Dan sv. Kvirina ove godine u znaku velike 200. obljetnice osnovnog školstva u Krku

Grad Krk ove godine slavi veliku 200. obljetnicu osnovnog školstva, a proslavom ove važne obljetnice ujedno započinje i bogat program obilježavanja Dana grada Krka i Biskupije Krk.

Kao što je iz povijesti poznato, prvo opsežnije opismenjavanje otpočinje otvaranjem župnih pučkih škola. Budući da je grad Krk bio administrativno središte cijelog otoka i sjedište Krčke Biskupije, opismenjavanju su pridonijeli i franjevci i sestre benediktinke.

Otvaranjem Župne pučke škole 1822. godine započinje razdoblje sustavnijeg poučavanja i opismenjavanja djece. Škola je proradila u skromnim uvjetima dviju soba u kući Antuna Celebrinija u ulici J. J. Strossmayera br. 23 u gradu Krku. Bila je namijenjena muškoj djeci s područja cijelog otoka. Biskupski ordinarijat u Krku pozvao je okružnicom od 29. siječnja 1822. godine župnike da marljivo šalju djecu u novootvorenu školu (Capo Scuola).

Uz glavnu trorazrednu školu 25. ožujka 1822. godine, otvorena je u gradu Krku i produžena škola – opetovnica ili blagdanska škola, za žensku i mušku djecu od 12. do 15. godine s područja cijelog otoka i školovanje je bilo obvezatno.

Uz ove skromne početke, razvojem povijesnih događaja i raznih novih političkih i društvenih okolnosti, u mnogo se navrata mijenjao koncept nastave, broj učenika, vrste školskih predmeta, trajanje školske godine, jezik na kojemu je poučavano i ostalo, da bismo danas, 200 godina kasnije, imali ovakav razvijen i uspješan sustav osnovnog nastavnog obrazovanja u gradu Krku u modernim uvjetima.

Proslava 200. obljetnice osnovnog školstva u gradu Krku obilježit će se uoči Dana sv. Kvirina, 2. lipnja 2023. godine s početkom u 11,00 sati u dvorani Osnovne škole „Fran Krsto Frankopan“ u Krku.

Proslavom ove važne obljetnice ujedno započinje i bogat program obilježavanja Dana grada Krka i Biskupije Krk, posvećeni njihovom zaštitniku – sv. Kvirinu. Ovogodišnjim programom obuhvaćen je niz zanimljivih događanja namijenjenih raznolikoj publici, s posebnim naglaskom na likovne, kazališne i glazbene sadržaje, ali i prigodne proslave dviju krčkih obrazovnih ustanova. Događanja donose Centar za kulturu Grada Krka, Biskupija Krk te Osnovna škola Fran Krsto Frankopan i Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir.

OpaŽena, izložba umjetničke keramike Renate Vojnić

Istog dana, 02. lipnja, slavlje se nastavlja otvorenjem izložbe OpaŽena krčke kiparice Renate Vojnić, koje će se, u 20.00 sati, odigrati u Galeriji Decumanus.

Umjetnica Renata Vojnić, ističe u recenziji izložbe kustosica Luisa Ritoša, kreira figure žena u keramici, povremeno kombinirajući keramiku s drugim materijalima; izrađuje torza naglašenih ženskih oblina, ulazi u esencijalno žensko kakvome se divimo od prapočetaka. Osim ženskih torza izrađuje i kompletne figure žena, manjih dimenzija, koje svojim pozicijama tijela komuniciraju različita emotivna stanja. Također, izlaže i keramičke maske, lica žena, ali i glave, odnosno biste.

Povijest ženske figure u umjetnosti je duga i složena, tijekom stoljeća prikazivala se na različite načine i u različitim kontekstima. Najčešći su prikazi u vjerske svrhe kao simbol plodnosti i majčinstva, kao amulet, često u znak divljenja i slavljenja. U današnje vrijeme, u mnogim kulturama i društvima, žene se najčešće prezentiraju kao objekti želje, predmeti žudnje, dominantno kroz mušku leću, tkz. male gaze. Na ovoj izložbi vidjet će se oblik žene iz ženskog kuta i erotski segment žene kao atribut zadovoljstva postojanja. Male statue žena koje izražavaju razna emotivna stanja posebno su dirljive. Elongirane, elegantne siluete žena naglašenih grudiju, potpuno gole sjede, leže, plešu, tjelesno se izražavaju u raznim pozama koje nam jasno komuniciraju niz emocija, vidimo tugu, zabrinutost, očaj, sreću, slobodu, opuštenost, letargiju. Žena prestaje biti objekt, ona postaje aktivni sudionik života, pritom ne odbacujući ženske atribute.

