Građani oprez, po Krku i Kvarneru netko krade novčanike!

Počinjena ukupna šteta u ovim kaznenim djelima cijeni se na više od 60 tisuća kuna

Policija je u proteklih nekoliko dana zaprimila prijave deset hrvatskih državljana o krađama novčanika na području Rijeke, Kraljevice, otoka Krka, Malog Lošinja i Raba. Za sada, nepoznati počinitelji novčanike s novcem, osobnim dokumentima, bankovnim karticama i ostalim vrijednim predmetima otuđili su na štetu hrvatskih državljana u gradskom autobusu, iz vozila, ali i iz mobilnih kućica, iz kampera, iz obiteljske kuće te ispod štanda za prodaju suvenira. Počinjena ukupna šteta u ovim kaznenim djelima cijeni se na više od 60 tisuća kuna, navodi PU Primorsko – goranska i poručuje:

“Stoga, još jednom upozoravamo građane da svoje stvari ne ostavljaju bez nadzora te da na njih posebno paze na javnim mjestima. Provjerite k tome jesu li vam osobne torbe zatvorene. Nikada ne nosite PIN brojeve uz bankovne ili kreditne kartice. Važno je paziti na novčanik koji se vadi na javnom mjestu, te ne nositi vrijednosti zajedno, već , primjerice, odvojiti novac i kartice od dokumenata.

Također preporučamo:

– ne nosite sa sobom dokumente koji nisu potrebni,

– obratite pažnju da li vas netko prati jer džepari najprije biraju žrtvu,

– čuvajte se guranja, pretjerano ljubaznih ili pak agresivnih osoba, onih koji vam pomažu ili nameću razgovor,

– novac i vrijedne predmete ne pokazujte drugim osobama, a u kupovinu ne nosite veću količinu novca – koristite bankovne kartice,

– torbu, novčanik, mobitel ili vrećice ne ostavljajte na blagajnama, policama ili u kabinama trgovina,

– novčanik ne nosite u stražnjem džepu

Ukoliko ste ipak postali žrtvom džepara odmah pozovite policiju na telefon 192! Napominjemo ne zaboravite pretražiti najbližu okolicu, ako pronađete svoj novčanik ili drugi predmet spremite ga u vrećicu te predajte policiji. Postoji mogućnost da budu otkriveni korisni tragovi koji će dovesti do počinitelja”.

 

error: Content is protected !!