Košljun otvorenih vrata nedjeljom

Zahvaljujući Franjevcima s Košljuna i brojnim sponzorima i suradnicima, Košljun nedjeljom otvara svoja vrata svima – potpuno besplatno.

Prenosimo poruku Fra Mate Polonija, gvardijana:

“S posebnim zadovoljstvom i radošću Vas obavješćujemo da projektom „Košljun otvorenih vrata nedjeljom“ mi, Franjevci na Košljunu, otvaramo svoja vrata i svoja srca vjernicima, hodočasnicima i ljudima dobre volje.

Ovim projektom bit će posjetiteljima dostupni mnogovrsni sadržaji na cjelokupnom području otočića Košljuna (crkve, kapele, četiri muzeja (povijesni, crkveni, etnografski i prirodoslovni) te spomenici u sjeni košljunskih črnika (Kapela Porođenja s najstarijim Jaslicima u Hrvatskoj, „Sv. Jerusolim“ i Križni put, kapela Preminuća sv. Franje, Lurdska špilja, samostansko groblje i drugi sadržaji).

Susret „otvorenih vrata“ započinje polaskom s rive u Puntu trajektima „More express“ ili „Košljun express“ svake nedjelje i blagdana u 9.00 sati, nastavlja se obilaskom 4 muzeja (10.30 -11.15 sati) i šetnjom košljunskim šumskim prostorima tijekom koje će posjetitelji doživjeti susret s bogatom vegetacijom košljunske flore od 541 registrirane biljne vrste (11.15-11.45 sati). Povratak s Košljuna u 11.45 sati ili po dogovoru.

Zahvaljujući sponzorima ovog projekta (GRAD KRK, OPĆINA PUNAT, MARINA PUNAT GRUPA, LAURI GRŽANČIĆ i MARIJU FALATOV, vlasnicima brodova i obrta za prijevoz putnika te operativnoj GRUPI „MIR I DOBRO“, susret na Košljunu za sve posjetitelje s polaskom u 9.00 sati potpuno je besplatan, što uključuje prijevoz brodom, misno slavlje, ulaznice u muzeje, druženje.

Napominjemo: Muzejski i izložbeni prostori širom zemlje otvaraju svoja vrata uglavnom jednom godišnje ili ponekad prigodno u posebnim prilikama. Ovim Projektom, međutim, Košljun otvara svoja vrata svake nedjelje i blagdanom tijekom cijele godine, ljeti i zimi, i to ne samo muzeje nego svekoliki prostor: sva duhovna, kulturna i prirodna bogatstva svoje dragocjene baštine. Ta je baština stečena marom i harnom brigom oko očuvanja pod zaštitom košljunskih fratara i darovima vjernoga puka kroz više od pola tisućljeća. Red je da to ogromno bogatstvo darovano tijekom stoljeća od darovatelja kao svojevrsni uzvrat bude darovano svojim darovateljima, odnosno njihovim nasljednicima.

Nakon nedjeljnog susreta s bogatom duhovnom porukom, kulturnom i prirodnom baštinom naš će čovjek biti oplemenjen i krenuti novom snagom uma i srca u obaveze koje stoje pred njim: obaveze prema obitelji, djeci, poslu; obaveze prema našoj društvenoj zajednici i Domovini Majci”.

U nedjelju, 19. svibnja 2024., na blagdan Duhova obilježit će se početak ostvarenja projekta “Košljun otvorenih vrata nedjeljom.” Polazak iz Punta je u 9 sati, s povratkom u 11.45 sati.

error: Content is protected !!