Grad Krk ruši sve rekorde: Tijekom prvomajskog vikenda 71% više dolazaka i 69% više noćenja nego 2019. godine

“Turistička zajednica Grada Krka je proteklog vikenda organizirala prigodne programe vezane za aktivan odmor, ali i prezentaciju naše bogate prirodne i kulturne baštine”

U gradu Krku je za vrijeme prvomajskih praznika, u razdoblju 28.4. – 01.5.2023., ukupno ostvareno 3.500 dolazaka što je 47% više u usporedbi s prošlogodišnjim produženim vikendom te čak 71% više nego 2019. godine. Tijekom produženog vikenda ostvareno je 13.963 noćenja, što je 34% više nego prošle godine, a 69% više u usporedbi s istim razdobljem 2019. godine. U kampovima je ostvareno najviše noćenja, 9.313, zatim objektima u domaćinstvu i na OPG-u 2.393 noćenja i u hotelima 1.649.

Grad Krk je privukao brojne turiste. Većinom Slovence (1.227), Poljake (499), Nijemce (366), Austrijance (304), domaće goste (369), ali goste iz Nizozemske, Mađarske, Italije…

“Turistička zajednica Grada Krka je proteklog vikenda organizirala prigodne programe vezane za aktivan odmor, ali i prezentaciju naše bogate prirodne i kulturne baštine, a koji su uključili tematsku interpretacijsku šetnju “Od krša do zlata”, sadržaj koji kontinuirano izaziva veliki interes naših gostiju te Camino Krk Story vođene ture koje su u proljetnoj ediciji uključile područja općina Dobrinj, Vrbnik, Baške i Punta te grada Krka, a organizirane su u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama s otoka Krka i uz potporu TZ Kvarnera”, istaknula je direktorica TZG Krka Ivana Kovačić.

Prvi Camino Krk Story vikend započet je trasom dugom 21 kilometar. Stručno vodstvo je prijavljene sudionike provelo rutom iz Čižića, preko Solina šumovitom unutrašnjošću otoka prema Dobrinju i Sv. Vidu Dobrinjskom, sa završnicom u Vrbniku.

Idućeg dana, tura se nastavila na relaciji dugoj 23 kilometra, u smjeru Baške. Prolaskom kroz Vrbničko polje, do izvora Vele rike, sve do Mjesečevog platoa te šetnicom Put ka Mjesecu do središta Baške.

Drugi vikend bio je rezerviran za sedmo poglavlje Camino Krk rute, koje je započelo u Baški. Prateći Bašćansku stazu glagoljice do Jurandvora i kompleksa opatije sv. Lucije, tura se nastavila u smjeru zapada i naselja Batomalj, a daljnji uspon prema jugozapadnoj visoravni obilježio je lokalitet mrgara Lipica, ali i goletni put prema Obzovi i Velom vrhu. Po dolasku u Puntu, svi sudionici su sudjelovali i u razgledu Interpretacijskog centra maslinarstva.

Završni program uključio je obilazak otočića Košljuna, koji je zaštićen kao posebni rezervat šumske vegetacije. Otočić franjevaca poprište je brojnih kulturnih događanja, a pored bogato opremljene crkve Navještenja Blažene Djevice Marije, samostanski kompleks čine i četiri muzeja te knjižnica s više od 30.000 naslova. Vođena tura potom se nastavila prema Dunatu i Korniću, gdje sedmo poglavlje i završava – uz preuzimanje posljednjeg pečata u župnoj crkvi sv. Jakova apostola u Korniću.

Proljetno izdanje Camino Krk Story vikenda uključilo je i posebno prilagođenu rutu pa je vikend zaključen pješačenjem prema gradu Krku te razgledom Interpretacijskog centra maritimne baštine otoka Krka i Frankopanskog kaštela. Po završetku ture, okupljenim sudionicima uručene su Compostele.

Informacije i zanimljivosti Camino Krk rute možete pratiti i na Camino Krk Instagram i Facebook stranicama.

error: Content is protected !!