FOTO/VIDEO U krčkom akvatoriju vodile su se krvave bitke između Pompeja i Cezara. Vodimo vas u prošlost

Davne 49. godine prije nove ere Cezarove postrojbe pokušale su splavima izvršiti povlačenje iz uvale Voz prema kopnu, no Pompejeve pomorske snage zaustavile su Cezarov plan bijega. Vidjevši da je propast neminovna, Cezarovi vojnici izvršili su kolektivno samoubojstvo.

Otok Krk od pamtivijeka je imao važnu ulogu u geostrateškim zbivanjima ovoga kraja. Od Omišlja, trgovački put u davna je vremena vodio u uvalu Voz, a pratio ga je i vojni put do današnjeg svjetionika. Sa vrha brežuljka nad Vozom danas puca spektakularan pogled a Krčki most, no u antička vremena ovdje nije bilo mosta kojem bi se slučajni prolaznik divio. Umjesto vidikovca, neki davni krčki preci ondje su sagradili stražarnicu i kapelicu-utvrdu, kako bi iz nje nadgledali priobalje, Tihi kanal i okolno područje.

Kao simbol tog vremena, i danas se s ovog mjesta može razgledati odlično očuvana tzv. Venecijanska stražarnica, a zu nju manje sačuvana Bizantska kapelica-utvrda. Do nje se može doći pješke, ali i automobilom, a zatim na trenutak utihnuti “klikanje” fotoaparata i mobitela i vratiti se više od 2000 godina unatrag.

Naime brojne povijesne činjenice ukazuju na to da se važna pomorska bitka u vrijeme rimskog građanskog rata između Pompeja i Julija Cezara odvijala upravo u akvatoriju kojeg se nadziralo s lokaliteta Kapelice, na najužem djelu između kopna i otoka Krka. Prema izvorima čuvenog rimskog povjesničara Tita Livija Tiflora, bitka se odigrala još davne 49. godine prije nove ere. Cezarove postrojbe pokušale su splavima izvršiti povlačenje iz uvale Voz prema kopnu, točnije u uvalu Sršćica na ulazu u Bakarski zaljev. Pompejeve pomorske snage zaustavile su Cezarov plan bijega.  Vidjevši da je propast neminovna, Cezarovi vojnici izvršili su kolektivno samoubojstvo. Prema povijesnim podacima radilo se o vojnicima podrijetlom iz Opiterijuma – današnjeg talijanskog grada Oderzo u pokrajini Veneto. Nakon bitke, u znak zahvalnosti za iskazanu hrabrost vojnika, Julije Cezar daje Oderzu status grada, čime njegovi stanovnici dobivaju rimsko građansko pravo, odnosno povlašteni položaj.

Zanimljiv je podatak da se u ovoj pomorskoj bitci prvi puta spominje riječ bačva kao sredstvo ambalaže kojim su se cezarovi vojnici koristili za izradu splavi pri pokušaju bijega na kopno.

Lokalitet Kapelica nije teško naći: dovoljno je skrenuti s ceste prema Vozu, neposredno prije plantaže smilja, i put će vas odvesti direktno na lijepo uređenu čistinu s vrijednim arheološkim ostacima – i prelijepim pogledom na Krčki most.

 

 

error: Content is protected !!