Dva tjedna mira i sigurnosti: Hotel Malin ugostio djecu ukrajinskih branitelja

Bila je to ujedno prilika i za posljednju razmjenu kontakata među mladima, ali i riječi iskrene zahvale na dobrodošlici i divno provedena dva tjedna. Sve u nadi za skori ponovni susret, u nekim ljepšim vremenima ispunjenim mirom

Posljednja dva tjedna siječnja hotel Malin bio je privremeni dom za 36-ero ukrajinske djece, koji su sa svojom pratnjom boravili u Malinskoj i tako barem nakratko pobjegli od ratnih strahota u svojoj domovini. Među ostalim, ukrajinski učenici posjetili su i Osnovnu školu Malinska Dubašnica, gdje su se upoznali sa svojim vršnjacima i skupa zaigrali niz sportova, uz prigodno druženje. Tijekom svog boravka na Krku djeca su se upoznala s otokom, ali i okolicom, a sve zahvaljujući gostoprimstvu hotela Malin, odnosno obitelji Turčić koja je ovim mladim ljudima pružila ruku pomoći.

“Godinama prije rata u Ukrajini, naš otac Nikola Turčić je bio Počasni Konzul Ukrajine u Hrvatskoj i svake godine imao je običaj ugostiti grupu ukrajinske djece ovdje u hotelu Malin. I nakon njegove smrti, ostali su kontakti s ukrajinskim veleposlanikom i u ovoj situaciji upravo nas je on kontaktirao s molbom za pomoć. Naša je obitelj to, naravno, odmah prihvatila jer znamo da bi i naš otac isto postupio. Kod nas su tako posljednja dva tjedna boravila djeca koja su ili izgubila jednog od roditelja, ili su im roditelji na prvim crtama bojišnice. Nadam se da smo im barem malo uspjeli uljepšati ovo grozno vrijeme koje nažalost proživljavaju”, rekla nam je Ana Turčić.

U nizu aktivnosti kojima su ispunili posljednje dane siječnja, djeca su imala priliku i sudjelovati u maškaranoj povorci u Crikvenici, a prije odlaska iz Malinske, u hotelu Malin su skupa sa svojim krčkim vršnjacima održali i pravi talent show. Pjesma, ples, recitacije pa čak i trikovi s kartama, rubikovom kockom i demonstracije sportskih vještina, sve je to uz veliki pljesak i odlično raspoloženje ispunilo konferencijsku salu hotela Malin.

Bila je to ujedno prilika i za posljednju razmjenu kontakata među mladima, ali i riječi iskrene zahvale na dobrodošlici i divno provedena dva tjedna – najljepša u posljednjih godinu dana, koliko traje agresija na Ukrajinu, kako su istaknuli pratitelji djece.

“Nadamo se da će nas u budućnosti imati priliku posjetiti i u nekim drugim okolnostima. A na kraju ovog susreta, našim prijateljima iz Ukrajine iskreno i od srca želimo da se što prije u njihova mjesta, gradove, domovinu i živote vrati mir”, poručili su domaćini iz OŠ Malinska-Dubašnica.

error: Content is protected !!