FOTO/VIDEO Krk u svom najljepšem ruhu: Prelijepi prizori 25. Krčkih jedara

Točno u podne, na startnoj liniji između dva svjetionika u Krčkoj luci, napeto se čekao posljednji otkucaj podnevnog zvona sa zvonika Krčke katedrale

Posljednji su dani na otoku Krku bili u znaku jakog vjetra, ali baš kad je vjetra zatrebalo – bonaca! Ipak, 25. Krčka jedra zajedrila su i ove godine, a vizure podno gradskih zidina ponovo su prizvale sjećanja na neka davno prošla vremena.

Baš kao što su sada već davne 1998. godine zamislili članovi Jedriličarskog kluba Plav, Krčka jedra postala su pomorski festival tradicije i feral svim sličnim, mlađim manifestacijama, pa su tako među usidernim gliserima i modernim morskim jurilicama i ovog ponedjeljka, tradicionalno na Velu Gospu, zvijezde dana bile prelijepe tradicijske brodice.

Točno u podne, na startnoj liniji između dva svjetionika u Krčkoj luci, napeto se čekao posljednji otkucaj podnevnog zvona sa zvonika Krčke katedrale, a potom – pa, da je bilo više vjetra, bilo bi sigurno napetije – no jedriti se mora, a pravi morski vuci znaju iskoristiti i najmanji povjetarac.

Od početnog malog natjecanja, kako je s godinama regata okupljala sve veći broj tradicijskih brodica, od 2012. one se natječu u različitim klasama: pasara – kajić dužine do 5,25 m; guc dužine do 5,25 m; pasara dužine preko 5,25 m; guc dužine preko 5,25 m; batana; gajeta, leut i druge te ostale brodice tradicijskih obilježja.  Bez obzira na nazivlje i klase, za neuke promatrače svakako je to atraktivan prizor, koji će večeras zaokružiti i koncert klape Kampanel od 21 sat, kao i izložba tradicijskih barki u Krčkoj luci.

Dio atmosfere i prelijepe prizore s 25. Krčkih jedara donosimo u nastavku.

Foto: Marijan Milotić/Bodulija.net
Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!