Festival ženskih klapa „Omišljanska rozeta“ ovoga petka u Omišlju

Ovo je jedini festival, odnosno natjecanje, koje je posvećeno isključivo ženskom pjevanju

Ovoga petka, 4. kolovoza od 21 sat, u dvorani Društvenog doma u Omišlju održat će se Festival ženskih klapa „Omišljanska rozeta“.

Ovo je šesti po redu festival i ove će godine nastupiti šest sjajnih ženskih klapa – Porto Re iz Kraljevice, Salona iz Solina, Teranke iz Pule, Anima Arbae iz Raba, Divna iz Trpnja i Euterpa iz Zagreba.

Najbolje među njima birat će stručni žiri, ali i publika koja će svojim glasovima izabrati najbolju klapu. I ove godine tu je i posebna nagrada – nagradu portala Otoka Krka, a o ovoj nagradi odlučit će žiri sastavljen od voditelja klapa.

Ambijent stare jezgre Omišlja i župna crkva koja je najvrjedniji kulturno-povijesni spomenik Omišlja i iznad čijeg se ulaza nalazi upečatljiva rozeta koju je u 15. stoljeću u pročelje crkve ugradio lokalni umjetnik, meštar Sinoga, nadahnuli su Organizacijski odbor da Festivalu, ali i nagradama odrede ime. Inače se festival održava na placi u Omišlju, ali ovoga ga je puta loše vrijeme preselilo u Društveni dom.

Ovo je jedini festival, odnosno natjecanje, koje je posvećeno isključivo ženskom pjevanju i ovo je doprinos Općine Omišalj i TZO Omišalj promociji ženskog klapskog pjevanja koje već godinama i na Omiškom festivalu ima gotovo ravnopravan status s muškim.

O žiriju

Žiri čine: Helga Dukarić-Dangubić – profesorica savjetnica i zborovotkinja, maestra mentorica Hrvatske udruge zborovođa. Vodi ponajbolje riječke zborove i ansamble s kojima osvaja brojne nagrade na domaćim i inozemnim natjecanjima.
Anita Stupac Butorac – pedagoginja, voditeljica zborova i klapa. U svom pedagoškom radu najviše se posvetila djeci. Sa svojim ansamblima osvaja brojne nagrade na natjecanjima zborova i klapa.
Saša Matovina – prvi u ulozi člana žirija na Omišljanskoj rozeti. Dugogodišnji je voditelj muške i ženske klape Kastav s kojima je na zborskim natjecanjima osvajao brojne nagrade širom svijeta. Umjetnički je ravnatelj Festivala čakavske šansone „Čansonfest“, Kastafskega kulturnega leta, a vodi i pjevački zbor KUD-a „Učka“.
Branko Starc – skladatelj, dirigent i učitelj glasa, do mirovine je predavao na Umjetničkoj akademiji sveučilišta u Splitu. Napisao je više od dvije stotine skladbi. Značajan dio njegova stvaralaštva čine klapske skladbe, za koje je dobio nekoliko nagrada „Porin“ te nagradu za novu klapsku pjesmu na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu.
Bojan Pogrmilović – solo pjevač, vokalni pedagog i dirigent. Voditelj brojnih klapa s kojima je osvajao brojne nagrade na omiškom festivalu. Dirigirao je mnogim zborovima i profesionalnim orkestrima. Član je prosudbenih komisija domaćih i inozemnih natjecanja te predavač na brojnim seminarima u zemlji i inozemstvu za klasično solo pjevanje, zborsko, folklorno i klapsko pjevanje. Bio je dugogodišnji umjetnički ravnatelj Festivala klapa „Školjka“ u Pakoštanima te donedavno, prije mirovine, glazbeni ravnatelj Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske „LADO“ našeg jedinog profesionalnog folklornog ansambla.

error: Content is protected !!