FOTO Investicija teška 1,1 milijun eura: Svečano obilježen dovršetak rekonstrukcije luke Porat

Ovim je projektom povećan standard u luci te bolja zaštićenost akvatorija luke od vjetrova i valova, a luka je dobila 14 novih komunalnih i nautičkih vezova

Još jedna investicija Županijske lučke uprave Krk, dovršetak rekonstrukcije luke Porat u općini Malinska, svečano je obilježena uz prisustvo župana Zlatka Komadine sa suradnicima, predsjednika Sabora RH Gordana Jandrokovića, ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, načelnika Roberta Antona Kraljića te drugih uzvanika.

Investicija je teška preko 1,1 milijun eura, a realizirana je u dvije faze od 2021. do 2023.godine. Takozvana prva uporabna cjelina, odnosila se na rekonstrukciju postojećeg lukobrana s novim obalnim zidom dužine 77 metara, dok je u drugoj fazi rekonstruiran obrambeni valobran te izgrađen armiranobetonski zid s vanjske strane primarnog lukobrana, kameno opločenje šetnice i asfaltiranje kolnika. Ovim je projektom povećan standard u luci te bolja zaštićenost akvatorija luke od vjetrova i valova, a luka je dobila 14 novih komunalnih i nautičkih vezova. Projekt je financiran sredstvima resornog ministarstva, ŽLU Krk i općine Malinska-Dubašnica.

Pozdravljajući uspješni dovršetak ove investicije župan Komadina istaknuo je da sustav od osam županijskih lučkih uprava upravlja s preko 100 luka županijskog i lokalnog značaja.

„Kada smo krenuli u taj sustav, imali smo prihode od oko 6 milijuna kuna i brzo su narasli na 60-70 milijuna. Pored toga, imamo i sustav koncesioniranja gospodarskih djelatnosti na obali u svih 22 JLS-a i tu se alimentira oko 10-12 milijuna kuna godišnje, a sav se taj novac vraća kroz lučke uprave u vidljive projekte. Naši načelnici, kojima zahvaljujem, napravili su kvalitetne prostorne planove i temeljem projekta ŽLU-a bili smo spremni za investiranje. Riječ je o značajnim sredstvima koje smo povukli iz europskih fondova u čemu smo imali podršku i ministarstva mora. Zahvaljujem ministru Butkoviću koji je financijski pratio sve naše projekte te se nadam da ćemo i dalje nastaviti ovu veliku investicijsku aktivnost za koju kažemo da je renesansa na našoj obali. Slijedi nam luka Malinska, neki dan je otvorena luka Baška, a radi se u svim mjestima našeg „zlatnog otoka“. Na Županiju uvijek možete računati i naš smisao je da vraćamo novac građana građanima, jer ono što njima čini dobro, čini dobro našim gostima i turistima, kao što je primjer i ove luke u Portu”, istaknuo je župan.

Ministar Butković podsjetio je da je pet velikih lučkih projekata u PGŽ koji su sufinancirani europskim sredstvima od kojih su završena četiri, Cres, Unije, Crikvenica, Baška, a u tijeku je rekonstrukcija obale u Rabu koja mora biti završena do kraja ove godine.

„Kvaliteta života podignuta je na jednu višu razinu, a to se vidi i osjeća kroz turizam, gospodarstvo i čitav niz projekata koji su povezani s očuvanjem baštine, kulture i tradicije stoga čestitam svima vama koji sudjelujete u političkom i javnom životu Malinske. Zaista se možemo ponositi Malinskom, jednom od rijetkih sredina u Hrvatskoj koja se može pohvaliti rastom broja stanovnika. Inicijativa je došla od ljudi, udruženim snagama općine, županije i države napravljen je ovaj projekt, a siguran sam da će ih biti još čitav niz u korist svih naših građana”, naglasio je Jandroković.

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!