FOTO/VIDEO Haludovo danas: Od perjanice krčkog turizma do krčkog Pripjata

Dok hodamo po razbijenom staklu, čudimo se spaljenim zidovima i počupanim instalacijama, na korak od mora i sa spektakularnim pogledom iz apartmana, nemoguće je ne vrtjeti glavom u nevjerici. 

Bila je 1972. godina kada je Bob Guccione, izdavač i urednik magazina Penthouse, u Malinskoj na otoku Krku otvorio ekstravagantni, luksuzni resort s pet zvjezdica – Haludovo. Za taj je posao angažirao slavnog arhitekta Borisa Magaša, i nije žalio novca – u Haludovo je utukao 45 milijuna američkih dolara.

Slučajnom prolazniku koji danas kroči nekadašnjom perjanicom krčkog turizma teško je zamisliti nekadašnji sjaj Haludova. Ratne godine, privatizacija, vlasnici koji su se prema njemu ponašali poput najgore maćehe pretvorili su ga u ruglo i ruševinu koja sve više sliči na zloglasni ruski Pripjat.

Prošetali smo ovim krčkim Pripjatom. Stanje zatečeno početkom listopada svakom će Krčanu izmamiti uzdah tuge, ako već ne i suzu u oku. Dok hodamo po razbijenom staklu, čudimo se spaljenim zidovima i počupanim instalacijama, na korak od mora i sa spektakularnim pogledom iz apartmana, nemoguće je ne vrtjeti glavom u nevjerici. Kroz međukatnu konstrukciju curi voda, stepenice su počupane, iz bazena izbijene pločice, u predsjedničkom apartmanu žive galebovi i sumnjivi podstanari.

A internet kaže da je prve godine rada, jedan avion tjedno ovamo dovozio oko 150 imućnih gostiju iz inozemstva. U hotelu je bilo 400 zaposlenih i još toliko ljudi je radilo prema potrebi. Kavijar na kilograme, šampanjac na litre, svjetska elita i plejbojeve zečice, to je bila svakodnevica Haludova. I naravno, najmoderniji namještaj, bazen sa koktel barom, salon ljepote i medicijski centar, kuglana, saune, teniski tereni… Uz besprijekorno uređen okoliš u kojemu se pazilo na svaki detalj.

Današnji vlasnik, Ara Abramyan, godinama održava status quo, a njegov pokušaj dobivanja zatvorene koncesije na cjelokupnu obalu uz Haludovo očekivano je dočakan na nož među lokalcima. Dok on razmišlja kako zaraditi ili bar vratiti uloženo – Haludovo ostaje rak-rana Malinske i gorak okus u ustima brojnih mještana, a pogotovo onih koji su imali priliku raditi u njemu. I golema zagonetka za turiste koji zalutaju u ove hodnike i s pravom se pitaju – što je, zaboga, ovdje pošlo po zlu?

Kako danas izgleda Haludovo, provjerite u našem video prilogu i foto galeriji.

Haludovo, Malinska, Rujan/listopad 2020.

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!