VIDEO Ministar Cappelli u Valbiski: Na Krku, Lošinju i Cresu boravi oko 23 tisuće gostiju

U Hrvatskoj trenutno boravi oko 300 tisuća gostiju, a očekujemo da će do ponedjeljka ta brojka narasti i na preko 350 tisuća. Dnevno se brojka povećava za oko 30 tisuća kako idemo prema srpnju. Na Lošinju je trenutno oko 10 tisuća turista, na otoku Cresu oko šest tisuća a na Krku oko sedam tisuća turista. Na razini PGŽ-a brojke dosežu oko 73 tisuće turista

Ministar turizma Gari Cappelli je obišao trajektno pristanište Valbiska, gdje se susreo s djelatnicima Jadrolinije i turistima koji putuju na otoke. Prema riječima ministra Cappelija, s obzirom na okolnosti situacija u turizmu je vrlo dobra, a tome je posvjedočio i pun trajekt koji je jutros u točno 9:15 krenuo prema Cresu.

“Promet je gust i očekujemo još jedan jak vikend pred nama. U Hrvatskoj trenutno boravi oko 300 tisuća gostiju, a očekujemo da će do ponedjeljka ta brojka narasti i na preko 350 tisuća. Dnevno se brojka povećava za oko 30 tisuća kako idemo prema srpnju. Na Lošinju je trenutno oko 10 tisuća turista, na otoku Cresu oko šest tisuća a na Krku oko sedam tisuća turista. Na razini PGŽ-a brojke dosežu oko 73 tisuće turista”, istaknuo je ministar Cappelli. Vodi i dalje Istra sa preko 95 tisuća turista, mežu kojima prevladavaju Nijemci, Slovenci, Hrvati i Česi.

“Bili smo spremni da će u nekom trenutku broj zaraženih narasti. Na nama je da naučimo živjeti s ovim ‘novim normalnim’. Turisti se u pravilu pridržavaju svih pravila i vrlo su disciplinirani, a moram pohvaliti i Jadroliniju i sve njene djelatnike koji su maksimalno na raspolaganju putnicima”, dodao je Cappelli.

Prema ministrovim riječima, broj turista u Dalmaciji trebao bi rasti, budući da ćemo ovih dana ući na listu poželjnih zemalja prema preporuci Velike Britanije. Između 4. i 10. srpnja kreće i veći broj low budget aviolinija prema jugu Dalmacije, a 1. srpnja razmatrat će se ponovo odluka o otvaranju za BiH, Srbiju i treće zemlje. Na sjevernom Jadranu očekuje se pak između 30 i 35 posto prošlogodišnjih turističkih kapaciteta.

“U odnosu na prošlu godinu imamo nešto manji promet vozila, ali ta brojka ipak raste iz dana u dan. Bez obzira na vodni red, mi se prilagođavamo trenutnoj situaciji na kopnu tako da nitko od putnika ne čeka predugo. Putnici su disciplinirani i oni i posada pridržavaju se svih smjernica”, dodao je kapetan trajekta Tomislav Trcol, zapovjednik trajekta Kornati, a njegove riječi potvrđuju i sami putnici.

“Ne bojimo se korone. Dolazimo iz Austrije i sretni smo što možemo biti ovdje. Druga nam je godina na Cresu, kampirat ćemo ovdje dva tjedna”, rekao nam je bračni par koji se s kamperom upravo spremao ukrcati na trajekt. Lani su, kažu, posjetili i Dalmaciju, a ove godine odlučili su se “parkirati” na Cres.

“Jadrolinija je ove godine prevela 2 milijuna putnika, odnosno 50% u odnosu na isti period lani. No moramo naglasiti da je prošla godina za nas bila povijesno rekordna, a iz dana u dan broj putnika raste i zato pozitivno gledamo na srpanj i kolovoz. Valbiska-Merag je jedna od naših najjačih linija. Njome je ove godine prevezeno 223 tisuće putnika i ta brojka je u stalnom porastu. Linije koje su bez potpora države do sada nisu bile rentabilne i poslovali smo sa smanjenim prihodima, ali vjerujemo da će se do kraja godine to izravnati. Sva naša plovila su u opticaju, ubacujemo i dodatne dnevne vožnje gdje je potrebno, a uvest ćemo i tri nova broda tijekom srpnja i kolovoza. Jadrolinija je spremna za sve izazove, uz poštivanje svih preporuka”, izjavio je David Sopta, predsjednik Uprave Jadrolinije.

 

error: Content is protected !!