Duhovski utorek: Proslava Dana Općine Omišalj uz bogat višednevni program

Proslava Dana Općine Omišalj, Duhovskog utorka, počinje ovog petka, 17. svibnja otvorenjem izložbe Neustrašive žene.

Riječ je o grupnoj izložbi ilustracija o 100 žena koje su promijenile Hrvatsku i koja je započela svoje putovanje Hrvatskom u ožujku 2022. godine i do sad je predstavljena u 20 gradova diljem RH. Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol. Općina Omišalj prepoznala je važnost ove umjetničke i edukativne izložbe te je odlučila ugostiti je u Omišlju u sklopu svog godišnjeg likovnog programa, a svečano otvoriti u povodu Dana Općine s početkom u 19 sati u galerijama Lapidarij i Loža.

U proslavu Duhovskog utorka uvijek se uključe i udruge s područja općine Omišalj pa je tako Šahovski klub Kijac domaćin tradicionalnog turnira Otvoreno kadetsko prvenstvo otoka Krka u šahu koji će se održati u DC-u Kijac u Njivicama u subotu 18. svibnja od 10:00 sati. Podružnica Omišalj Udruge veterana Domovinskog rata-otok Krk organizator je jednodnevnog boćarskog turnira Duhovski utorek, koji će biti održan u nedjelju 19. svibnja u spomen-parku u Omišlju. Okupljanje natjecatelja je u 9:00 sati. KUD Ive Jurjević domaćin je 13. susreta sopac Na tenko i debelo, koji će također biti u nedjelju, na sam blagdan Duhova. Sopci otoka Krka sost će na placi u Omišlju od 12:00 sati.

Prema drevnome običaju, Omišljani i Njivičari u utorak (ove godine 21. svibnja) nakon blagdana Duhova u ranojutarnjoj procesiji krenu iz crkve put groblja sv. Duha te pjevaju i mole litanije i prisjećaju se svojih pokojnih predaka. Tako započne Duhovski utorek, zavjetni blagdan omišaljskoga puka i Dan Općine Omišalj. Proslava će se nastaviti Svečanom sjednicom Općinskoga vijeća u 19:00 sati ispred zgrade Općine Omišalj, a nastavit će se na placi zabavnim programom uz nastup folklorne grupe KUD-a Ive Jurjević, klapu Tramuntana i grupu L’Amour te uz delicije ugostitelja iz Rivice, Ulikve i Ville Eve.

Proslava Dana Općine Omišalj završava u subotu 25. svibnja nastupom grupe Swingers na ribarskoj obali kod hotela Veya u 20:30 sati. Dva osvojena Porina i nastupi u više od deset zemalja te repertoar sastavljen od rock and rolla, swinga i latino ritmova garancija su dobre zabave.

 

error: Content is protected !!