Članovi Foto kluba Krk i foto sekcije Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor otvorili izložbu “Susret kamene i drvene baštine”

Izložba Susret kamene i drvene baštine bit će otvorena sve do 15. travnja, a postav se može razgledati od ponedjeljka do petka, od 10.00 do 13.00 sati

Kao dio manifestacije Foto susret u gradu Krku koju u sklopu svojih redovnih godišnjih aktivnosti donosi Foto klub Krk, 05. travnja 2024. godine, u krčkoj Galeriji Decumanus svečano je otvorena izložba Susret kamene i drvene baštine na kojoj su združeni radovi članova Foto kluba Krk i fotografske sekcije Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor iz Republike Srpske, Bosna i Hercegovina.

Riječ je o izložbi koncipiranoj tako da se na jednom mjestu predstave fotografije članova Foto kluba Krk koje dokumentiraju kamenu baštinu otoka Krka, mahom glagoljske spomenike, kao i fotografije članova gostujuće fotografske sekcije koji dokumentiraju sakralnu drvenu arhitekturu okolice Prijedora. Fotografije i panoi kojima se predstavlja krčka kamena baština članovi Foto kluba Krk izradili su u suradnji s Katedrom Čakavskog sabora Kornić u sklopu projekta Živa glagoljica otoka Krka 2022. godine predstavljenog u Oslu, Norveška, dok su eksterijere, interijere i bogat crkveni inventar (slike, skulpture i crkveno posuđe) starih drvenih crkvica (takozvanih brvnara) razasute po mjestima Marićka, Jelićka, Busnovi i Omarska dokumentirali članovi fotografske sekcije Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor. Višejezičnim panoima pridodani su i ručni radovi iz područja tekstila koje predstavljaju članice sekcije rukotvorina iz prijedorskog Udruženja. Ovaj krčki susret nastavak je uspješne, i sada već višegodišnje, međunarodne kulturne suradnje Foto kluba Krk s udrugama iz Prijedora koja se ogleda u organiziranju fotografskih izložbi, stručnih predavanja i kreativnih radionica.

Izložbu su zajednički predstavili i otvorili: ravnateljica Centra za kulturu Grada Krka Maja Parentić, predsjednica Foto kluba Krk i inicijatorica susreta Marijana Kirasić-Nekić, direktor Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor Željko Šormaz i predsjednik Katedre Čakavskog sabora Kornić Damir Kremenić. Publika okupljena u galeriji pritom je moga doživjeti i nastup članova pjevačke sekcije gostujućeg Udruženja. Otvorenje su, također, podržali mladi vrbnički sopci Andrija i Mavro Dobrinčić te članovi Udruge Knezovi Krčki Frankopani i Streličarskog kluba Maura kal.

– Poštovani gosti, iznimno mi je drago da vas vidim okupljene na ovoj divnoj izložbi, postavljenoj u sklopu međunarodne kulturne suradnje, istakla je Parentić. U ovome kontekstu bit ću slobodna citirati francuskog političara Jeana Monneta kojeg se smatra jednim od začetnika Europske unije, a koji je nakon 30 godina iskustva u ujedinjavanju zemalja priznao kako je uporište uvijek najbolje pronaći u kulturi. Prema tome, mislim da upravo ovakvim projektima na najbolji mogući način možemo predstaviti svoju zemlju, kulturu, baštinu i ljude.

– Najprije, svih skupa srdačno pozdravljam, kazala je Kirasić-Nekić. Kada je pred dvije godine započela naša suradnja i kada je Foto klub Krk po prvi put postavio izložbu na otvorenom, i to u samome centru Prijedora, nisam ni slutila da će se ova međunarodna suradnja ovako lijepo razviti, i kulminirati ovim krčkim susretom. Stoga, ovim prigodom dužnost mi je zahvaliti se direktoru Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor Željku Šormazu, voditeljici Odsjeka za kulturu i međunarodnu saradnju Grada Prijedora Jadranki Mijić te svim prisutnim članovima Udruženja – pjevačima, sviračima, folklorašima i autorima rukotvorina koji će ovo naše druženje učiniti još nezaboravnijim.

– Nakon nekolicine susreta u Prijedoru iznimna nam je čast gostovati u gradu Krku, priznao je Šormaz. Jer ovo je jedinstvena prilika da otočanima predstavimo dio onog što baštini Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor koje svoj rad organizira u čak pet sekcija, s time da ćemo ovdje, uz našu materijalnu baštinu, predstaviti i segmente plesačke i pjevačke tradicije. Iako je Prijedor relativno mladi grad, oduvijek je imao jednu posebnu notu osjetljivosti prema umjetnosti o čemu živo svjedoče i mnogobrojne aktivnosti našeg Udruženja.

– Segmentom ove izložbe posvećenim Krku trudili smo se prikazati natpise na kamenu, drvetu, srebru i papiru pisane glagoljicom, jer samo na kamenu od Omišlja do Baške ima oko 250 takvih spomenika, istaknuo je Kremenić. Dakle, glagoljica nije mrtvo pismo kojim se nekada pisalo već smo tijekom 30 godina trajanja Ljetne škole glagoljice koju organizira Katedra Čakavskog sabora Kornić uspjeli osposobili čak 2,5 tisuće ljudi da čitaju i pišu sve četiri vrste glagoljice.

Izložba Susret kamene i drvene baštine bit će otvorena sve do 15. travnja, a postav se može razgledati od ponedjeljka do petka, od 10.00 do 13.00 sati ili uz prethodnu najavu suorganizatoru Centru za kulturu Grada Krka telefonom na 051 220 041 ili mailom na kultura@gradkrk.net.

U okviru trodnevnog boravka na Krku gosti su razgledali crkvicu sv. Lucije u Jurandvoru, poslikali glagoljske spomenike u Baški te odradili radionicu pejzažne fotografije na nekim od najzanimljivijih otočnih lokacija. Također, svoj su bogat folklor, po otvorenju izložbe, predstavili na krčkoj rivi.

Foto i izvor: Grad Krk

ž

 

error: Content is protected !!