VIDEO Dvojac uhvaćen na djelu kod Punta: Izronili punu vreću zaštićenih trpova pa krenuli u čišćenje

Koliko su trpovi važni za morski ekosustav najbolje govori primjer iz 90-ih godina kada je lov na trpove bio zakonski dozvoljen, a ronioci su potom u Makarskom primorju opustošili morsko dno. Rezultat je bio katastrofalan: došlo je do anoksije odnosno manjka kisika, što je pak uzrokovalo nestanak riba i mnogih drugih morskih organizama.

Udruga Prijatelji životinja ovoga je tjedna na svojim Facebook stranicama objavila video snimljen na Krku, u kojemu se jasno vidi dvojac koji u blizini plaže “čisti” veću količinu zaštićenih trpova.

“9. srpnja 2020. zaprimili smo dojavu o protuzakonitom uništavanju i izronjavanju trpova koje se dogodilo pokraj plaže blizu Punta na otoku Krku. Slučaj smo prijavili Upravi ribarstva pri Ministarstvu poljoprivrede i Državnom inspektoratu Republike Hrvatske.

Informaciju o ovom prekršaju dojavio je svjedok koji je vidio počinitelja kako nakon više od jednog sata ronjenja na barku izvlači veliku vreću trpova. Dok je jedan počinitelj ronio, drugi ga je počinitelj čekao u barci, nakon čega su oba počinitelja ovog kaznenog djela krenula u „čišćenje” oko stotinu trpova.

Prema članku 1. Pravilnika o lovostaju trpova (Holothuroidea) od 6. ožujka 2018. godine, propisana je zabrana sakupljanja trpova.

Trpovi su zaštićeni jer su izuzetno važni za funkcioniranje ekološkog sustava morskoga dna te njihovim izlovom dolazi do izumiranja, tj. pustošenja mora”, stoji u objavi Prijatelja životinja.

Koliko su trpovi važni za morski ekosustav najbolje govori primjer iz 90-ih godina kada je lov na trpove bio zakonski dozvoljen, a ronioci su potom u Makarskom primorju opustošili morsko dno. Rezultat je bio katastrofalan: došlo je do anoksije odnosno manjka kisika, što je pak uzrokovalo nestanak riba i mnogih drugih morskih organizama. Srećom, sve vrste trpova potom su strogo zaštićene od izlova.

error: Content is protected !!