Dvanaestogodišnjaci u PGŽ imaju najzdravije zube u Hrvatskoj

Ohrabruje i činjenica da postoji trend u povećanju broja osiguranika koji koriste dentalnu zdravstvenu zaštitu za djecu od rođenja do 6. godine života

U utorak, 21.03. povodom obilježavanja Svjetskog dana oralnog zdravlja i 15 godina provedbe županijskog programa „Unaprjeđenje oralnog zdravlja djece i mladih u Primorsko-goranskoj županiji“, u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, održan je simpozij „Zdravi zubi, sretan dječji osmijeh“.

Moto ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana oralnog zdravlja je „Be proud of your mouth“ tj. „Budi ponosan na svoj osmijeh“, a djeca u Primorsko-goranskoj županiji zaista imaju razloga biti ponosna na svoj osmijeh jer se zdravo i sretno smiju, zahvaljujući provedbi ovog županijskog Programa koji se u našoj Županiji provodi od 2008. godine. Program se godinama nadograđivao te možemo reći da je to jedini preventivni Program u Republici Hrvatskoj koji se organizirano i kontinuirano provodi već dulji niz godina.

Zahvaljujući Programu sustavno se vodi briga o oralnom zdravlju djece i mladih. Kroz razne aktivnosti podiže se svjesnost roditelja i djece o važnosti održavanja pravilne oralne higijene od najranije dobi te o potrebi redovnog odlaska liječniku dentalne medicine na preventivne stomatološke preglede.

Programom su obuhvaćeni šestogodišnjaci i dvanaestogodišnjaci PGŽ kao i predškolska djeca, a i u vrtićima su djeca organizirano uključena u različite promotivne i preventivne aktivnosti gdje se provodi organizirano četkanje zuba radi učenja i stjecanja navika pravilnog održavanja oralne higijene. Poseban naglasak brige o oralnom zdravlju stavljen je i na trudnice kao buduće majke koje patronažne sestre educiraju o važnosti brige, kako o zdravlju vlastitih zuba, tako i o zdravlju zuba nerođenog djeteta, odnosno dojenčeta.

Tek osam godina nakon našeg Županijskog, tj. 2016. godine, pokrenut je nacionalni program, prema uzoru na ovaj Županijski. Njime su bili obuhvaćeni samo šestogodišnjaci i dvanaestogodišnjaci, dok su 2014. godine u Županijski program bila uključena sva djeca u PGŽ koja pohađaju predškolske ustanove. Dok se 2019. godine nacionalni program počeo provoditi u predškolskim ustanovama, u Županijskom smo već postigli zavidne rezultate glede oralnog zdravlja i u Program su se uključila sva predškolska djeca, a ne samo ona koja pohađaju vrtiće. Pedijatri koji brinu o zdravlju djeteta od rođenja, roditelje upućuju da dijete odvedu na obvezan prvi stomatološki pregled nakon nicanja prvih zuba, u dobi od 6-12 mjeseci jer je taj rani kontakt važan zbog stvaranja prijateljskog odnosa s doktorom dentalne medicine kojemu se najčešće ide tek kada zub zaboli, a tada  takvi posjeti mogu biti  traumatični.

Upravo zahvaljujući upornosti i entuzijazmu djelatnika Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije (Odjela socijalne medicine i Odjel školske i sveučilišne medicine), Klinike za dentalnu medicinu KBC-a Rijeka i Katedre za dječju stomatologiju Fakulteta dentalne medicine u Rijeci te svih drugih dionika iz različitih profesija koji direktno ili indirektno djeluju, svatko u svom djelokrugu kompetencija, postigao se zajednički cilj, a to je zdrav i sretan osmijeh temeljen na postignutim odličnim pokazateljima oralnog zdravlja.

Pa tako djeca u PGŽ, posebno dvanaestogodišnjaci, imaju zdravije zube, KEP indeks 1,0 (podatak iz 2019.godine) od svojih vršnjaka u ostatku Hrvatske koji iznosi 4,18, (podatak iz 2015.godine) te se postigao cilj koji je SZO postavila 2020. godine (KEP indeks kod dvanaestogodišnjaka u prosjeku ne veći od 1,5). Isto tako je zdravlje zuba šestogodišnjaka iz PGŽ bolje od vršnjaka u Hrvatskoj, Kp indeks im je 3,49 (podatak iz 2022.), dok je prosječni Kp indeks šestogodišnjaka u Hrvatskoj 4,14 (podatak iz 2015. godine). No, još smo daleko od cilja koji je SZO odredila za šestogodišnjake, a to je 80% šestogodišnjaka bez karijesa jer je u našoj Županiji trenutačno 33% šestogodišnjaka sa svim zdravim zubima. Aktivnijim radom sa svom predškolskom djecom (započeto 2019. godine) cilj je da taj postotak raste. Vezano uz to, ohrabruje činjenica da postoji trend u povećanju broja osiguranika koji koriste dentalnu zdravstvenu zaštitu za djecu od rođenja do 6. godine života.

Ovi rezultati veliki su vjetar u leđa da se s radom nastavi još ustrajnije i uspješnije te svakako možemo reći da smo ukorak s ovogodišnjim motom obilježavanja Svjetskog dana oralnog zdravlja „Be proud of your mouth“ jer imamo razloga „Biti ponosni na svoj osmijeh“.

error: Content is protected !!