FOTO/VIDEO 17. Dani smokava: Krčke sadnice putuju u cijelu Europu, a s njima i dojmovi o odličnoj gastro i turističkoj ponudi

Dani smokava u Krk donose odličnu gastronomsku, ali i sajmenu ponudu, kao i niz radionica, predavanje, podjelu sadnica smokava te odličan glazbeni program

Uz Krčke knezove Frankopane i najrelevantnijeg domaćeg “smokvologa” doc.dr.sc. Željka Prgometa te direktoricu TZ Grada Krka Ivanu Kovačić, ovoga su petka i službeno otvoreni 17. Dani smokava, manifestacija koja je podjednako draga i Krčanima i turistima – i svim zaljubljenicima u uvijek omiljenu smokvu.

Već tradicionalno, otvorenje sajmenog dijela programa pratila je i podjela sadnica smokava, kojih se redovito traži komad više – ma koliko ih organizatori pripremili i ponudili. I ove godine sadnice smokve iz Krka će otići na sve strane otoka, ali i Hrvatske pa čak i Europe. Gosti i vikendaši dobro su, naime, upućeni u program Dana smokava, a mnogi ne propuštaju priliku da kući odnesu svoj primjerak drage im voćke. Krčke smokve tako već godinama rastu i u Osijeku, Varaždinu, diljem Slavonije i šireg zagrebačkog područja, ali i u Austriji, Njemačkoj i drugdje, otkrivaju nam turisti, među kojima ima i onih koji unaprijed planiraju dolazak u Krk upravo na Dane smokava.

I njima, ali i građanima vrlo je zanimljiva i sajmena ponuda kvalitetnih proizvoda od smokava – od džemova, smokvenjaka, čokolade s kokosom i smokvama, svježih i suhih smokava do prirodne kozmetike sa smokvom te rukotvorina i ukrasne i uporabne keramike na temu smokve. Posebno je pak atraktivna gastronomska ponuda u krčkim ugostiteljskim objektima, koji od 25.8. do 3.9. nude dobro poznata, ali i neka sasvim nova i originalna slana i slatka jela sa zajedničkim nazivnikom – smokvom. Popis svih ugostiteljskih objekata koji sudjeluju u Danima smokava, ako i kompletnu ponudu jela možete pronaći OVDJE.

U popodnevnom nastavku programa mnoge će zasigurno zaintrigirati stručno predavanje na temu smokve koje vode doc.dr.sc. Željko Prgomet i dr.sc. Iva Prgomet, koji su se upravo vratili sa simpozija u Kini te će  govoriti upravo o novitetima u proizvodnji i preradi smokava u svijetu.

Dodajmo tome i da Dane smokava prati niz radionica te bogat glazbeni program. U petak će, promenadnim nastupom, dio mediteranske glazbene tradicije predstaviti krčka Klapa Nono, a iste večeri ćemo, na Veloj placi, uživati u nastupu Palome Pavan (sopran) i Ognjena Gravora (klavir). Repertoar koncerta “Pozdravi iz svijeta” čine probrani evergreeni iz raznih krajeva svijeta.

Subota na Veloj placi je rezervirana za ples uz nastup veselog četvorca koji čine gitara, bubanj, truba i trombon – Pachamama Street Connection, a u nedjelju je za vrhunsku glazbenu zabavu, u pratnji klavijature i gitare, zadužena Stefany Žužić, koja se javnosti predstavila kao natjecateljica popularnog pjevačkog showa The Voice.

Kompletan program dostupan je OVDJE.

Foto: Marijan Milotić/Bodulija.net

17. Dani Smokava Krk

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!