Vrijeme je za slatku kraljicu kasnog ljeta: Dođite u Krk i isprobajte nesvakidašnje delicije od smokve

Filet mignon u umaku od smokava sa zapečenom palentom, ručno rađena tjestenina u umaku od pršuta i smokava, palačinke u šatou od smokava, tuna odrezak u umaku od rajčice s pohanim smokvama, biftek od jadranskih kozica i smokava… samo je to dio gastro priče koju ovih dana nudi Krk

Kraj kolovoza vrijeme je da kraljica otočnog voća – smokva – zasja u punom sjaju. Na zasluženi tron kasnog ljeta već tradicionalno nam je donose Dani smokava, koji se u ugostiteljskim objektima grada Krka održavaju od 25. kolovoza pa sve do 3. rujna, uz bogat sajmeni dio, niz radionica, predavanja i neizostavan glazbeni program.

No, smokva će ovih dana najsjajnije zasjati u nesvakidašnjim gastronomskim kombinacijama koje, već tradicionalno, donose brojni krčki restorani i ugostitelji. Kako u slatkom, tako i u slanom pa čak i kiselom izdanju, smokva uvijek iznova fascinira i dokazuje svoju važnost i vrijednost, zbog koje su je obožavale generacije otočana koje je othranila stoljećima unatrag. Danas predstavlja pravi kreativni izazov za chefove, i pravu poslasticu kako za one koji vole igrati na sigurno, tako i za one hrabrije, spremne isprobati nešto novo.

“Smokva odlično funkcionira i u slanim i u slatkim, ali i u kiselim jelima. Sjajno se slaže s pršutom i sirom, a poseban gušt dobije se kada je se zapeče. U kiseloj varijanti odlično ide i uz aceto balsamico, u salatama, uz feta sir… Kontrastni okusi joj ‘leže'”, pojašnjava Željka iz krčkog restorana Portella.

U Portelli se već treću godinu za redom posebno pripremaju za Dane smokava i nude prepoznatljiv menu, kojemu se gosti uvijek iznova rado vraćaju i unaprijed mu se vesele. Na meniju su se tako i ove godine našle pečene smokve s pršutom i listićima sira na posteljici od rukole, zatim filet mignon u umaku od smokava sa zapečenom palentom te mascarpone krema sa smokvama u prošeku.

“Menu nismo mijenjali, isti je već treću sezonu, budući da ga naši gosti traže i raduju mu se unaprijed – pa i rezerviraju posebno kako bi u njemu uživali. Nekima je omiljen desert, netko ima druge favorite, ali svakako imamo odličan feedback i ljudi se uvijek rado vraćaju smokvi. Nažalost, smokva se ne može zamrznuti pa se u njoj na ovaj način može uživati samo u ovom kratkom periodu”, ističe Željka.

Osim Portelle, delicije od smokava u svim oblicima sljedećih se dana mogu kušati i u nizu drugih ugostiteljskih objekata. Nabrojit ćemo ih redom: Restoran Harbour – Hotel Maritim, Restoran Oliva – Krk Premium Camping Resort, Cocktail Bar Volsonis, Pizzeria Mala Vrata, Viktor & Koko Food&Wine Bar, Street Food Mezzino – Ježevac Premium Camping Resort, Oliva Grill – Ježevac Premium Camping Resort, Restoran Fidel From the Sea, Slastičarna Toš, Casa Del Padrone, Konoba Marija, Konoba Pud Brest i Konoba Pod Prevolt.

Svaki od njih pripremio je poseban menu, jelo ili slasticu u znaku smokava, a nema boljeg načina za odati počast kraljici otočnog voća no pokloniti joj se uživanjem u okusima koje pruža.

Panna cotta s marmeladom od smokava, slatka pizza sa smokvama i svježim sirom, svinjski file u umaku od smokava, ručno rađena tjestenina u umaku od pršuta i smokava, palačinke u šatou od smokava, tuna odrezak u umaku od rajčice s pohanim smokvama, biftek od jadranskih kozica i smokava… samo je to dio gastro priče koju ovih dana nudi Krk.

Osim ugostiteljske ponude, Dani smokava donose i bogat popratni program koji možete provjeriti na stranicama Turističke zajednice grada Krka, OVDJE.

error: Content is protected !!