„Dodirom do umjetnosti – Mladen Mikulin“: Izložba skulptura prilagođena slijepim i slabovidnim osobama

Na izložbi će se naći skulpture Jima Morrisona, glazbenog kritičara Darka Glavana, glumaca Ene Begović i Zvomira Črnka, sportaša Vilka Severa i Snježane Ušić, generala Janka Bobetka, novinara Siniše Glavaševića, književnika Marka Marulića, Dragutina Tadijanovića i Miroslava Krleže, kardinala Alojzija Stepinca, fra Grge Martića, predsjednika RH Franje Tuđmana i gradonačelnika Zagreba Većeslava Holjevca…

Povodom Svjetskog dana umjetnosti, 15. travnja, u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u Opatiji, u organizaciji Festivala Opatija i Muzeja grada Zagreba, otvara se izložba skulptura „Dodirom do umjetnosti – Mladen Mikulin“.

„Obilježavanjem Svjetskog dana umjetnosti podiže se svijest o raznolikosti umjetničkog izraza i podržava komunikacija umjetnika i šire zajednice, a upravo je ova izložba karakteristična po svojoj pristupačnosti“, naveo je Ernie Gigante Dešković, ravnatelj Festivala Opatija.

Naime, pri osmišljavanju koncepcije izložbe, autorice Vesna Leiner i Aleksandra Bugar vodile su se idejom da izložba bude dostupna svim posjetiteljima, dakle i osobama s invaliditetom. Budući da slijepe i slabovidne osobe ne vide svijet oko sebe, pa tako i umjetnost, nego ga doživljavaju taktilno, svaka izložena skulptura može se dodirnuti. S obzirom na to da je klasičan način doživljavanja umjetničkih djela kroz pogled, u činjenici da se svaka skulptura može dodirnuti leži i njezina različitost. A upravo ta različitost vodi prema jednakosti.

Posjetitelji će imati priliku da uz razgled skulptura poznatih zagrebačkih i hrvatskih ličnosti te legendarnog glazbenika Jima Morrisona iste mogu doživjeti na više osjetilnih razina, promatranjem i dodirom, jer samo kao aktivni promatrači možemo zaista osjetiti i razumjeti umjetničko djelo.

Odabir 19 skulptura koje su predstavljene na izložbi „Dodirom do umjetnosti“ nije slučajan. Posjetitelji izložbe mogu saznati koja je bila motivacija autora za izradu određene skulpture, što ga je na to inspiriralo i kakav je bio autorov privatni odnos s osobom koju je portretirao.

Uz skulpture glazbenika Jima Morrisona, glazbenog kritičara Darka Glavana, glumaca Ene Begović i Zvomira Črnka, sportaša Vilka Severa i Snježane Ušić, generala Janka Bobetka, novinara Siniše Glavaševića, književnika Marka Marulića, Dragutina Tadijanovića i Miroslava Krleže, kardinala Alojzija Stepinca, fra Grge Martića, predsjednika RH Franje Tuđmana i gradonačelnika Zagreba Većeslava Holjevca, u opatijskom postavu biti će još izložene i biste važnog hrvatskog znanstvenika 12. stoljeća Hermana Dalmatina, originalno postavljena ispred Pazinskog kolegija te Otta von Habsburga, posljednjeg prijestolonasljednika Austro-Ugarske monarhije, velikog prijatelja Hrvatske u njenoj borbi za neovisnost, koja je izrađena za prostore Hrvatske Paneuropske unije u Zagrebu.

Mladen Mikulin diplomirao je kiparstvo 1986. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a trenutno je profesor na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.  Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama i dobitnik je više nagrada i priznanja. Autor je niza  javnih spomenika u Hrvatskoj i inozemstvu. Kao vrstan portretist Mikulin je izradio niz skulptura osoba iz javnog života. Sam najčešće spominje Jima Morrisona kao osobu koja mu je „odredila život, a njegove su mu pjesme ulile samopouzdanje i hrabrost“.

Izložba je organizirana pod pokroviteljstvom Grada Opatije i Grada Zagreba uz sponzorstvo Liburnia Hotels & Villas iz Opatije. „Posebna zahvala ide Liburnia Hoteli & Villas tj. Liburnia Riviera Hotelima koji su sponzori ove izložbe“, naveo je Dešković.

Otvorenje izložbe je 15. travnja u 18 sati. Ulaz je slobodan.

Izložba se može razgledati od 15. travnja do 8. svibnja 2022. godine, u radno vrijeme od utorka do petka od 16 do 19 sati, subotom i nedjeljom od 10 do 13 sati i od 16 do 19 sati, te na Uskrsni ponedjeljak, 18.4. od 10 do 16 sati. Radno vrijeme za grupne posjete je od ponedjeljka do petka, od 9 do 15 sati , uz prethodnu najavu na mail: petra@festivalopatija.hr . Galerija je zatvorena ponedjeljkom, u nedjelju, 17. travnja (Uskrs) i u nedjelju, 1. svibnja (Praznik rada).

error: Content is protected !!