Bogat uskršnji program u gradu Krku i nove interpretacijske šetnje “Od krša do zlata”

Među novostima na programu svakako vrijedi istaknuti besplatne interpretacijske šetnje krčkom starogradskom jezgrom, pod nazivom “Od krša do zlata”

Uskrsni vikend u grad Krk bit će u znaku niza manifestacija – kako onih tradicionalnih, tako i novih. U prostoru Galerije Decumanus od 16 do 18 travnja održavat će se prigodna izložba Udruge Rukotvorine Krk pod nazivom Pozdrav proljeću, a 16. i 17. travnja u 10 sati sa krčke rive startaju i tematske biciklističke ture, Krk Family Bike Story.

17. travnja u 11.30 na trgu pred TIC-om bit će organizirana podjela tradicionalnih uskrsnih pinci, uz promenadni nastup klape Intriga. Istoga dana na Veloj placi od 20 sati koncert će održati Gradska glazba Krk.

18. travnja u 19 sati rezerviran je za gitaristički koncert Luke Lovrekovića na placi u Milohnićima.

Uskrsne će dane pratiti i vazmeno bdijenje i blagoslov hrane na Veliku subotu od 21 sat u katedrali, a svečanu vazmenu misu na sam Uskrs od 10.30 sati će predvoditi krčki biskup Ivica Petanjak.

18. travnja, na Uskrsni ponedjeljak, jutarnja misa u krčkoj katedrali služit će se od 10 sati.

Novi susret zaljubljenika u lokalnu predaju i povijest i posve nove priče

Među novostima na programu svakako vrijedi istaknuti besplatne interpretacijske šetnje krčkom starogradskom jezgrom, pod nazivom “Od krša do zlata”.

Nakon serije interpretacijskih šetnji uspješno odrađenih tijekom srpnja i kolovoza prošle godine, Turistička zajednica Grada Krka u suradnji s licenciranom turističkom vodičkinjom Slavicom Peričić, nastavlja donositi tematske storytelling sadržaje, drugim riječima sadržaje bazirane na pripovijedanju, kao jednoj od najstarijih ljudskih vještina. Nadolazećom, proljetnom storytelling etapom obuhvaćena su tri termina, subota, 16. travnja s početkom u 18.00 sati te dvije nedjelje, 01. svibnja s početkom u 18.00 te 29. svibnja s početkom u 11.00 sati, s time da šetnja starogradskom jezgrom ovog puta kreće s Trga krčkih glagoljaša.

“Novi susret zaljubljenika u lokalnu predaju i povijest donijet će i posve nove priče, što predstavlja prigodu da se krčka baština kojom obiluje stari grad doživi iz jedne drugačije perspektive filtrirane temom Od krša do zlata. Svi znamo koliko male stvari i trenuci mogu biti bitni, presudni i vrijedni, a ova će interpretacijska šetnja sve okupljene povesti upravo u potragu za tim malim stvarima” ističe direktorica TZG Krka Ivana Kovačić.

Od Crkve Majke Božje od zdravlja do Frankopanskog kaštela

Šetnja, kao što je već istaknuto, kreće s Trga krčkih glagoljaša kojim dominira romanička Crkva Majke Božje od zdravlja, a koja je do sredine 19. stoljeća bila posvećena sv. Mihovilu. No, kako je promjena titulara izazvana haranjem kolere u namjeri da Bogorodica zaštiti svoj puk, ova se lokacija nametnula kao idealna za pripovijedanje o načinima na koje su naši preci, stoljećima unazad, brinuli o svome zdravlju, liječeći se i autohtonim samoniklim biljem. Kao što obična, često neugledna i usputna biljka u sebi skriva najblagotvornija svojstva, tako i jednostavan komad drva, posredstvom spretnosti ljudske ruke, može biti pretvoren u instrument. Ta činjenica vodi do jedne od narednih lokacija tj. arhitekturom suvremenog sjedišta glazbene škole. Mjesto je to za propitivanje geneze glazbe i prizivanje bogatog otočnog glazbenog nasljeđa. Sve ono čime nas daruje priroda u korijenu je svake kreacije. Motiv je to koji se krije iza priče koja će biti predstavljena tijekom još jednog zaustavljanja, a čija će fabula krenuti u smjeru vrednovanja dječje igre i tradicijskih igračaka. Latinsko geslo ostium non hostium (vrata samo prijateljima rastvorena) umetnuto nad portalom jedne od kuća u Zrinjskoj ulici, na sljedećoj će lokaciji prizvati tradicionalnu krčku dobrodošlicu, dok će na kraju, priča inspirirana Trgom Kamplin i Frankopanskim kaštelom najjasnije demonstrirati matičnu temu ove šetnje, jer iz otočnog krša nije niknulo samo monumentalno ziđe drevnog Kaštela, već i sami Krčki knezovi Frankopani, plemićka obitelj koja je u višestoljetnom periodu svoje vlasti otoku Krku priskrbila sjaj, umjetnost, ekonomsku snagu i neovisnost Upravo će ta, posljednja, ujedno i najveća priča biti predstavljena uz pomoć živopisnih članova povijesne udruge Krčki knezovi Frankopani.

Zbog ograničenog broja polaznika, sudjelovanje u ovoj zanimljivoj interpretacijskoj šetnji potrebno je prethodno najaviti, i to e-mailom na: tic@tz-krk.hr. Za sve sudionike šetnje vođenje je besplatno. Svibanjski termini ovog kulturno-povijesnog programa uključuju i ulaznice za posjet Frankopanskom kaštelu i tamošnjem Interpretacijskom centru Krk otvorenom u sklopu Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana.

error: Content is protected !!