Festival proljeća u Omišlju u znaku glazbe, radionica, predstava i hodanja

U nedjelju, 8. svibnja povodom obilježavanja Svjetskog dana kretanja za zdravlje kojim se promiče važnost tjelesne aktivnosti, u suradnji s Promotiv travel organizirane su dvije tematske ture

Festival proljeća ovog vikenda, 7. i 8. svibnja „seli“ u Omišalj, gdje sve zainteresirane čeka bogati dvotjedni program ispunjen radionicama, edukativnim šetnjama te kazališnim predstavama u Društvenom domu Omišalj.

Naime, u subotu od 16.00 sati na placi u Omišlju održat će se radionica „Mirisi Zlatnog otoka Krka“ i zanimljiva radionica Društva za poljepšavanje Omišlja „Upoznajmo keramiku“  tokom koje će svi polaznici naučiti cjelokupni proces koji je potreban za izradu keramičkih predmeta te će i sami imati priliku dekorirati pojedine oblike, a uz samu radionicu uz kratku šetnju naučiti pokoju zanimljivost iz bogate povijesti starog grada Omišlja.

Nastavak subotnjeg programa, također na placi je u 18.00 sati uz nezaobilazan face painting i radionicu izrade cvijeća od balona te koncert Pachamama Street Connection benda od 19.00 sati.

U nedjelju, 8. svibnja povodom obilježavanja Svjetskog dana kretanja za zdravlje kojim se promiče važnost tjelesne aktivnosti, u suradnji s Promotiv travel organizirane su dvije tematske ture.

“Prva pješačka tura vodi vas kroz Omišalj, čiji duh prošlih vremena i bogata kulturno-povijesna baština živi u svakom kutku. Nakon okupljanja u Spomen parku u 10.00 sati, na ulazu u starogradsku jezgru, prema parku Dubec pa sve do ostatka utvrde Fortičina, čiji je položaj s pogledom na pristanište i samo naselje stoljećima bio važna strateška točka. Nastavljamo dalje do lokaliteta Mirine na kojem se nalaze ostaci ranokršćanske bazilike i rimskog munucipija Fulfinum. Nakon predaha u kompleksu Mirine vraćamo se obalnom šetnicom uz uvalu Pesja do Omišlja, gdje nas prije rastanka očekuje zalogaj na terasi ugostiteljskog objekta Villa Eva”, kaže direktorica TZ-a Andrea Orlić Čutul.

Druga pješačka tura rezervirana je za 15. svibnja. Slijedi nastavljak  istraživanja šumskih krajolika u okolici Njivica, jezerske vegetacije te razvedene morske obale uz miris ciklama i ostalog bilja. Nakon okupljanja kod kipa ribara u 10:00 sati kreće se cestom prema glavnoj otočkoj magistrali. “Po prelasku ceste zakoračit ćemo u osebujno područje Jezera – najvećeg slatkovodnog staništa na otoku. Kroz slikovitu šumsku idilu nastavljamo do arheološkog lokaliteta Mohorov i spuštamo se do uvale Blatna odakle se uskim puteljcima uz more i pitoresknim uvalama, u dobrom raspoloženju, vraćamo do centra Njivica. Zasluženi ručak i odmor čeka nas u restoranu ‘Mala Rivica’”, kažu organizatori.

Broj sudionika je ograničen na max 50 osoba po turi, potrebno je izvršiti prijavu putem obrasca koji je dostupan na službenoj web stranici TZO Omišalj www.visit-omisalj-njivice.hr ili u uredu Turističke zajednice Općine Omišalj, u Njivicama, Ribarska obala 10 u urednom radnom vremenu (Pon./Pet.: 8.00 – 16.00 i Sub.: 8.00 – 13.00)

Dio programa održat će se i u Društvenom domu Omišalj. U utorak, 10. svibnja s početkom u 19.00 sati na rasporedu je predstava Generacija XYZ, Teatra CirkusPunkt. Predstava je namijenjena odraslima i djeci 10+ a radi se o suživotu triju generacija – XYZ. Predstava se bavi 80-ima, 90-ima i 00-ima. Svaka od tih generacija ima svoje specifičnosti – glazbene žanrove, modne trendove, tehnološke inovacije i specifične probleme, no imaju i puno toga zajedničkog.

U četvrtak, 12. svibnja također od 19.00 sati na programu je predstava „More“ koja priča priču o pjesnicima i pjesništvu, a dvije srodne duše iz omiškog kraja, dva pjesnika, prijatelja i kuma, barda hrvatske lirike 20. stoljeća – Josipa Pupačića (Slime kraj Omiša, 1928. – Krk, 1971.) i Nikolu Milićevića (Zvečanje, kraj Omiša, 1922. – Zagreb, 1999.) – u predstavi glume Robert Kurbaša i Enes Kišević.

error: Content is protected !!