Osnovna škola “Fran Krsto Frankopan” Krk danas slavi svoj dan

Za svoj Dan škole umjesto čestitke učenici i učitelji poklanjaju – Eko himnu!

Nažalost već drugu školsku godinu zaredom mali Krčani nisu u školi na 30. travnja, kada se obilježava Dan Osnovne škole „Fran Krsto Frankopan“ Krk. Nenormalne okolnosti i nastava na daljinu izmijenile su školsku svakodnevicu i odvijanje nastavnog procesa preselile u neki virtualni svijet stoga su se ove godine vrijedni učitelji i učenici Dan škole potrudili obilježiti virtualno, nizom različitih aktivnosti koje su ostvarili učenici sa svojim učiteljima na on line nastavi.

“Uživajte u spektru raznolikosti, osjetimo neko novo virtualno zajedništvo! Sretan vam Dan škole s nadom da ćemo sljedeće godine proslaviti uživo uz veselje, pjesmu i ples u masi nasmijanih lica bez maski”, poručuju organizatori.

POVIJESNI VREMEPLOV ŠESTAŠA

Učenici 6. a i 6. b razreda s učiteljicom povijesti istraživali su povijest knezova Krčkih Frankopana – slavne, moćne, ugledne velikaške obitelji koja je obilježila ne samo našu zavičajnu nego i nacionalnu povijest. Šestaši su bili veoma vrijedni istraživači. Podijelit ćemo s vama nekoliko njihovih radova. Osvijestimo važnost naše zavičajne kulturno-povijesne baštine!

Tko još ne zna po kome je naša škola dobila ime?!

Sve o FRANU KRSTI FRANKOPANU zna Luka Očko iz 6. a.

Možda vas treba podsjetiti što se točno obilježava 30.4. Događaj je tragičan, a Ivan Bjelanović iz 6. a objasnit će vam sve o tom događaju kojeg nazivamo UROTA ZRINSKO-FRANKOPANSKA.

U uroti je sudjelovala i jedna neustrašiva žena ANA KATARINA FRANKOPAN, ona je posebno zaintrigirala Maju Vukušić iz 6. b.

A možete li se zamisliti u ulozi ravnatelja škole? KAKO SE GRADILA ŠKOLA, pogledajte u ovom filmiću Nike Brauta, Kristijana Pavačića i Franka Borjanića iz 6. b.

I Frankopani su gradili i to mnogo. NAJPOZNATIJE GRAĐEVINE FRANKOPANA prezentirat će vam Kiara Mišta iz 6. b. A zašto ne biste krenuli na jedan izlet, upravo putevima Frankopana?!

TRAGOVIMA FRANKOPANA U GRADU KRKU povest će vas jedna vesela ekipica, sada već srednjoškolaca, koja je jubilarne 2018. tijekom Male staroslavenske akademije „Dr. Antun Mahnić“, snimila mali dokumentarno-igrani film povodom 900 godina od prvog spomena knezova Krčkih i 630 obljetnice od nastanka Vrbničkog statuta.

I za kraj ovog povijesnog vremeplova Mai Karabaić iz 6. b. istraživala je  LEGENDE I PJESME O FRANKOPANIMA

Dina Valković, učiteljica povijesti

A ovdje je poveznica na “Padlet” koji su o Danu škole osmislili učenici 5. B razreda a motivirala ih je i vodila učiteljica Milica Žužić.

Učiteljica Željka i njezin 2.b imaju lijepu video čestitku iz koje smo uzeli naslovnu fotografiju.

Učenici 3.a i 3.c razreda odlučili su istražiti povijesne spomenike koje su za sobom ostavili Frankopani i to darovati školi za rođendan.

Posjetili su razna mjesta, a ono što su vidjeli možete pogledati u filmiću Dan Škole – treći razredi

Učenici 2.a razreda proslavili su Dan škole učeći o Frankopanima i povijesti školstva u gradu Krku. Pogledajte njihov video

I na kraju, lijepi prilog produženog boravka i Nadje Nekić. U videu sudjeluju svi učenici 1. b razreda, neki online – a neki iz produženog boravka u školi. Svi su snimili kratki video s razlozima zašto vole svoju školu, zajedno sa svojim crtežom u kojem ju prikazuju.

Osim svega navedenog, za Dan škole umjesto čestitke učenici i učitelji poklanjaju – Eko himnu!

error: Content is protected !!