatska ima goleme potencijale.

U srijedu ujutro kajaktivisti Greenpeacea istaknuli su poruku „MIR, NE NAFTA“ u blizini tankera “NS Leader1” koji je na JANAF-ov Terminal u Omišlju na Krku dovezao naftu iz Rusije. Ístovremeno, kod Omišlja je usidren tanker “Primorsky Prospect2” koji je pak u utorak završio istovar nafte iz Rusije na JANAF-ovom terminalu”, kažu u objavi hrvatski aktivisti.

“Već više od mjesec dana ruska vojska granatira ukrajinske gradove i sela, civile, djecu… Ovaj rat financira se i trgovinom fosilnim gorivima. Ruska nafta, fosilni plin i ugljen i dalje pristižu u Hrvatsku i Europsku uniju. Skandalozno je da europske zemlje svakoga dana Rusiji šalju stotine milijuna eura omogućujući tako Putinu da i dalje vodi krvavi rat” – izjavio je Perica Štefan iz hrvatskog ureda Greenpeacea.

Kako ističu iz hrvatskog Greenpeacea, od početka ruske agresije na Ukrajinu zemlje Europske unije potrošile su više od 20 milijardi eura na uvoz nafte, fosilnog plina i ugljena iz Rusije. Greenpeace poziva na prekid uvoza svih fosilnih goriva iz Rusije i na hitan prelazak na klimatski neutralno gospodarstvo, a ulaganja u obnovljive izvore energije odredi prioritetom nacionalne sigurnosti.

“Jasno je da odgovor na našu ovisnost o fosilnim gorivima nije u tome da nađemo novog “dilera” nego da ubrzamo tranziciju prema obnovljivim izvorima energije, tj. pravoj energetskoj neovisnosti. Svaki dan oklijevanja na tom putu znači novu financijsku injekciju Putinu i njegovom ratu. Prestanak ovisnosti o fosilnim gorivima stvar je naše nacionalne i ljudske sigurnosti. Sada vidimo koja je prava cijena fosilnih goriva, kada se ona mjeri ljudskim životima, dok računi rastu u nebo, a otprije smo znali koliko su pogubna za okoliš i klimu. Krajnji je čas da oslobodimo puni potencijal obnovljive energije i energetske učinkovitosti” – zaključuje Štefan.

Od početka rata Greenpeace je slične prosvjede održao u Njemačkoj, Francuskoj, Grčkoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Mađarskoj i Poljskoj.

Foto: Bojan Haron Markičević

error: Content is protected !!