[FOTO/VIDEO] 68. Krčki festival folklora u Malinskoj spojio prošlost, sadašnjost i budućnost

Ova je manifestacija uvjetno nazvana festivalom, jer se radi o predstavljanju revijalnog tipa, bez biranja najboljih, a na njemu se predstavljaju tancuri, kanturi i sopci (plesači, pjevači i svirači sopela) iz svih dijelova otoka Krka

Ovog vikenda u Malinskoj je održan 68. Krčki festival folklora, najdugovječniji folklorni festival u Hrvatskoj utemeljen davne 1935. godine. Ovogodišnje izdanje središnje folklorne priredbe Zlatnog otoka koje iz godine u godinu „putuje“ otočnim mjestima, organizirala je Općina Malinska-Dubašnica i Interpretacijski centar maritimne baštine DUBoak, uz pokroviteljstvo Primorsko-goranske županije, Turističke zajednice Općine Malinska-Dubašnica i svih ostalih otočnih jedinica samouprave.

Festival je započeo 8. lipnja svečanim mimohodom starijih članova otočnih folklornih skupina nakon kojeg je na središnjoj pozornici na Trgu hrvatskih branitelja, mantinjadom i obraćanjem načelnika Općine Malinska-Dubašnica Roberta Antona Kraljića, Festival i službeno proglašen otvorenim. Kroz program je brojne okupljene ljubitelje glazbene baštine vodila Ivona Dundović Ljutić.

Kao i prijašnjih godina, Festival se odvio kroz dva dana, prvi dan posvećen je nastupima iskusnijih folkloraša, njih tristotinjak koji su veselo druženje nakon nastupa nastavili do ranih jutarnjih sati, dok su drugi dan nastupale mlađe folklorne sekcije koje djeluju u gotovo svim otočnim kulturno-umjetničkim društvima i udrugama koje danas okupljaju dvjestotinjak djece i mladih. Ljubitelje tradicije kroz drugi dan programa, uz Ivonu Dundović Ljutić, vodio je i Ivo Bogović.

Prvi su na pozornici pokazali svoje impresivne izvedbe članovi KD „Sv. Juraj“ iz Krasa, nakon kojih su redom slijedili KUD „Vrh“, KD „Šoto“ Jurandvor-Baška, KUD „Ive Jurjević“ Omišalj, VKD „Frankopan“, Vrbnik, FD „Poljica“, KD „Sv. Petar“ Gabonjin, KD „Ive Jelenović“ Dobrinj, KD “Kornić“, KUD „Punat“ te na kraju domaćini KUU „Malinska-Dubašnica“. Uz navedene skupine, sudjelovali su i članovi Udruge sopaca i kantura Otoka Krka, te druge večeri i FD „Njivice“. Sljedeće godine Festival se vraća u Omišalj iz kojeg je i krenuo prvi put.

Kontinuirano očuvanje vrijedne baštine

Otočki folkloraši aktivno se bave kontinuiranim očuvanjem tradicije i bogate otočne nematerijalne baštine. Upravo zahvaljujući njihovom nesebičnom angažmanu i radu u krčkim kulturno-umjetničkim društvima i udrugama, krčki tanci-tradicijski plesovi otoka Krka prepoznati su kao vrijedna baština u širem nacionalnom kontekstu i 2012. godine dobili su status kulturnog dobra Republike Hrvatske. Članovi navedenih KUD-ova i udruga također njeguju dvoglasje tijesnih intervala Hrvatskog primorja i Istre, koje je kao jedan od kompleksnijih stilova folklorne glazbe 2009.g. upisan na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine.

Valja napomenuti kako je ova manifestacija uvjetno nazvana festivalom, jer se radi o predstavljanju revijalnog tipa, bez biranja najboljih, a na njemu se predstavljaju tancuri, kanturi i sopci (plesači, pjevači i svirači sopela) iz svih dijelova otoka Krka.

Podsjetimo kako, uz suorganizaciju Krčkog festivala folkora, Interpretacijski centar maritimne baštine DUBoak ovogodišnjim raznolikim programima i aktivnostima nastavlja upućivati na važnost očuvanja kulturne baštine Općine Malinska-Dubašnica, te šire otočne kulturne baštine i istovremeno produbljivati suradnju sa dionicima lokalne zajednice. 6.1.2024. upravo je u DUBoaku za osobu godine otoka Krka nagrađen Marijan Orlić Senkić, vrsni graditelj sopela i čuvar krčke glazbene baštine, a početkom veljače efektnim muralima u Bogovićima stavljen je naglasak na tradicijsku glazbu, ples i dubašljanske običaje. Nakon svibnja u znaku Sense, tematskom izložbom „Drvo pjeva-svijet tradicijskih glazbala“ koja prati festivalska događanja, glazbena baština i tradicija stavljene su u poseban fokus. Gostujuća izložba Gradskog muzeja Virovitica koja je uz instrumente kontinentalne Hrvatske, nadopunjena sopilama i alatima potrebnima za njihovu izradu, ostaje otvorena do 21.6.2024., još jednog važnog dana kojim se obilježava Svjetski dan glazbe.

Foto: Marijan Milotić/Bodulija.net
Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!