Kreće nova sezona programa Vama glumimo: Majstori i Čarobnjakov učenik

Šesta sezona programa Vama glumimo tako započinje 19. veljače, u 19.00 sati, kada je na rasporedu hvaljena komedija Majstori nastala u produkciji Kazališta Moruzgva

Krčki Centar za kulturu, od veljače ove godine, poštujući sve aktualne epidemiološke mjere, započinje s novom sezonom programa Vama glumimo kojim će biti obuhvaćeni kazališni programi za djecu i odrasle, a odvijat će se sve do lipnja, i to trećeg petka i subote u mjesecu, s time da je petak rezerviran za gostovanja predstava namijenjenih odraslima, dok je subota posvećena djeci.

Ti će se programi odigravati u prostoru osnovnoškolske sportske dvorane smještene na Trgu krčkih glagoljaša u gradu Krku, petkom navečer i subotom ujutro, a ulaznice po cijeni od 30,00 kn za dječje i 50,00 kn za ostale predstave, moći će se kupiti u Galeriji Decumanus, smještenoj na adresi Josipa J. Strossmayera 2, u njezino redovno radno vrijeme. Zasad je to od ponedjeljka do petka, između 10.00 i 13.00 sati. S obzirom na poštivanje epidemioloških mjera za svaku će predstavu u prodaji biti ograničen broj ulaznica. Sve ostale informacije mogu se dobiti telefonom na 051 220 041.

Šesta sezona programa Vama glumimo tako započinje 19. veljače, u 19.00 sati, kada je na rasporedu hvaljena komedija Majstori nastala u produkciji Kazališta Moruzgva. Radnja ove predstave odvija se nakon potresa u centru Zagreba i u vrijeme (ili nedugo nakon) pandemije koronavirusa, a prati sudbine i odnose stanara u jednoj zgradi pod zaštitom, ali i njihove majstore. Bivši operni studio u suterenu sumnjivi poduzetnik adaptira u narodnjački klub, iz visokog prizemlja iseljen je odvjetnički ured i taj prostor privremeno koristi građevinska tvrtka, na prvom katu jedan paranoik preuređuje svoj prostor u sklonište od biološkog i atomskog rata, dok u nedavno adaptiranom potkrovlju žena sanira štetu nastalu od potresa, pokušavajući, pritom, nastaviti sa životom nakon mučne rastave. Glavni pokretač svih aktera je strah – od potresa, bolesti, financijskog gubitka i životnog neuspjeha. Specifična vibracija koja se još uvijek osjeća u Zagrebu izluđujuća je, ali unatoč svemu, ova priča nije depresivna, dapače. Na pitanje o definiciji psihičkog zdravlja jedan je mudar psihijatar odgovorio – čovjek je normalan dok god se može šaliti na vlastiti račun. Dakle, ako se složimo da humor ima iscjeljujuća svojstva takva terapija je, posebice ovih dana, nužno potrebna kako bismo zadržali makar zdrav razum! Majstori su, dodajmo, oduvijek bili posebna vrsta. Kašnjenja, probijanja budžeta, nejasni troškovnici, otvoreni sukobi, talačke krize, džon obrazi, nesporazumi, ali i anđeoske intervencije kada ih najmanje očekuješ, samo su neki od elemenata koje prepoznaje svatko tko je ikada nešto pokušao popraviti u svome domu. No, kako to izgleda u slučaju kazališne predstave? Glumci će pokušati adaptirati nekoliko prostora kako bi publika u duhovitom okviru sagledala dimenzije naših svakodnevnih, malih, ali iscrpljujućih tragedija. Neurokirurga u šaci drži nepismeni radnik, samostalna i ostvarena žena suočena je s patrijarhalnim primitivizmom, profesor filozofije postavlja pločice jer ne može pronaći posao u struci, bivši kockar i narkoman pokušava shvatiti vrijednost novca fizičkim poslom, prezaduženi vlasnik firme za izvođenje građevinskih radova postaje nevjerojatno kreativan lažljivac, samohrana majka udovica kao izvor dodatnih prihoda uzima alat pokojnog muža vodoinstalatera i postavlja cijevi, arhitektica pogoduje vlasniku veleprodaje građevinskog materijala, a tu su naravno i vječne regionalne zvijezde viceva, Bosanci i Crnogorci. Adaptacija je Hrvatska u malom, ne znaš bi li se smijao ili plakao. Najvjerojatnije oboje! U ovoj komediji autorice teksta Ane Tonković Dolenčić i redatelja Krešimir Dolenčić, glume: Petra Dugandžić (ili Jasna Palić Picukarić), Ecija Ojdanić, Slavko Sobin (ili Matija Šakoronja), Hrvoje Barišić i Dražen Bratulić, dok je scenografkinja Irena Kraljić, kostimografkinja Martina Ptičar, a autor glazbe Mario Mirković.

Sljedećeg dana, 20. veljače, u 11.00 sati, na redu je nova dječja predstava Gradskog kazališta Scena Gorica Čarobnjakov učenik, kreirana prema predlošku J. W. Goethea. Čarobnjakov učenik narodna je bajka koja na duhovit način progovara o važnosti učenja, o marljivosti, ali i o posljedicama neznanja i lijenosti. Međutim, ova pomalo arhaična bajka mudro je osuvremenjena, tako da bude što zanimljivija najmlađim gledateljima. Ona govori o čarobnjaku Vilibaldu kod kojeg zanat uči nespretni i pomalo lijeni šegrt, dječak Fricl. Kako čarobnjak uživa da ga se dvori, često zapovijeda komadima pokućstva, posuđu i predmetima da rade po kući, no Fricl, kako ne bi morao obavljati nikakve teške poslove, nastoji se domoći čarobne formule ne bi li i on mogao tako naređivati. Međutim, sve krene po zlu kada čarobnjak otputuje, a stvari potpuno izmaknu kontroli jer Fricl počne čarobirati sam te se nađe u mnogim smiješnim situacijama. Režiju ove po mnogočemu zanimljive kazališne igre potpisuje Ivana Peroš, dok je dramaturgija djelo Dore Delbianco. Bajkovitu scenografiju osmislila je Vesna Režić, kostime Emina Kušan, a u predstavi glume Vedran Komerički i Danijel Radečić.

 

Upute posjetiteljima: Sukladno epidemiološkim uvjetima, u cilju sprječavanja širenja bolesti COVID-19, predstavama će moći prisustvovati ograničen broj posjetitelja. Ulaskom u dvoranu obavezna je dezinfekcija ruku, nošenje zaštitne maske i održavanje fizičke distance. Također, preporučuje se raniji dolazak na događanje kako bi se izbjeglo stvaranje gužve. Posjetitelji s ulaznicom kupljenom u Galeriji Decumanus u prostor dvorane ulazit će kroz glavni ulaz koji se nalazi nasuprot zgrade krčke osnovne škole, dok će oni koji su ulaznice rezervirali i trebaju ih podignuti ulaziti na sporedni ulaz s Trga krčkih glagoljaša.

error: Content is protected !!