[FOTO] Tragom hrvatske baštine: Među slavljeničkim folklornim društvima i KUD “Ive Jurjević” iz Omišlja

Među slavljeničkim folklornim društvima predstavilo se i Kulturno-umjetničko društvo “Ive Jurjević” iz Omišlja koje obilježava četrdesetu obljetnicu postojanja

Udruga Tragom hrvatske baštine, u suradnji s Gradom Bakrom i Turističkom zajednicom grada Bakra, treću godinu zaredom, na bakarskom Žalu ribara upriličila je večer folklora.

Ovogodišnja je bila obljetničkog karaktera, odnosno nastupilo je šest folklornih društava s područja Primorsko-goranske županije koja obilježavaju jubileje. Publici su se predstaviti Folklorni ansambl “Zora” iz Opatije koji slavi 75. rođendan, Folklorno društvo “Studenac” iz Nerezina iza kojeg je 70 godina rada, potom pedesetgodišnjaci – Kulturno-umjetničko društvo “Delnice” iz Delnica i Kulturno-umjetničko društvo “Zvir” iz Jelenja, zatim Kulturno-umjetničko društvo “Ive Jurjević” iz Omišlja koji obilježava četrdesetu obljetnicu i Kulturno-umjetnička udruga “Primorski Hrvat” osnovano prije pet godina.

U ime grada domaćina folkloristima i publici obratio se Tomislav Klarić, gradonačelnik Bakra čestitavši svima jubileje i zahvalivši folkloristima na ustrajnosti u očuvanju baštine.

– Izuzetna mi je čast što u Bakru večeras slavimo toliko jubileja, toliko godina truda i rada na očuvanju identiteta ovog kraja. I sam grad Bakar trudi se svim silama čuvati ono što su nam u naslijeđe ostavili preci. Njima u čast, a svima vama ovdje, kako onima na pozornici, tako i svima u publici hvala što volite i podržavate ono naše, ono što se zove baština. Vjerujem da ćemo i večeras, kao i prethodnih godina uživati u programu, kazao je Klarić.

I bogme je bio u pravu. Dok su se na pozornici izmjenjivali folkloristi, običaji otoka, Primorja i Gorskog kotara, dok su se orili glasovi, šarenile prekrasne nošnje, neke stare i više od stoljeća, dok su se bakarskom valom razlijevali zvuci iskona, zbilja su uživali i publika, i pozornica.

Da bi i k letu, riječi su kojim je program zaključio Frenki Fućak, voditelj manifestacije Večer Folklora Tragom hrvatske baštine, a pljesak publike, zvuk sopila i šum mora odgovorio je – isto.

Foto i izvor: Torpedo.media
Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!