FOTO/VIDEO 1500 brodica i gajeta Zora: Malinskari na najvećem europskom festivalu tradicijskih barki i brodova

Festival je službeno okončan završnom paradom tradicijskih plovila u kojoj je sudjelovalo svih 1500 i više tradicijskih barki i brodova, ali i mnoštvo suvremenih plovila s kojih su znatiželjni posjetitelji uživali u čarobnoj scenografiji na moru

Otok Krk ovoga je svibnja imao svoje predstavnike na najvećem europskom festivalu tradicijskih barki i brodova u zaljevu Morbihan na sjeverozapadu Francuske. Radi se o cjelotjednom događanju koje se tamo tradicionalno održava već više od 20 godina, a na kojem je ove godine sudjelovalo preko 1500 tradicijskih barki i brodova iz cijele Europe. Bilo je tu posada iz raznih djelova Francuske, Baskije, Irske, Škotske, Walesa, Italije i Nizozemske, a Hrvatska se predstavila s dvije gajete – gajetom „Mila” iz Šepurina na Prviću te s malinskarskom gajetom „Zora”. Pomorske boje i baštinu Općine Malinska-Dubašnica je branila muško-ženska posada u sastavu Nataša Badurina Cvelić i Katica Cvelić (Općina Malinska-Dubašnica), Vid Kraljić (Jedriličarski klub Malinska) te Dino Buljat (Interpretacijski centar DUBoak).

“Tijekom tjedna sudjelovali smo u svih pet plovova po zaljevu bogatom otocima i otočićima, kanalima i uvalama te poznatom po jakim strujama (nerijetko i do 10 čvorova) i naglim izmjenama plime i oseke (razlika zna biti i do 9 metara!). Sveukupno smo preplovili preko 70 nautičkih milja (jer ploviti se mora), a putem smo svjedočili prekrasnom krajobrazu, gradićima i mnoštvu različitih i raznovrsnih tipova tradicijskih barki i brodova! Osim plovidbe, program festivala predviđa i dan za predstavljanje maritimne baštine svake zemlje u europskom selu maritimne baštine smještenom u gradu Vannesu. Hrvatski dan je bio u srijedu, a obučeni u narodne nošnje okupljenom mnoštvu smo predstavili maritimnu i kulturnu baštinu te prirodne i kulturne atrakcije naše općine, otoka Krka, ali i cijelog Kvarnera”, kaže Dino Buljat.

Festival je službeno okončan završnom paradom tradicijskih plovila od izlaza na Atlantski ocean do Vannesa u kojoj je sudjelovalo svih 1500 i više tradicijskih barki i brodova, ali i mnoštvo suvremenih plovila, jedrenjaka, glisera i gumenjaka s kojih su znatiželjni posjetitelji uživali u čarobnoj scenografiji koju su tradicijski brodovi i barke napravili na moru.

“Stekli smo divna iskustva, nova, sigurni smo, dugotrajna prijateljstva, ostvarili brojne kontakte, a sada nam preostaje viđeno i naučeno primijeniti i u našoj svakodnevnoj prezentaciji i interpretaciji naše maritimne baštine.

Na samom kraju, još bi se jednom zahvalili vlasnici gajete „Zora” Željki Fuček što nam je ustupila i povjerila barku na korištenje, a posebna zahvala i svim sponzorima koji su svojim donacijama omogućili naše sudjelovanje na festivalu: TZ Kvarnera, TZO Malinska-Dubašnica, Adriatic Croatia International Club (ACI d.d.), Županijska lučka uprava Krk, Hotel Malin, Trumm d.o.o. i Apolinar Tourist Agency”, ističe Dino.

error: Content is protected !!