FOTO Novi život Starog toša: U Puntu svečano otvoren interpretacijski centar maslinarstva

Interpretacijski centar maslinarstva Stari toš u Puntu danas je službeno otvorio svoja vrata mještanima i posjetiteljima. Za vrijeme manifestacije „Dani maslina“ bit će svakodnevno otvoren u razdoblju od 17 do 20 sati, uz besplatan ulaz

U sklopu tradicionalne manifestacije “Dani maslina”, koja ove godine slavi svoj 25. rođendan, danas je u Puntu svečano otvoren interpretacijski centar maslinarstva, novouređeni Stari toš.

Puntarski Stari toš smješten je u najstarijoj jezgri Punta, u prizemlju kamene dvokatnice, a datira u sam početak 19. stoljeća te se smatra jednim od najbolje sačuvanih mlinova za masline na otoku Krku. Kao takav, izvanredan je primjer pučke gospodarske arhitekture.

2002. godine rješenjem Ministarstva kulture zaštićen je kao pojedinačno nepokretno kulturno dobro i upisan u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Posljednji je puta u funkciji bio 50-ih godina prošlog stoljeća, pa se u neformalnom druženju nakon otvorenja moglo čuti i uspomene mnogih koji su ga redovito pohodili kao djeca. Od pedesetih godina prostor se nažalost nije koristio u svoju primarnu svrhu te je s vremenom, bez održavanja, bivao sve derutniji.

Minimalni zahvati na održavanju objekta u zadnjih 60-70-ak godina obuhvaćali su sanaciju krovišta i stolarije kako bi se spriječio prodor vode u već ionako oštećen prostor. Pretvaranje derutnog, zubom vremena ozbiljno načetog objekta u interpretacijski centar maslinarstva obuhvaćalo je stoga brojne građevinsko obrtničke radove sa svrhom privođenja prostora u funkciju.

Uređeno je prizemlje, što je obuhvatilo sanaciju poda, unutrašnjih zidova, probijanje zazidanog otvora, čišćenje erte i izradu novih drvenih vrata, kao i izvedbu elektroinstalacija, a novo ruho dobilo je i pročelje, odnosno fasada i stolarija. Također, u prizemlju se izvršila sanacija postojećeg pokretnog i nepokretnog inventara koji se nalazi u prizemlju objekta: kameni „pjat“ i kamena kola sa drvenim horizontalnim gredama koje služe za pokretanje mehanizma za mrvljenje te drveni, okomito postavljeni vijci za tiješnjenje sa horizontalnom drvenom gredom – kusom, za tješnjenje maslina.

Uređenje sufinancirano Interreg programom 

Projektnu dokumentaciju uređenja Starog toša u Puntu izradio je Nenad Kocijan, ovlašteni arhitekt iz Rijeke koji je provodio i stručni te obračunski nadzor nad izvođenjem radova, dok je nadzor od strane Ministarstva kulture, Konzervatorskog odjela u Rijeci provodila Andrea Manzoni, inače Puntarka, a koja je magistra povijesti umjetnosti te magistra etnologije i kulturne antropologije.

Radove je izvodila tvrtka Marvel Corp d.o.o. iz Omišlja, od Ministarstva kulture ovlaštena za izvođenje radova na kulturnim dobrima.

Ukupno  je u uređenje Starog toša utrošeno 893.395,90 kuna, od čega je 85% vrijednosti izvršenih radova sufinancirano kroz Interreg program prekogranične suradnje HR-SLO u sklopu provedbe „Kras’n krš“ projekta kojeg je Općina Punat provodila u suradnji sa partnerima iz Hrvatske i Slovenije. Sa slovenske strane partneri su bili Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU – ujedno i vodeći partner projekta), Park Škocjanske jame, Komunalno poduzeće Sežana te Zavod Tovarna trajnostnega turizma Goodplace, dok su hrvatski partneri uz Općinu Punat bili Prirodoslovni muzej Rijeka te Muze d.o.o.

Interpretacijski centar maslinarstva Stari toš u Puntu danas je službeno otvorio svoja vrata mještanima i posjetiteljima. Za vrijeme manifestacije „Dani maslina“ bit će svakodnevno otvoren u razdoblju od 17 do 20 sati, uz besplatan ulaz.

Tradicionalna manifestacija “Dani maslina”, ali i turizam Punta time su dobili dodatni kulturno-povijesni sadržaj, koji se sjajno uklopio u ostatak ovogodišnjeg programa. Dani Maslina su, inače, pokrenuti jop 1996. godine kao prva manifestacija ove vrste u Hrvatskoj, s početnom idejom turističke priredbe – berbe maslina za strane turiste, s ciljem produženja turističke sezone. Danas obuhvaća izložbe, stručne edukacije, prezentacije i kušanja ulja, radionice za djecu, planinarske pohode i posebna ponuda jela u restoranima na bazi maslina i maslinovog ulja. Kompletan program dostupan je OVDJE.

Dio atmosfere sa otvorenja donosimo u foto galeriji.

Novi život Puntarskog Starog Toša

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

 

error: Content is protected !!