Medij koji Renata izabire da bi se izrazila interesantan je iz više aspekata. Materijal gline možemo simbolički percipirati kao komadić majke Zemlje, koji autorica posuđuje od nje, u ovom slučaju da bi stvorila simbol nje. Možemo vidjeti samu tehniku kao kontakt s prirodom, keramiku kao izraz kojim su se ljudi bavili još od prapovijesti i vezana je uz primordijalne sile u ljudskom biću.

Izložba OpaŽena Renate Vojnić na raspolaganju će, sve do 15. lipnja, biti od ponedjeljka do subote, između 10.00 i 12.00 te 20.00 i 22.00 sata.

Dva recentna kazališna naslova

Dan posvećen kazališnim sadržajima, 03. lipnja, započinje predstavom za djecu Tunja (4+) koja će se, u izvedbi Kazališne družine Ivana Brlić Mažuranić, održati u Velikoj gradskoj vijećnici (Kinu Krk), s početkom u 11.00 sati. Riječ je o predstavi redatelja Mateja Safundžića u kojoj će svoje glumačko umijeće, najmlađim poklonicima kazališta, demonstrirati Andrija Krištof.

Predstava Tunja jasno će pokazati kolika je dječja mašta. Ona se dramaturški oslanja na poznatu pjesmu Grigora Viteza Kako živi Antuntun, ali koristiti i druge motive. Također, afirmira temeljne ljudske vrijednosti, potiče na igru, smijeh i zabavu, a kroz interaktivne dijelove pokušava razbiti dječje strahove. Ova didaktička predstava, kroz igru, svoju će publiku poučiti o prijateljstvu, ali i kazališnoj umjetnosti.

Istog dana, na istome mjestu, u 21.00 sat, uslijedit će hvaljena crnohumorna drama Tarzan, postavljena u suradnji Kazališne skupine Grupa, Centra mladih Ribnjak i Teatra &TD, a čiji tekst potpisuje slovenski pisac i dramatičar Rok Vilčnik, režiju Aleksandar Švabić i Dražen Šivak, dok predstavu izvode Olga Pakalović, Marin Klišmanić i Dražen Šivak.

Nakon nekoliko godina zajedničkog života i zaljubljenosti, parovima često slijedi kriza. No kada je On Tarzan, a Ona Jane, onda ta kriza prerasta njih same. Čovjek odgojen kao majmun, hijena odgojena kao čovjek i čovječica iz visokog društva, u ovoj crnohumornoj drami smješteni su usred nemilosrdne džungle. Njezina ravnoteža im ne dopušta da dobiju ono što očekuju u ostvarenju svojih ciljeva pa na tom putu na površinu izbijaju ljudska pohlepa, zavist i arogancija. Ideja o instinktu i razumu dobiva nove nijanse, a trokut protagonista otkriva međusobne mračne strane. Tarzan je drama slovenskog autora Roka Vilčnika koja propituje ono ljudsko i životinjsko u nama. Kroz nesvakidašnji zaplet, ona razotkriva našu eksploataciju drugih, ali i prirode.

Na obje predstave ulaz je slobodan.

Koncert Marka Škugora – mediteranska večer za pamćenje

Blagdan sv. Kvirina, 04. lipnja, već tradicionalno započinje svečanom koncelebriranom svetom misom koju će u Krčkoj katedrali, s početkom u 18.00 sati, predvoditi mons. Ivan Štironja, porečki i pulski biskup, nakon čega će uslijediti promenadni nastup Gradske glazbe Krk, i to kao svojevrsni uvod u koncertni program tijekom kojeg će se Krčanima okupljenim na rivi, u 21.00 sat, predstaviti Marko Škugor, jedan od naših ponajboljih tenora, znan i kao Hrvatski Carreras, ovog puta u pratnji četveročlanog benda. Publika će, prema tome, na ovoj čarobnoj mediteranskoj večeri dobiti priliku zapjevati hitove poput Samo s tobom sam upoznao ljubav, Oće duša vanka tila, Ti budi ti, Ako grijeh je, Kontra neba ne smiš ić, Rijeke tiho teku, Čuvam misto… Marko će, dakle, ispričati svoju desetogodišnju glazbenu priču u samo jednom koncertu, a iz njegovog tima najavljuju kako će ovo biti prvi u nizu slavljeničkih koncerata. Ulaz na koncert se ne naplaćuje.

Dan Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir

Ovogodišnje Dane grada Krka zatvorit će još jedna proslava, i to Dan Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, a koji će se, pod motom Škola na valovima sadašnjosti, održati 07. lipnja, s početkom u 11.00 sati. Riječ je o tradicionalnoj retrospektivi odrađenog u ovoj školskoj godini koja će uz bogat program u izvedbi talentiranih srednjoškolaca kulminirati podjelom nagrada najuspješnijim učenicima i njihovim mentorima.

error: Content is protected !!